Musa Kart: Cumhuriyet gazetesi adına özür bekliyoruz

Silivri Cezaevi’nde 9 ay tutuklu kalan Musa Kart, Adalet Kurultayı’nda yaptığı konuşmada ‘Cumhuriyet gazetesinin yazar, çizer ve yöneticileri adına bir özür bekliyoruz’ dedi.

Yayınlanma: 30.08.2017 - 19:40
Abone Ol google-news

CHP’nin Çanakkale Kocadere’de düzenlediği Adalet Kurultayı’nda “Medyada Adalet’’ başlıklı panelde konuşan çizerimiz Musa Kart, gazetemizin ve kendisinin başına gelenleri özetledi. Kart’ın “Hâlâ tutuklu bulunan arkadaşlarımız var. Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Akın Atalay, Ahmet Şık ve Emre İper’i burada anmak istiyorum’’ demesinin ardından katılımcılar alkışlarla birlikte “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı. Kart şöyle konuştu:

“Beni cezaevinden çıkar çıkmaz hak, hukuk, adalet diyen ailemle buluşturduğu için tertip komitesine teşekkür ediyorum. 35 yıldır çiziyorum. Bu sürede Türkiye, pek çok lidere tanıklık etti ama bugüne kadar hiç bu kadar yabancılaşmamıştık. Belli ki tertip komitesi bunu görerek, adalet ortak paydasında bizleri yan yana getirdi. Gelişmiş ülkelerde insanlar önce yargılanır sonra cezalandırılır, bizde tam tersi olur. Eğer arada bir fark görmezseniz bizim de hukuk devleti olduğumuzu düşünebilirsiniz. Bir sembol davadan söz etmek istiyorum. Cumhuriyet gazetesi... Adını Atatürk’ün koyduğu Türkiye’nin en eski gazetesi. Bir anayasası var. Orada ‘Cumhuriyet ne hükümet ne de parti gazetesidir, Cumhuriyet demokrasinin savunucusudur’ der. Cumhuriyet gazetesi geçmişte Ahmet Taner Kışalı, Bahriye Üçok, Uğur Mumcu gibi evlatlarının canı pahasına mücadele etti. Bugün de aynı değerleri savunduğu için her alanda saldırı ve baskıların hedefi oldu. Bir sabah ansızın gazetemizin yönetici, yazar ve çizerlerini tutukladılar. Amaçlanan gözdağı vermekti. Türkiye’de adaletle hukukun geldiği yeri, bu dava çok iyi anlatıyor. Hayatları boyunca tüm terör örgütleriyle mücadele edenler, FETÖ’ye yardımla suçlandılar. Bu suçlamayı yapan darbeye teşebbüsle yargılanıyordu. Bu durumda yapılacak tek şey vardı, suçlamaları aynen iade ettik. Yıllarca FETÖ’nün devletteki yapılanmasına dikkat çektik ama o yıllarda Gülen’in sağ kolu olan insanların tanıklıklarıyla yargılandık. Mizah yüklü bu iddianameye göre, gazetemiz bir terör örgütünün ‘adeta’ savunucusu olmuş. Ortada somut delil yok. Biz de 9 ay Silivri’de ‘adeta’ tutuklu kaldık. Bu iddianame ilk günden insanların gözünden düşmüştür. Adaleti anlatmaya devam edeceğiz.’’

Önsözünü İlhan Selçuk’un yazdığı, kapağını kendisinin çizdiği Hikmet Çetinkaya’nın “Fethullah Gülen’in 40 Yıllık Serüveni’’ kitabını kürsüden gösteren Kart, “Buradan bir özür beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Cumhuriyet gazetesinin yazar, çizer ve yöneticileri adına bir özür bekliyoruz’’ dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon