Murat Sabuncu: 65 yılda değişen yok

1952’de 41.5 dergisine açılan davayı anımsatan Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni, o gün bilirkişi için divan şiiri uzmanı belirlendiğini, bugün ise bir bilgisayar mühendisi atandığını söyledi.

Yayınlanma: 12.09.2017 - 05:58
Abone Ol google-news

Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu “10.5 ay oldu. Eylül 2016’da Genel Yayın Yönetmeni oldum. Odamda 2 ay kaldıktan sonra tutuklandım. 12 aya varan genel yayın yönetmenliğimin 10 ayını cezaevinde geçirdim. Ben de yüksek lisansını medya üzerine yapmış bir insan olarak medya tarihinden kısa örnekler vereceğim” dedi.

Sabuncu şunları söyledi: “1952 yılında 41.5 dergisi çıkıyor. Döneminin iddialı muhalif mizah dergisi. Derginin Genel Yayın Yönetmeni İlhan Selçuk. Çizeri Turhan Selçuk. Bu derginin bir kapağına dava açılıyor. Bir bilirkişi atanıyor. Bilirkişi divan şiiri uzmanı bir profesördü.

Aradan 65 yıl geçti. Cumhuriyet davasının bilirkişisi Ünal Aldemir Gebze Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nden mezun bilgisayar mühendisliği uzmanı. Hiç gazetecilik yapmamış bir insan. Bizim son 4 yılımızdaki 1400 manşetten 20-25’ini seçip bizi ülkede ne kadar terör örgütü varsa hepsiyle ilişkilendirmiş.

Benzer şekilde 1980 döneminde de İlhan Selçuk ‘Kemalizmin ideolojisi muz mudur’ diye yazdığı için yargılanmış. Benzer suçlamalar o zaman da yapılmış. Arkasından Evren, Nadir Nadi ile karşılaştığında ‘Cumhuriyet dikkat etsin’ diyor. Benim masamda Cumhuriyet Vakfı senedi durur. Senedin 2 temel unsuru vardır. Cumhuriyet değerlerine uymak ve Atatürkçülüğü savunmak. Nadir Nadi 1984’te meşhur ‘Ben Atatürkçü değilim’ kitabını yazdı. Kitabında ‘çağdaş değerlere sırt çevirmek Atatürkçülükse ben Atatürkçü değilim’ diyordu.

Türkiye’nin kara tarihine geçti’

Biz gazeteciyiz. Bizi yaptığımız haberlerle yargılıyorsunuz. Bize bu davayı açan, tutuklayan, iddianame yazılana kadar soruşturmanın başında olan savcı da iddianamenin ana çatısını iktidara yakın gazeteler ve medya sitelerinden topladığı haberlerle yapıyor. Bu dava Türkiye’nin kara tarihine geçmiştir. Bu dava bitmez. Çok uzun yıllar Türkiye’nin hukuk fakültelerinde okutulacak. Bu iddianameyi hazırlayanlar çok utanacaklar. Biz 10.5 ay yattık, daha fazla da yatsak gazeteciliği, ifade ve basın özgürlüğünü savunacağız. Tüm Türkiye’deki gazeteciler için yapacağız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler