'Bayrak olayı' sonrası Türkiye gerildi

Karakol yapımına tepki için başlayan eylemler Lice’deki ölümlerle boyut değiştirdi.

Yayınlanma: 09.06.2014 - 19:14
Abone Ol google-news

Lice’de karakol yapımını karşı başlatılan yol kesme eyleminde çıkan çatışmada, 2 kişinin ölümü ve biri asker 3 kişinin yaralanması yurt genelinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Bölge genelinde esnaf kepenk kapatırken, birçok ilde olaylar çıktı.

HAKKÂRİ: Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu ile parti yöneticilerinin de bulunduğu kalabalık, belediye binası önüne kadar yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasının ardından kalabalık arasında bulunan yüzü maskeli bir grup, caddedeki iş yerlerine taş ve molotof kokteyli attı. Polis, göstericilere biber gazı ve basınçlı suyla müdahale etti.

Yüksekova ilçesinde ise eylemcilere gaz ve tazyikli suyla müdahale eden polis, araç megafonundan eylemcilere “Gelin a…. k… o… ç…..ları” diye küfür etti. Şemdinli ilçesinde de BDP basın açıklaması yaparak 2 kişinin ölümünü protesto etti.

AĞRI: Lice’deki olaylarla ilgili esnaf kepenk açmadı. BDP binası önünde toplanan grup adına ilçe başkanı Mehmet Karadağ, basın açıklamasını okudu. Konuşmanın ardından 100 kişilik grup, oturma eylemi yaparak yolu trafiğe kapattı. Gruptan yüzleri kapalı bazı kişiler çevrede güvenlik önlemi alan polise taş attı. Polis, gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti. 7 kişi gözaltına alındı.

BATMAN: BDP binası önünde toplanan yüzlercekişi, “AKP’nin Lice katliamını kınıyoruz” yazılı siyah çelenkle AKP binasına yürümek istedi. Ancak   grubun önü, çevik kuvvet ekibi ve TOMA’yla kesildi. Yaşanan gerilimin ardından BDP Batman İl Başkanı Serdar Atalay, Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir, AKP binası önüne siyah çelenk bıraktı.

İZMİT: Kocaeli Üniversitesi’nde bir grup öğrenci, Lice’de 2 kişinin öldüğü olayları protesto etmek için İletişim Fakültesi’ni işgal etti. Öğrenciler, fakültenin camlarını kırıp masa ve sandalyeleri devirerek barikat kurdu. Olaylarda 17 öğrenci gözaltına alındı.

İZMİR: Lice’de 2 kişinin öldüğü olayları protesto etmek isteyen bir grup, Bornova Mevlana Mahallesi’nde ön ceki akşam çöp konteynırlarını devirerek barikat kurdu. Polise taş ve molotof atan grup, bir polis aracını da ateşe verdi.

MERSİN: BDP İl Binası önünde toplanan ve aralarında çocuk ile kadınlardın da bulunduğu yaklaşık 200 eylemci, Özgür Çocuk Parkı’na kadar yürüdü. BDP’li Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk’ün de destek verdiği eylem sırasında grup “Lice’nin Hesabı Sorulacak” yazılı pankart ve dövizler
taşırken, yürüyüş sırasında “İntikam”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarını attı.

ADANA: Çukurova Üniversitesi Balcalı Yerleşkesi’nde yaklaşık200 kişilik bir grup, üzerinde “intikam” yazan bir pankart taşıyarak yürüyüşe geçti.
Gruptakiler terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atarken, “intikam” diye tempo tuttu.

MALATYA: Diyarbakır Lice'deki olaylarda PKK sempatizanı bir grup göstericinin 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'ndaki Türk bayrağını indirmesini protesto etmek isteyen Malatya'da bir grup ülkücü grup, ellerindeki Türk bayraklarıyla ve sloganlarla BDP ve HDP'nin bulunduğu binaya yürümek istedi.
Yüzlerce kişinin yer aldığı grup, Dabakhane mahallesinde bulunan BDP-HDP il binasına yürümek için Yeni Cami yanında toplandı. Bu sırada bölgede güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisi, caddede barikat kurarak, grubun partiye yürümesine izin vermedi. Ülkücü grup bir süre, "Vatan sana canım feda", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" şeklinde sloganlar atıp tekbir getirirken, ortam bir anda gerildi. Ortamın gerilmesi üzerine biber gazıyla olaya müdahale eden polis ekipleri, yaptıkları anonslarla grubun dağılması yönünde talimatlar verdi. Tansiyonun düşmesiyle grup dağıtılırken ekipler HDP ve BDP'nin bulunduğu iş hanının önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

BURSA: Bursa Ülkü Ocakları binası önünde toplanan kalabalık Kent Meydanı yönüne yürüyüşe geçtiği esnada geniş güvenlik önlemleri alan polis burada BDP’li grubun basın açıklaması yapması nedeniyle Ülkü Ocakları üyelerini Uluyol Caddesi yönüne kaydırılarak Atatürk Caddesi’ne yönlendirdiler. Atatürk Caddesi üzerinde Bursaspor’un ateşli taraftar grubu Teksaslı gençler Ülkü Ocakları yürüyüşüne dahil olarak Bayrak yürüyüşüne destek verdiler. Yürüyüşe katılanlar daha sonra sessizce dağıldılar.

BİTLİS: BİTLİS'te bir grup ülkücü, Diyarbakır'da Türk Bayrağı'nın indirilmesini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi. Ülkücü gruba bir grup BDP'linin tepki göstermesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Polisin müdahalesi sonucu gerginlik büyümeden önlendi.

BDP'LİLER ERZURUM'UN MAHALLEBAŞI'NDA EYLEM YAPTI

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde meydana gelen olayları protesto etmek için Erzurum'da toplanan BDP'li 400 kişilik grup, Mahallebaşı semtini savaş alanına çevirdi.Lice'de 2 kişinin ölümünü protosto etmek için Erzurum'un Yakutuye ilçesinin Mahallebaşı semtinde dün saat 15.00'de 400 kişilik grup toplandı. BDP İl Başkanlığı önüne yapılan açıklamada, Lice olayları protesto edildi. Daha sonra göstericiler yollara barikat kurarak, araçları zorla durdurarak kimlik kontrolu yapmaya başladı.

Durmayan otomobilleri taş yağmuruna tutan göstericiler, Gölbaşı Polis Merkezinin karşısındaki gidiş- geliş yönlü karayolunda ulaşımı bir süre durdurdu. Yüzleri maskeli grup, TOMA ve panzerlerle su sıkan polise taşla karşılık verdi. Bazı vatandaşlar da göstericilere taş attı. Ara sokaklara dağılan grup bir süre polise taş atmayı sürdürdü.

Bu arada Mahallebaşı semtine tek memurla hizmet veren PTT Şubesine de molotof kokteyli atan göstericiler, çevredeki işyerlerine zarar verdi. Esnaf da işyerinin zarar görmemesi için kepenk kapattı. Çok sayıda gösterici polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

VAN'DA OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar Van'da da protesto edildi. Kentin en işlek yerlerinden Cumhuriyet Caddesi ile Soydan Kavşağı'nın trafiğe kapatılması üzerine polis müdahalede bulundu. Polis göstericileri basınçlı su ve gözyaşartıcı bomba kulanarak dağıtmaya çalışırken, göstericiler de taş atarak karşılık verdi. Kentin en işlek mekanı olan Cumhuriyet Caddesi'nde bazı iş yerleri kepenklerin kapatırken, bir çok vatandaş da atılan gazlardan etkilendi. Bu sırada bir kadın da gazdan dolayı fenalık geçirince, kadın polisler yardımına koştu. Yüzü polisler tarafından yıkanan kadın bir vatandaş tarafından taşınarak bir iş yerine götürüldü. Kadın, buradan da olay yerine çağrılan ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Olaylar sırasında 1 gencin gözaltına alınması üzerine gerginlik yeniden tırmandı. Bu sırada gencin annesi ağlayarak polislerin elinden çocuğunu çekip götürdü. Ara sokaklardaki olaylar devam ederken, polis çevrede geniş güvenlik önlemi aldı.

YÜKSEKOVA'DA GÖSTERİCELER OKULA ZARAR VERDİ

Hakkari'nin Yüsekova ilçesinde Atütürk İlköğretim Okulu'nun ek binasına göstericilerin attığı molotof kokteyleri yangına neden oldu. Yangın okulda maddi hasara yol açtı. Dün sabah kepenklerin kapalı olduğu ve öğle saatlerinden sonra da olayların çıktığı Yüksekova ilçesindeki gerginlik akşam saatlerine kadar sürdü. Çeşitli sayılardaki gruplar ilçenin bir çok mahallesinde yollara barikat kurararak ateş yaktı. Yeşildere Mahallesi'ndeki bir grup ise Atatürk İlköğretim Okulu'nun ek binasına molotof attı. Atılan molotof kokteyleri camları kırıp içeri düşünce yangına neden oldu. Maddi zarar veren yangın, çevredeki vatandaşların haber vermesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri tarafından söndürülürken, bölgeye de çok sayıda zırhlı polis aracı sevk edildi. Havanın kararmasıyla birlikte göstericiler dağılırken, polis önlemlerini gece boyunca sürdürdü.

NUSAYBİN'DE OLAYLI GECE

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde, Diyarbakır'ın Lice'de 2 kişinin ölmesi meşaleli yürüyüşle protesto edildikten sonra olaylar çıktı. Yolları barikat kurarak kapatan göstericiler, havai fişek ve molotoflarla polise saldırırken, polis gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu.

Lice'de 2 kişini ölümünü protesto etmek için kepenklerin açılmadığı Nusaybin'de akşam saatlerinde KESK öncülüğünde aralarında Nusaybin Belediye Başkanı Sera Kaya'nın da bulunduğu grup, basın açıklamasının ardından Yeni Turan Mahallesi'nden İpekyolu'na kadar meşalelerle yürüdü. Burada önlem alan polis, daha fazla yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirterek, dağılmalarını istedi. Kısa süreli tartışmanın ardından polisin izin vermesiyle 5 dakikalık oturma eylemi yaparak, 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan grup daha sonra dağıldı.

Gruptan ayrılanlar arasında olan yüzleri kapalı kişiler, Ahmet Kaya Köprüsü üzerinde lastik yakarak, yolu trafiğe kapattı. Göstericiler olay yerine gelen polis ekiplerine, molotof, havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polis, gruba gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Geç saatlere kadar süren olayların ardından göstericiler ara sokaklara kaçarak dağıldı.

AĞRI'DA LİCE GERGİNLİĞİ
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili Ağrı'da yüzü maskeli eylemciler, polise molotof ve havai fişek atarak Murat Köprüsü'nü trafiğe kapattı.

Yüzüncüyıl Mahallesi'ndeki saat 22:00 sularında yüzü maskeli grup, Murat Köprüsü'nü trafiğe kapattı. İhbarı alan ve olay yerine gelen polise grup molotof, havai fişek attı. Polis, dağılmaları konusunda uyardığı grubunun uyarılara aldırış etmemesi üzerine havaya ateş ederek dağıtmak istedi. Grup daha sonra barikat kurarak polislerin gelişini engelledi. Molotofun isabet ettiği polis aracı dumanlar arasında kaldı. Polisin gaz fişeği ve tazyikli su ile dağıtmaya çalıştığı grup, ara sokaklara kaçtı. Olaylar nedeni ile Ağrı-Van karayolu yaklaşık 1 saat trafiğe kapatıldı.

GAZİANTEP'TE LİCE PROTESTOSU

Gaziantep Demokrasi Güçleri Platformu üyesi 100 kişi, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayları protesto etti. Balıklı Parkı'nda toplanan grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler