Mahkemeden MHP lideri Devlet Bahçeli'ye sansür

Başbakan’ın avukatları, Kılıçdaroğlu’nun ardından MHP lideri Bahçeli’nin açıklamaları için de Bugün Gazetesi’nin internet sitesinde yer alan ilgili içeriğin yayından çıkartılması için mahkemeye başvurdu.

Yayınlanma: 10.06.2014 - 13:50
Abone Ol google-news

Meslek kuruluşları bu girişimi “Basın özgürlüğüne darbe” olarak yorumladı. Siyasiler ise “Muhalefeti sindirme” dedi.

CHP li­de­ri Kemal Kı­lıç­da­r­oğ­lu'nun, par­ti­si­nin grup top­lan­tı­sın­da­ki söz­le­ri­nin ya­yın­lan­ma­sı ne­de­niy­le mu­ha­bi­ri­miz Ezel­han Üs­tün­ka­ya hak­kın­da açı­lan so­ruş­tur­ma­nın ar­dın­dan skan­dal bir ge­liş­me da­ha geldi.

Baş­ba­kan'ın bir med­ya yö­ne­ti­ci­siy­le ka­mu­oyu an­ket­le­ri­ni gö­rüş­tü­ğü te­le­fon ko­nuş­ma­sı­na tep­ki gös­te­ren MHP li­de­ri Dev­let Bah­çe­li'nin açık­la­ma­la­rı­nı ya­yın­la­dı­ğı için Başbakan Er­do­ğa­n’­ın avu­kat­la­rı ga­ze­te­mi­zin in­ter­net si­te­si bu­gun.com.tr’­de ya­yım­la­nan ha­be­rin in­ter­net or­ta­mın­dan kal­dı­rıl­ma­sı için Sulh Ce­za Mah­ke­me­si­’ne baş­vur­du.

GAZETE VE SİTE’DE YER VERDİ

MHP li­de­ri Bah­çe­li, Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ın, bir med­ya yö­ne­ti­ci­siy­le yap­tı­ğı ve an­ket­ler­de ma­ni­pü­las­yon id­di­ala­rı­na yol açan te­le­fon ko­nuş­ma­sı­na tep­ki gös­te­re­rek, “An­ket­te­ki oy­la­rı­mı­zı dü­şük gös­ter­mek mil­li ira­de do­lan­dı­rı­cı­lı­ğı de­ğil mi­dir? Ba­sın hür­ri­ye­ti ölüm­cül ya­ra al­mış­tı­r” de­miş­ti.
8 Şu­ba­t’­ta ‘2014 Ma­hal­li İda­re­ler Se­çi­mi­’y­le il­gi­li MHP’­ni se­çim kam­pan­ya­sı ta­nı­tım top­lan­tı­sın­da­ki bu ko­nuş­ma­ya BU­GÜN, er­te­si gün ga­ze­te ve in­ter­net si­te­sin­de yer ver­di.Bu­nun üze­ri­ne Baş­ba­kan Er­do­ğan, avu­ka­tı ara­cı­lı­ğıy­la İs­tan­bul 5. Sulh Ce­za Mah­ke­me­si­’ne baş­vur­du.

ERİŞİM ENGELLEME KARARI

BU­GÜ­N’­ün in­ter­net si­te­sin­de ya­yın­la­nan ha­be­rin in­ter­net or­ta­mın­dan kal­dı­rıl­ma­sı ta­lep edil­di. İs­tan­bul 5. Sulh Mah­ke­me­si, ta­le­bi ka­bul ede­rek il­gi­li içe­ri­ğe eri­şi­min en­gel­len­me­si­ne ka­rar ver­di. Med­ya ör­güt­le­ri, ge­rek Baş­ba­ka­n’­ın bu ta­le­bi­ne ge­rek­se ta­le­bi ka­bul eden mah­ke­me­ye tep­ki gös­ter­di.

Bir diğer olayda da CHP li­de­ri Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu­’nun 8 Mart 2014’te “Ü­ni­ver­si­te ve Mec­li­s’­te tür­ban si­ya­se­ti­ni bi­tir­di­m” baş­lı­ğı ile BU­GÜ­N’­de ya­yın­la­nan ha­ber üze­ri­ne Baş­ba­kan Er­do­ğan, avu­ka­tı ara­cı­lı­ğıy­la Ba­kır­köy 40. No­ter­li­ği baş­vur­du.

Er­do­ğan, il­gi­li ha­ber­de ken­di­si­ne ha­ka­ret edil­di­ği ge­rek­çe­siy­le söz ko­nu­su ha­ber lin­ki­ne eri­şi­min en­gel­len­me­si ta­le­bin­de bu­lun­du.

YAZANA SORUŞTURMA

Kı­lıç­da­roğ­lu'nun grup top­lan­tı­sın­da din­let­ti­ği ya­sal din­le­me ta­pe­le­ri­ni ha­ber ya­pan ga­ze­te­ci­le­re de da­va açıl­mış­tı. CHP’­nin grup top­lan­tı­sı­nı ha­ber­leş­ti­ren BU­GÜN mu­ha­bi­ri Ezel­han Üs­tün­ka­ya hak­kın­da da ‘giz­li­li­ği ih­la­l’ su­çun­dan so­ruş­tur­ma baş­la­tıl­mış­tı.

Sav­cı­lık, Üs­tün­ka­ya­’nın celp edi­le­rek sa­vun­ma­sı­nın alın­ma­sı­nı is­te­miş­ti. İs­tan­bul Cum­hu­ri­yet Baş­sav­cı­lı­ğı Ba­sın Suç­la­rı So­ruş­tur­ma Bü­ro­su ta­ra­fın­dan baş­la­tı­lan skan­dal so­ruş­tur­ma­da baş­sav­cı­lık, 11 Şu­ba­t’­ta­ki CHP grup top­lan­tı­sı­nı ha­ber­leş­ti­ren Üs­tün­ka­ya dı­şın­da Cum­hu­ri­yet Ga­ze­te­si hak­kın­da da ay­nı ge­rek­çe­ler­le so­ruş­tur­ma açıl­mış­tı.

Gazeteciler sindiriliyor

Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Ce­mi­ye­ti Baş­ka­nı Tur­gay Ol­cay­to: Baş­ba­kan, ba­sın üze­rin­de­ki bas­kı­la­rı­nı bir yan­dan ta­li­mat­lar­la, ilan teh­dit­le­riy­le bir yan­dan da da­va yo­lu sür­dü­rü­yor. Ga­ze­te ve ga­ze­te­ci­ler bu şe­kil­de sin­di­ri­lip ağır ko­şul­la­ra ma­ruz bı­ra­kı­lı­yor. Ka­pa­nan ga­ze­te­ler mev­cut. Hal­kın, ger­çek­le­ri öğ­ren­me hak­kı kal­ma­ya­cak.  

Ga­ze­te­ler mu­ha­le­fet par­ti­si­nin ko­nuş­ma­sı­nı el­bet­te ha­ber yap­mak zo­run­da. Li­der­ler, açık­la­ma­la­rı­nı halk öğ­re­ne­bil­sin di­ye ko­nu­şu­yor. Bu­nun bi­le ön­len­me­ye ça­lı­şıl­dı­ğı­nı gö­rü­yo­ruz. Uma­rız ki bu ka­rar­la­ra kar­şı ya­pı­lan iti­raz­lar ka­bul gö­rür. Hal­kın ger­çe­ği öğ­ren­me hak­kı­na say­gı­lı ha­kim­ler de var.

Basın özgürlüğüne darbe

Çağ­daş Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği Baş­ka­nı Ah­met Aba­kay: Bu­nun da­va­sı ol­maz. Şi­ka­yet­çi ki­şi ce­va­bı­nı gi­der o si­ya­si li­de­re so­rar. Ha­ber yap­mak bir ga­ze­te­ci için mah­ke­me­lik bir da­va de­ğil­dir. Ba­sın Ya­sa­sı­’n­da ne­yin suç ol­du­ğu açık açık be­lir­til­miş­tir.

Bir ge­nel baş­ka­nın yap­tı­ğı açık­la­ma­ya kar­şı ha­be­ri­ni ya­zan ga­ze­te­ci­ye ce­za ve­ril­me­si söz ko­nu­su de­ğil­dir. Ha­ber ya­pan ga­ze­te­nin he­be­ri­ne eri­şi­min en­gel­len­me­si ka­ra­rı ve­ril­me­si ba­sın öz­gür­lü­ğü­ne dar­be­dir. Ba­sın öz­gür­lü­ğü­ne iliş­kin de­mok­ra­si kül­tü­rü­nün oluş­ma­dı­ğı­nı gös­te­ri­yor.
Ba­sın öz­gür­lü­ğü ik­ti­dar ta­ra­fın­dan haz­me­di­le­mi­yor. Hep şak­şak­la­yan bir ga­ze­te­ci­lik an­la­yı­şı yok. İyi ta­ra­fı­nı yaz kö­tü ta­ra­fı­nı yaz­ma, be­ni hep öv, eleş­tir­me gi­bi bir an­la­yı­şın ger­çek de­mok­ra­si­ler­de ol­ma­ma­sı ge­re­kir. Son de­re­ce sa­kat ve sa­kın­ca­lı.

İfade özgürlüğü vesayet altında

MHP An­ka­ra Mil­let­ve­ki­li Öz­can Ye­ni­çe­ri: Tür­ki­ye­’de yar­gı ile ba­sın ve ifa­de öz­gür­lü­ğü ve­sa­yet al­tın­da­dır.
Baş­ba­kan hem söy­le­ye­cek hem de ya­zan­lar hak­kın­da iş­lem ya­pa­cak; Bu etik de­ğil. Baş­ba­kan ta­ham­mül­lü de­ğil ve her an­lam­da ken­di­si­ne bağ­lı ya­yın ve işa­da­mı gru­bu ile par­ti­li bir dev­let mey­da­na ge­tir­mek­te­dir. Asıl ama­cı ‘in­le­ri­ne gi­re­ce­ğiz, İs­tik­lal Sa­va­şı ve­ri­yo­ruz, bi­ze dar­be ya­pı­yor­la­r’ di­ye it­ham­da bu­lun­du­ğu ya­yın or­gan­la­rı­nı sin­dir­mek ve çök­tür­mek. Mu­ha­lif ola­rak gör­dü­ğü gru­bu dev­re dı­şı bı­rak­mak için her şe­yi ya­pa­ca­ğı­nı dü­şün­mek la­zım.

Eşi görülmemiş garabet

MHP Is­par­ta Mil­let­ve­ki­li Sü­ley­man Nev­zat Kork­maz: AKP ka­fa­sı­na gö­re ada­let; işi­ne gel­di­ği gi­bi de­mok­ra­si is­ti­yor. Ken­di po­li­ti­ka­la­rı­ eleş­ti­rilnce san­sür da­hil her bir şe­yi kul­la­nı­yor.

Bu­gün Ga­ze­te­si’ne böy­le bir da­va­nın açıl­ma­sı, dün­ya­da eşi ben­ze­ri ol­ma­yan bir ba­sın öz­gür­lü­ğü ga­ra­be­ti­dir. Baş­ba­kan, elin­de­ki 70 ga­ze­te ve te­le­viz­yon ile sa­bah ak­şam ken­di is­mi­ni söy­le­ti­yor.

Bir­kaç ga­ze­te fark­lı ve mu­ha­le­fet gö­rüş­le­ri­ni ka­mu­oyu­na ta­şı­ma­ya ça­lı­şı­yor. On­la­ra da sus­sun di­ye ka­bus gi­bi çö­kü­yor. On­lar da su­sar­sa bu de­mok­ra­si mi ola­cak?

30 siteye erişim engellenmek istendi

İletişim özgürlüğünü engelleyen skandal bir karar da Adana 5. Sulh Ceza Mahkemesi’nden geldi. Mahkeme, yayınladıkları bir haber nedeniyle 30 internet sitesine erişimin engellenmesini istedi.

Adana 3. Sulh Ceza Mahkemesi hakimi İbrahim Sağır, 11 Nisan 2014’te  Adana 5. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak kendisi ile ilgili haber yayınlayan internet sitelerine erişimin engellenmesini istedi.

Mahkeme, aynı gün içerisinde verdiği kararda  “İçeriklerin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” kararı verdi. 30 internet sitesi kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Gazetecilik faaliyeti

Ba­sın Kon­se­yi Baş­ka­nı Pı­nar Tü­renç: Bir par­ti ge­nel baş­ka­nın ağ­zın­dan çı­kan söz­ler ha­ber ni­te­li­ği ta­şı­yor­sa ga­ze­te­ci bu­nu alır ve kul­la­nır. Bu bir ga­ze­te­ci­lik fa­ali­ye­ti­dir ve son de­re­ce do­ğal­dır. Ga­ze­te­nin bir par­ti­nin ge­nel baş­ka­nı­nın açık­la­ma­la­rı­nı ha­ber de­ğe­ri ol­du­ğu için ga­ze­te­sin­de ya­yın­la­ma­sı ka­dar do­ğal bir du­rum ola­maz. (Bugün)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler