Nuriye ve Semih'in avukatlarına davaya 2 gün kala ‘12 Eylül’ operasyonu

Görevlerine dönebilmek için başlattıkları açlık grevi nedeniyle tutuklanan Nuriye ve Semih’in avukatlarına operasyon yapıldı: 18 avukat gözaltında.

Yayınlanma: 12.09.2017 - 09:35
Abone Ol google-news

<video:821844>

AKP’nin ısrarla uzattığı OHAL’in sopası haline gelen KHK’lerle görevlerinden alınan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın yargılanacağı davanın 14 Eylül’deki ilk duruşmasına 2 gün kala, savunmalarını üstlenen Halkın Hukuk Bürosu’na (HHB) operasyon düzenlendi.

Görevlerine dönmek için açlık grevi başlattıkları gerekçesiyle tutuklanan Gülmen ve Özakça, Sincan Cezaevi Kampus Hastanesi’nde açlık grevi eyleminde 189. gününe girerken, savunmasını üstlenen 18 avukat gözaltına alındı.

Bürolar ve evler basıldı

Sabahın erken saatlerinde hem büronun İstanbul ve Ankara’daki adreslerine, hem iki eğitimcinin savunmasını üstlenen bazı avukatların evlerine operasyon düzenlendi. İstanbul bürosundaki avukatlar baskın sırasında Periscope’tan yaşananları canlı yayınla aktarırken, Ankara bürosundaki avukatlar, baskın sırasında balkondan “Nuriye ve Semih işe iade edilsin” yazılı bir pankart sarkıttı.

Ankara’da Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan büroya gelen TEM ekipleri, avukatlar Ebru Timtik, Ayşegül Çağatay, Didem Baydar ve Engin Gökoğlu’nu gözaltına aldı. Bu sırada Ankara Barosu’ndan görevli bazı avukatlar, aramaya eşlik etmek istedi. Ancak polisler buna izin vermeyince avukatlar durumu tutanak altına aldı. Bu 4 isim, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın dava sürecini takip ediyordu. Avukat Gökoğlu, iki eğitimcinin durumuna dikkat çekmek için bir süre önce açlık grevine başlamıştı.

Savunmaya da el koyuldu

HBB, operasyonların ardından sosyal medyadan yaptığı açıklamada, polisin, operasyon düzenlediği bürolar ve evlerde neredeyse her dokümana el koyduğunu, el koyulan belgeler arasında Gülmen ve Özakça’nın savunması için hazırlanan dava dosyalarının da bulunduğunu duyurdu. Operasyon düzenlenen adreslerin polisler tarafından tahrip edildiğine yönelik fotoğraflar da paylaşan HHB, “Ne olursa olsun Nuriye ve Semih’i savunacağız” açıklaması yaptı.

Gözaltına alınan avukatlardan bazıları şunlar: Barkın Timtik, Ebru Timtik, Şükriye Erden, Aytaç Ünsal, Engin Gökoğlu, Ezgi Çakır, Süleyman Gökten, Didem Baydar Ünsal, Ahmet Mandacı, Yağmur Ereren.

Operasyona inat destek büyüyor: Avukatsız bırakmayacağız

Davaya 2 gün kala avukatlara düzenlenen bu operasyon, kısa sürede çığ gibi tepki çekti. Sosyal medyada gündem oldu. ‘Nuriye ve Semih’in avukatıyım’ başlığı altında kısa sürede binlerce tweet atıldı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “Türkiye’nin bütün avukatları birleşin! #NuriyeVeSemihinAvukatıyım demek için” mesajı paylaştı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) de tepki gösterdi: “Ne Nuriye ve Semih’i hapishanelere kapatmak ne de avukatlarını gözaltına almak yetmeyecek. Nuriye ve Semih’i avukatsız bırakmayacağız!”

Özgürlükçü Hukukçular Platformu da operasyona tepki gösterenlerdendi: “Tüm meslektaşlarımızı 14 Eylül’de Nuriye, Semih ve Halkın Hukuk Bürosu avukatları ile dayanışmaya davet ediyoruz!”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da “Bir 12 Eylül ürünü olan AKP, darbe dönemlerini bile aşan uygulamalara imza atıyor. Savunma hakkı gasp ediliyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Tüm dikkatler davada

Tüm dikkatler davada Açlık grevi eylemlerinin 75. gününde tutuklanan ve sağlık durumlarının kritikleşmesiyle Sincan Cezaevi Kampus Hastanesi’nde tutulan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın yargılanmasına 14 Eylül Perşembe günü başlanacak. KHK ile ellerinden alınan işlerine dönmek için açlık grevi yaptıkları gerekçesiyle “terör örgütü üyesi olmak ve propagandası” yapmakla suçlanan Gülmen ve Özakça’nın yargılandığı davanın ilk duruşması Ankara 19. Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Çok sayıda demokratik kitle örgütü, parti ve sendikadan temsilciler, önceki gün davaya geniş katılım çağrısı yapmıştı.

 

Tutuklu eğitimcilerin ilk duruşması 14 Eylül'de: ‘Nuriye ve Semih yalnız kalmasın’


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler