Batık gemi heyecanı

Mersin kıyılarında yatan 18 gemi inceleniyor.

Yayınlanma: 18.09.2017 - 21:57
Abone Ol google-news

Mersin kıyılarında yapılan sualtı araştırmalarında, 100 kilometrelik şeritte 1000 ile 2 bin 700 yaş arasında 18 gemi batığı bulundu. Batıkların 16’sının amfora, birinin tabak yüklü olduğu ortaya çıkarken, bir geminin ise yükü tanımlanamadı.

Antalya Kemer’de bulunan Selçuk Üniversitesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin müdürü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Antalya ve Mersin kıyılarında sürdürülen Sualtı Araştırmaları Projesi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakan Öniz, 2015 yılından bu yana Mersin kıyılarında arkeolojik sualtı araştırmaları yapıldığını belirtti.

Çalışmalarda kendilerini de şaşırtan sonuçlara ulaştıklarını kaydeden Öniz, “Mersin’in Aydıncık, Gülnar ve Silifke ilçesi kıyılarında yaklaşık 100 kilometrelik kıyı şeridinde 18 antik gemi batığı tespit ettik. Batıklar MÖ 7’nci yüzyıldan MS 11’inci yüzyıla kadar tarihlendirdiğimiz 16’sı amfora yüklü, 1’i tabak yüklü, diğeri ise muhtemelen bir savaş gemisi ya da yükünü boşalttıktan sonra limanına geri dönen bir gemiye ait batık. Amforalar uluslararası ticareti gösteriyor. Batıkların yaklaşık yarısı Kilikya olarak tanımladığımız Antalya’nın doğusu ile Mersin kıyı şeridindeki amfora atölyelerinde üretilmiş amforalar. İçerisinde şarap ya da zeytinyağı olduğunu tahmin ediyoruz” diye konuştu. Bu ürünler özellikle MS 2’nci yüzyıldan sonra bölgedeki gelişen tarım ve ticaretin zenginliğiyle ilgili ipuçları verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler