Akıncı Üssü sanığı Mehmet Dişli : Akar’ın emirlerini ilettim

Eski Tümgeneral Mehmet Dişli, Akıncı davasındaki çapraz sorgusunda, Akın Öztürk’ün Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın emriyle Akıncı’ya geldiğini söyledi. Dişli kendisinin de darbecilere Hulusi Akar’ın emirlerini ilettiğini ileri sürdü.

Yayınlanma: 14.08.2017 - 11:40
Abone Ol google-news

Akıncı davasının 10. duruşmasında eski Genelkurmay Dönüşüm Dairesi Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli, sanık Akın Öztürk’ün, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın emriyle Akıncı Üssü’ne geldiğini, Öztürk’ün daha sonra Çankaya Köşkü’ne gelmek üzere, planlama gereği orada kaldığını kaydetti. Dişli, bu konuda en doğru ve net ifadeyi Orgeneral Akar’ın vereceğini söyledi. Dişli, bir başka soruya da “Ben 15 Temmuz’da sadece Genelkurmay Başkanı ile eylem birliği içinde oldum” yanıtını verdi. 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Akıncı Hava Üssü’ndeki eylemlere ilişkin dava, dün 10. celse ile devam etti. Duruşmada, eski Genelkurmay Dönüşüm Dairesi Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli’nin cuma günü yarım kalan çapraz sorgusu devam etti. Dişli’ye ilk olarak Akıncı Üssü’ndeki kamera kayıtlarının görüntüleri izlettirildi. Görüntülerin doğru olduğunu dile getiren Dişli koridorda telefonla konuşmasına ilişkin kayıtların, Genelkurmay karargahı ile görüşmelerine ait olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Selfet Giray, Dişli’ye Akıncı Üssü’ndeki görüntülerini sordu. Görüntüleri kabul eden Dişli, telefonla görüşme yaptığı odayı anımsamadığını söyledi. Giray, Yaşar Güler’in 6 dakika sonra o odaya kapatıldığını belirtti. Dişli ise, “Öyle mi? Ben o odaya telefonla görüşmek için öylesine girdim. Yaşar Güler’in o akşam orada olduğunu ertesi gün Akın Öztürk aradığında öğrendim. Oraya kuvvet komutanları da getirilmiş, onları da sonradan öğrendim. Burnumuzun dibindelermiş, haberimiz yok” dedi.

‘Yoksa ölmek kolay’

Dişli, Akıncı Üssü’nde darbecilerin faaliyetlerini engellemeye yönelik kendisinin ve Orgeneral Hulusi Akar’ın bir faaliyeti olup olmadığı sorusuna da “13 ay sonra geriye baktığımda doğru işi yaptığımı savunuyorum. Bir general plan yapar, strateji yapar. Benim stratejim Sayın Komutanın güvenliğini sağlamak, onun emirleri doğrultusunda kriz planıyla bu işi en kısa sürede sonlandırmaktı. O anda hayatta kalmak ve Komutanın hayatını korumaktı yoksa ölmek kolay” yanıtını verdi. Kendisi hakkında 15 Temmuz’da Akıncı Üssü’nde “aracı ve ikna edici” ifadelerinin kullanılmasını kabul etmediğini belirten Dişli, “Aracılık ve ikna edicilik yapmadım. Sayın Komutanın emirlerini ilettim. Dişli, Orgeneral Akar ile aynı araçta, kendilerini Çankaya Köşkü’ne götürecek helikoptere gittiklerini, helikopter hazırlanırken Akar’ın pilot ile ayaküstü konuştuğunu, helikopterin Genelkurmay Karargâhı’na gitmek için havalandığını ancak daha sonra Başbakanlık Özel Kaleminden gelen telefon üzerine Çankaya Köşkü’ne indiklerini, pilotlara Çankaya Köşkü’ne inme emrini de telefonla görüştükten sonra kendisinin verdiğini anlattı. 15 Temmuz günü Genelkurmay Karargâhı’nda darbecilerin kendisine söylediği notları Akar’a ilettikten sonra Akar’ın “Sakin ol tedbirler alındı” dediğinin hatırlatılarak, olay anında neler olduğunun sorulması üzerine Dişli, şöyle konuştu: “Komutana ‘Uçaklar yola çıkmış, 5 tugay geliyormuş’ dediğimde zannederim Komutan hava sahasını kapattıklarını, tedbirler aldıklarını kastetti. Ben de bunları bilmediğim için ‘Ne tedbiri almışsın, iş bitmiş’ tepkisini gösterdim. Darbe olmuş ilk benim ağzımdan duydu, belki de bu ülkede bu kelimeleri ilk ben kullandım. Arabuluculuk yapmadım, orada Komutanın yanında başka kimse yoktu, sekreterlik değil belki tek kişilik karargâhı gibi de görev yaptım diyebilir, emirlerini ilettim.” Dişli’nin, iddianamede çok çelişki bulunduğunu öne sürerek, sanık Akın Öztürk’ün, Orgeneral Akar’ın emriyle Akıncı Üssü’ne geldiğini, Öztürk’ün daha sonra Çankaya Köşkü’ne gelmek üzere, planlama gereği orada kaldığını kaydetti. Dişli, bu konuda en doğru ve net ifadeyi Orgeneral Akar’ın vereceğini söyledi. Sanık Akın Öztürk’ün avukatı Hicabi Durmuş, Dişli’ye Orgeneral Akar’ın Akıncı Üssü’nde bulunduğu sürede eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ya da başka bir siyasi ile konuşup konuşmadığı ve helikopter pilotu Uğur Kapan’a “Erken davrandık, beklemeliydik” ifadesini söyleyip söylemediğini sordu. Orgeneral Akar’ın hiçbir siyasiyle konuşmasına şahit olmadığını ifade eden Dişli, Akar ile pilot Kapan arasında geçen konuşmayı da duymadığını ifade etti.

‘Geri zekâlı’ gerginliği

Duruşmada daha sonra sanık Dişli’nin avukatı savunmasını yaptı. Avukatın savunması sırasında mağdur ve müştekilerden bazıları tepki gösterdi. Bir müşteki avukatının “yalan bulamıyor” ifadesi üzerine Dişli’nin avukatı “Kim o geri zekâlı?” dedi. Bu sözler üzerine mağdur, müşteki ve müşteki avukatları tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı Selfet Giray’ın uyarılarıyla tartışma sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler