YÖK'ün anketinden çıkan sonuçlar: Devlette kalite kaygısı, vakıfta ücret

YÖK, 852 bin adaya neden tercih yapmadıklarını sordu.

Yayınlanma: 24.08.2017 - 06:15
Abone Ol google-news

Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) 2017 ÖSYS’de tercih hakkı olmasına karşın bunu kullanmayan 852 bin adaya neden tercih yapmadıklarını sorduğu anket çalışması üniversitelerdeki sorunlarını da gözler önüne serdi. YÖK’ün tercih yapılmamasına ilişkin sorularında öğrencilere sunulan yanıt tercihleri arasında devlet üniversiteleri için iş bulamama kaygısı, üniversitelerdeki eğitimin kalitesi hakkındaki kaygılar ile vakıf üniversiteleri için öğrenim ücretlerinin yüksekliği neden olarak yer aldı.

Tercih süreciyle ilgili görüş, beklenti ve eğilimlerin belirlenmesi amacıyla geliştirilen ankette öğrencilerin tercih yapmamalarına ilişkin nedenler kapsamında sunulan seçenekler de dikkat çekti.

Önemli faktörler

YÖK ilk olarak öğrencilere üniversite sınavına kaç kere girdiklerini sordu. Tercih sürecinde öğrencilerin hangi kaynaklardan yararlandığını araştıran diğer soruda ise öğrencilere öğretmenler, aile, sosyal medya, arkadaşlar, YÖK Atlas seçenekleri sunuldu. Öğrencilerin üniversite ve bölüm tercihinde belirleyici olan en önemli faktörler arasında ise üniversitenin bulunduğu şehir, ailenin ekonomik durumu, üniversitenin toplumdaki imajı ve kalitesi, mezuniyet sonrası iş bulma imkânları gibi seçenekler yer aldı.

Yüz binlerce adayın barajı geçmiş olmasına karşın devlet üniversitelerini neden tercih etmediğine ilişkin soruda ise öğrencilerden, bölümler için puanının yeterli olmaması, bölümleri bitirince iş bulamama kaygısı, üniversitede/bölümde sunulan imkânlar (kampus, yurt vb.), üniversitelerdeki eğitimin kalitesi hakkındaki kaygılar gibi seçeneklerden bir veya daha fazlasının seçilmesi istendi.

Barajı geçtiği halde vakıf veya KKTC üniversitelerinin neden tercih edilmediğine ilişkin soruda ise seçenekler arasına öğrenim ücretlerinin yüksek olması şıkkı eklendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler