Hürriyet Gazetesi'nin köşe yazarlarının ensest kavgası

Hürriyet yazarı Melis Alphan, Türkiye'de ensestle ilgili çarpıcı rakamlara yer veren bir yazı kaleme aldı. Alphan'ı sert şekilde eleştirenlerin arasına aynı gazetede yazarı Ahmet Hakan da katıldı. Alphan ise Hakan'ı bilgisizlikle suçladı.

Yayınlanma: 07.09.2017 - 10:02
Abone Ol google-news

Hürriyet yazarı Melis Alphan, Murat Başoğlu'nun öz yeğeniyle yaşadığı skandal ilişki sonrası gündeme gelen ensestle ilgili çarpıcı rakamlara yer veren bir yazı kaleme aldı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü ile görüşen Alphan, Türkiye'deki ensest ilişki oranını yüzde 40 oranında olduğunu aktardı. Alphan bu yazısından dolayı çeşitli Twitter kullanıcıları tarafından, TCK 301 ile yargılanmakla tehdit edildi. Hürriyet gazetesi yazarı Ahmet Hakan da Alphan'ın haberleştirdiği araştırma rakamlarını eleştiren bir yazı kaleme aldı.

Aynı gün çıkan yazılarında Hürriyet yazarları birbirlerini eleştirdi. Alphan, Hakan'ı bilgisizlikle suçladı. Hakan ise söz konusu rakamları ortaya atanların ve bu rakamalara inananların nefreti körüklediğini savundu.

Türkiye'de enset oranını yüzde 40 olduğu bilgisi hakkında "Üfürme" diyen Ahmet Hakan'ın yazısı şöyle: 

YÜZDE 40’ÇILARA ENSEST MEKTUBU
SEVGİLİ “Türkiye’de ensest oranı yüzde 40’tır” diye üfürenler!
Sizin gibi düşünmeyen, sizin gibi yaşamayan, sizin kadar cici olmayan, sizin gibi inanmayan, sizin kadar zengin olmayan, sizin kadar eğitimli olmayan, sizin kadar “janti” ve “klas” olmayan insanlara karşı öyle nefret ve hınç dolusunuz ki...
Onlarla ilgili kulağınıza üflenen her türlü palavrayı anında doğru kabul ediyorsunuz.
*

Hatta kulağınıza üflenen palavrayı bile yeterli bulmuyor, “Ne yüzde 40’ı yahu! Yüzde 40’tan bile fazla” falan diyerek...
Sizin gibi olmayan insanların ana, bacı, yeğen, kardeş, amca, dayı, çocuk falan dinlemeden ırza tasallut ettiklerine şeksiz şüphesiz iman ediyorsunuz.

*
Nefret, gözünüzü öyle köreltmiş ki...
“Bir toplumun neredeyse yarısı aile içinde önüne gelene cinsel saldırıda bulunmaz, olmaz böyle saçmalık” demiyorsunuz, diyemiyorsunuz.

*
Nefret, izanınızı öyle esir almış ki...
“Hani bu araştırmanın künyesi? Nerede bunun finansörü? Nedir bunun metodolojisi?” sorularını bile sormaya gerek duymuyorsunuz.

Nefret, mantığınızı öyle bağlamış ki...
Verilen rakamın mantıksızlığını sorgulamıyor, hemen satın alıveriyorsunuz. Bu saçma rakamı sorgulayanı da “ensest destekçisi” ilan ediyorsunuz.

*
Ey “yüzde 40 ensest var” diyenler!
Sizin mantık sınırlarını zorlayan bu nefretiniz, karşı tarafta da mantık sınırlarını zorlayan bir nefreti besleyip büyütüyor.
Siz onlardan nefret ediyorsunuz, onlar sizden nefret ediyor.
Ve bu nefret ilişkisinin kazananı, kalabalık olan tarafa yaslanan siyasetçiler oluyor.

*
Siz o insanların ana, bacı, kardeş falan dinlemeden birbirlerinin ırzına musallat olduğunu tartışmasız bir veri olarak kabul edecek kadar nefret dolu olursanız...
Her seçimde “bunlar niye onlara oy veriyor” diye daha çok ağlaşırsınız.

Melis Alphan ise hem kendisini eleştiren hem de hakkında yazı yazan Ahmet Hakan'a köşesinden cevap verdi.  


Melis Alphan Hürriyet gazetesinin eki Kelebek'te 'Varlığını kabul ettiğimizde ensesti önleyebiliriz' başlığı altındaki yazısı ise şöyle:

Alphan, Türkiye'deki ensest oranının yüzde 40 olduğuna dair verinin kendisi tarafından uydurulmadığını belirterek, "Yüzde 40, ensest konusunda Türkiye’nin 56 ilinde özel bir araştırma yürütmüş ancak sonuçlarını açıklayamamış Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı’nın bana beyan ettiği rakamdır. Sahada çalışanlar ensestin çok yaygın olduğunu söylerler ancak bugüne kadar kapsamlı bir oran veren olmadı. bugüne kadar kapsamlı bir oran veren olmadı.

Bunun pek çok nedeni var. Ensesti de kapsayan aile içi istismar 70’lerde kadın hareketinin çabalarıyla tartışılmaya başladıysa da, toplumda ‘aile dokunulmazdır’ anlayışını güçlendirme çabaları arasında, tabu olmaktan çıkamadı. Uzmanların ‘buzdağı’ benzetmesi şu demek: Olayların büyük kısmı adliyeye taşınmıyor. Hatta 4 duvar arasından çıkmıyor. Kadına şiddette olduğu gibi, kolluk kuvvetlerinin ve yargının ihmalleri ile tutumu da ensestin gizli kalmasına yol açıyor. Çocuklar için ifade etmesi en zor şey ensest. Aileye atfedilen değerler nedeniyle üzerinin örtüldüğü de bir gerçek. Keşke orana takılmak yerine, 'Bizde ensest azdır' demek yerine ensestin toplumumuzda, yaş ve sınıf ayırmadan var olduğunu kabul edebilsek.Çünkü ancak kabul ettiğimizde bu gerçeği değiştirmek için bir şeyler yapabiliriz" dedi.

AHMET HAKAN'I BİLGİSİZLİKLE SUÇLADI
Alphan yazınını haberine konu olan ensest oranı hakkında eleştirel yazı yazan Ahmet Hakan'a ayırdı. Alphan yazısına şu notu düştü: "Ahmet Hakan’ın konuyla ilgili yazısının içeriğini bilgisizliğe bağlıyorum. Üslubu hakkında ise söyleyecek sözüm yok. Meşrebine göre yazmış, yakışmış."

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler