Akıncı Üssü'nün eski komutanı Evrim: Hulusi Akar kendisini kurtarmak için beni suçluyor

Akıncı Üssü eski komutanı Hakan Evrim dün başladığı savunmasına devam etti. Evrim, Hulusi Akar'a "kanaat önderimiz Fetullah Gülen'le görüştürürüz" ifadesi hakkında konuştu:' Görüşmek istediğiniz varsa görüştürürler' dedim.

Yayınlanma: 23.08.2017 - 11:38
Abone Ol google-news

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden Akıncı davasının 17. celsesi başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılma talebinde bulunduğu davada Akıncı Üssü eski komutanı Hakan Evrim dün başladığı savunmasına devam etti.

"Görüşmek istediğiniz varsa görüştürürler' dedim"

Evrim savunmasında şu ifadeleri kullandı:

"Daha önce birlikte çalışmış, belki özeli olanlar birbirini ikna edebilir. Ben daha önce Genelkurmay Başkanı ile hiç tanışmadım. Onu ikna edebilecek en son kişiyim. Onu ikna görevim olsa geldiğinde karşılardım. Beni rehin alanlar üs komutanı olarak gitmem gerektiğini söyleyince gittim. Beni silahlı iki kişiyle gönderdiler. İçeri girdiğimde rahat tavırla, emir komuta içinde konuşuyorlardı. Akın Öztürk, Kubilay Selçuk, bir karacı general ile iki sivil vardı. Sonradan karacının Mehmet Dişli, sivillerden birinin Ömer Faruk Harmancık olduğunu öğrendim. Genelkurmay Başkanı, bildirideki görüşlere katıldığını, bazı iktidar milletvekillerinin de benzer serzenişleri ilettiğini söyledi. Meselelerin Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu, parti içi muhalefet, muhalefet partileri, STÖ'ler, kanaat önderleri gibi geniş bir konsensüsle çözülebileceğini söyledi. Tek kelime etmedim, dinledim. Oradakilerin Akar’ı yönlendirmesi, iknasından çok Akar’ın onları farklı çözümlerle yönlendirmesi vardı. Çıkarken, 'görüşmek istediğiniz varsa görüştürürler' dedim. Kesinlikle, 'kanaat önderimizle görüştürebiliriz' demedim. Akar da ifadesinde diğer konularda kesin bir dil kullanırken, bu konuda, 'gibi bir şeyler söyledi' diyor. Ben o odadan çıktıktan sonra Fetullah Gülen'in adı geçtiyse bilemem. Kendisini içine düştüğü zor durumdan kurtarmak için beni suçlama kolaycılığına kaçtığını düşünüyorum. Değilse bir başkasını benimle karıştırmış olmalı.”

KILIÇDAROĞLU'NDAN MÜDAHİLLİK TALEBİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davaya müdahillik talebinde bulundu.Mahkeme Başkanı Selfet Giray, Kılıçdaroğlu'nun katılma talebine ilişkin dilekçenin avukatı Celal Çelik tarafından mahkemeye sunulduğunu kaydetti. Duruşmada, suçtan zarar gördükleri iddiasıyla bazı vatandaşların da müdahillik talebinde bulunduğu görüldü.

'NÜRNBERG MAHKEMESİ' TARTIŞMASI

Kamera görüntülerine sıra geldiğinde Evrim'in avukatı ek klasörler ve görüntülerin kendilerine verilmediğini hatırlatarak, bunların verilmesinden sonra yargılama yapılabileceğini savundu. Başkan Giray'ın, "talep edilen kısımlar verilir" sözü üzerine avukat, "Hayır, tüm eklerin verilmesi gerekir. Aksi halde burada yapılan yargılama adil yargılama değil demektir" itirazında bulundu.

 Başkan Giray olmayan bir şeyi değil dosyadaki görüntüleri izlettiğini söyleyince de avukat, "ben kanundan bahsediyorum, siz önünüze gelmiş belgeden söz ediyorsunuz. Balyoz, Ergenekon'da neler olduğunu gördük. Herhangi bir şey saklıyor değiliz. Ekler ve görüntülerin bize verilmesi ondan sonra yargılama yapılması gerektiğini söylüyoruz. Nürnberg şartlarından daha kötü ve ağır yargılama yapıyorsunuz" dedi.

Mağdur müştekiler bir kez daha avukata tepki gösterdi. Başkan Giray görüntüleri izletmeyi sürdürdü. Avukat bu defa Başkan Giray'a bunları kaç kez izlediğini sordu. Başkan Giray, bir kez izlediğini bildirirken tepki gösteren mağdur ve müştekileri de,"Ben kendim konuşuyorum, ağzım dilim yok mu ya" diye sakinleştirmeye çalıştı.

TARTIŞMA SONRASI BAZI MÜŞTEKİ YAKINLARI SANIKLARIN ÜZERİNE YÜRÜMEK İSTEDİ

Bunun üzerine söz alan sanık Hakan Evrim'in avukatı Mustafa Avlağı, sanıklara sürekli küfür edildiğini ve mahkemenin bunun önüne geçemediğini, Nürnberg Mahkemeleri benzetmesini bu nedenle yaptığı söylemesi üzerine, müşteki sıralarından bir kişi, "Küfürler hoşlarına gidiyor, sürekli gülüyorlar" şeklinde bağırdı. Yaşanan tartışma sırasında ayağa kalkan bazı kişiler sanıkların üzerine yürümek istedi. Sanıklara yönelik pet şişe fırlatılması üzerine jandarma kalkanlarını kaldırarak güvenlik önlemi aldı.

MAHKEME BAŞKANI DURUŞMAYA ARA VERDİ

Yaşanan olaylar nedeniyle duruşmaya ara veren Mahkeme Başkanı Selfet Giray, "Önemli olan bizim ne söylediğimiz. Büyük Türk milleti adına yargılama yapıyoruz. Onun dışında da bir güç tanımıyoruz. Mahkemeyi beğenmiyorsanız itiraz edin, reddi heyet talep talep edin" diyerek salonun boşaltılmasını istedi.

 “BU BÜYÜK BİR PLAN”

 Evrim savunmasının son bölümünde, bu darbenin kapalı kapılar ardında planlandığını, MİT'in de devletin de bundan haberdar olduğunu aksi halde bu kadar hızlı reaksiyon gösterilemeyeceğini öne sürerek, "Bu büyük bir plan. İstediklerini yaptırabilmeleri için yargı ve TSK'nın zayıflatılması gerekiyordu" dedi.

“KENDİME DÜŞEN PAYI ÜZERİME ALIYORUM”

 Mağdur ve müştekiler Aydın'ı alkışlarken, sanık avukatları tepki gösterdi. Avukatlar arasındaki karşılıklı tartışmalara başkan Giray, "Sadece yargılamayı uzatıyor. Burada oturup, sizin tartışmalarınızı mı dinleyeceğiz" diye tepki gösterdi. Evrim bir başka soru üzerine darbe süreciyle ilgili kendisine düşen payı üzerine aldığını, ancak Genelkurmay Başkanı, MİT ve kuvvet komutanlarının da kendi paylarına düşeni alması gerektiğini söyledi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler