FETÖ’nün hasar raporu: Ayda 17 milyon lira

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Emniyet’e ilişkin mahrem imamlar soruşturmasını tamamlayarak, mahrem imam olduğu iddia edilen 731 kişiye dava açtı.

Yayınlanma: 26.08.2017 - 23:06
Abone Ol google-news

18 Nisan 2017 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na müraacat eden bir kişi, FETÖ/PDY terör örgütünün “emniyet mahrem hizmetler” yapılanması ile ilgili açıklamada bulunmak istediğini ifade ederek, bir adet cep telefonu ve örgütsel işleyiş ile mensuplarına ilişkin birçok bilgiyi içerir 2 adet Micro SD kartı teslim etti. Gizli tanık yapılan ve “Garson” adı verilen kişinin verdiği dijital verilerden, 4 bin 672 kişilik Emniyet mahrem yapılanması listesi çıktı. Yapılan araştırmada söz konusu listede yer alanlardan 1448’inin başka soruşturmalardan tutuklu olduğu belirlendi. Ankara Savcılığı, mahrem yapılanmaya ilişkin yürüttüğü soruşturmayı tamamlayarak Ankara’da bulunan 731 şüpheli hakkında dava açtı.

İddianamede, FETÖ’nün Emniyet teşkilatlarındaki üyelerinin en üst düzey sorumlusu Temel Alsancak olduğu belirtildi. Buna göre örgüt, Türkiye’yi 5 bölgeye ayırdı. Bu bölgelerin sorumluları her ay Ankara’ya gelerek toplantı yaptı. Örgüt, Emniyet’te görev alan tüm polisleri, “Güncel Liste Kitabı” başlıklı dosyada gruplar halinde fişledi. Bazı polisler, “Aleviler” başlığı altında gruplandırıldı.

İddianamede, örgütün 17 Aralık-15 Temmuz arasında yaşanan açığa alma, ihraç ve tutuklamalar üzerine “Mali Hasar Raporu” hazırladığı belirtildi. Buna göre örgütün ihraç edilen öğrenci, öğretmenler ile memleketine giden personellerin masrafları ve firarilerin saklandığı gaybubet evleri için aylık 17 milyon 520 TL “gider” hesapladı. Bunun içinde gaybubet evleri için maksimum 137 bin TL ayrılması gerektiği anlatıldı. Örgüt, kendi kurumlarında çalışan ve lisansı iptal edilen öğretmenlere aylık 1 milyon 603 bin lira, kamudan ihraç olan öğretmenler için de aylık 3 milyon TL para ayrılması gerektiğini hesaplamış. Örgüt, kendisine bağlı öğrenciler için de hesap çıkaran FETÖ, tüm öğrenciler için 8 milyon TL ayırmış.

Gaybubet evleri için özel bütçe

Örgüt, hakkında yakalama kararı bulunan elemanlarının saklandığı “Gaybubet evleri” için de bütçe ayırmış. İddianameye göre, buna ilişkin şu örgütsel yazışma, olayı açıklığa kavuşturdu:

“Süreç öncesi 75 olmak üzere şu an için öğretmen, öğrenci toplam 560 gaybubetimiz bulunmaktadır. Bunların çoğunluğu akraba ve tanıdıklarında kalmakla birlikte yüzde 25’i gaybubet evlerimizde kalmaktadır. Gaybubet evlerimizin sayısı gittikçe artmaktadır. Öncekiler ile birlikte şu an itibari ile 55 gaybubet evi hesaba katıldığında; Gaybubet evlerine verilen takviye: 55 ev X (1000 kira+ 1000 iaşe, elektrik, su, gaz, internet)= 110.000tl (aylık) olacaktır.

Emniyet’ten 75 milyon TL

gelir kaynaklarına yer verilen iddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki örgüt üyelerinden 2014 yılı için yıllık ortalama 45 milyon ile 50 milyon civarında himmet, 5 milyon TL civarında fitre, 5 milyon- 10 milyon TL civarında altın, 10 milyon TL civarında kurban parası topladığı anlaşılmıştır. 2015 yılında toplanan himmet miktarının 2014 yılına göre yüzde 5 civarında düştüğü anlatıldı. 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında örgüt üyelerinde yüzde 70-75 gibi büyük bir oranda azalma olduğu belirtilen iddianamede, “bu durumda Emniyet mahrem yapılanması gelir kaynaklarının da azalmış olabileceği, toplanan her türlü gelir parasından, giderler düşüldükten sonra kalanın dolara çevrildiği ve bu şekilde saklandığı” kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler