Adalet Nöbeti 20. haftayı tamamladı: Tarih ve insanlık hesap soracak

Meslektaşlarının gazetemizin tutuklu avukatlarının serbest bırakılması için Çağlayan Adliyesi’nde başlattıkları “Adalet Nöbeti” dün 20. haftayı tamamladı. Nöbete gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, tahliye edilen yöneticimiz Önder Çelik, avukatlarımız Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör ile çizerimiz Musa Kart da katıldı.

Yayınlanma: 18.08.2017 - 05:11
Abone Ol google-news

Tutuklu Cumhuriyet avukatlarının serbest bırakılması amacıyla yapılan Adalet Nöbeti’ne katılan Galatasaray’ın eski başkanı avukat Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, “Bizler ülkemizin kuvvetler ayrılığının tam sağlandığı siyasi bir sisteme sahip olmasını istiyoruz...Yargıyı siyasallaştırarak adalet çatısının çöküşüne sebep olanlar bilmelidirler ki, tarih, insanlık ve vicdanları kendilerine hesap soracaktır” diye konuştu.

Gazetemizin tutuklu avukatları Bülent Utku, Akın Atalay ve Mustafa Kemal Güngör’ün serbest bırakılması çağırısıyla Çağlayan Adalet Sarayı’nda başlatılan “Adalet Nöbeti” dün 20. haftayı tamamladı. Nöbete gazetemiz İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, Muhasebe Müdürü Günseli Özaltay, tahliye edilen yöneticimiz Önder Çelik, avukat Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, çizerimiz Musa Kart, avukat Duygun Yarsuvat ve meslektaşları katıldı. Adliyedeki Themis heykelleri önünde bir saatlik sessiz eylem yapan avukatlar, ardından adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Herkes için adalet” pankartı açan çok sayıda avukat, tutuklu avukatımız İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın fotoğrafını taşıdı.

Yargı kullanılıyor

Grup adına açıklamayı yapan avukat Duygun Yarsuvat, hukuk devletini 3 temel güç olan yargı, yasama ve yürütmenin oluşturduğunu belirterek, devletlerin halklar üzerinde hâkimiyet kurmak için yargıyı elinde tutmaya çalıştığını aktardı. Türkiye’de yargının sürekli karşıt bir güç olarak kullanıldığını vurgulayan Yarsuvat, demokrasinin en büyük güvencesinin yargı bağımsızlığı olduğunu kaydetti. Yarsuvat, “Ülkemizde ve diğer ülkelerde yargıyı bir silah olarak elinde tutunlar, hâkimlerin bağımsız nitelikte olmasını istememekte. Bağımsız olmayan bir kişiden adil karar vermesini beklemek kuşkusuz hayaldir” diye konuştu.

1998-1999 adalet yılı açılışında Yargıtay 1’inci Başkanı Hâkim Mehmet Uygun’un konuşmasında geçen “Vicdan ve cüzdan arasında sıkışmış hâkim” söyleminin günümüzde geçerliliğini koruduğunu hatırlatan Yarsuvat, “Hukuka siyaseti sokanlar, kamuoyunu aydınlatmak, gerçekleri kamuya duyurmak zorunda olanlara karşı, yargı silahını kullanmışlardır” diye belirtti. Türkiye’de 154 gazetecinin tutuklu bulunduğunu kaydeden Yarsuvat, bu sayının demokratik olduğunu iddia eden bir ülke için kara bir leke olduğunu söyledi.

‘Mücadele edeceğiz’

Gazetemizin davasına da değinen Yarsuvat, tutuklu avukat ve gazetecilerin haksız ve hukuksuz bir şekilde tutulduğunu ifade ederek, “Delilsiz olan savcı, Türk adli yargılanmasında ilk defa uygulamaya konulmuş gizli bilirkişi olarak nitelendirebileceğimiz kişilerden açık kaynak delil yaratmaya çalışmıştır. Bu kovuşturmanın ne kadar adil olduğu anlaşılmıştır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler