Ankara el yükseltti... Yazar Akhanlı'ya 'tecavüz' suçlaması

Interpol Genel Sekterliği'ne Almanya vatandaşı yazar Doğan Akhanlı'nın hakkında kırmızı bülten çıkarılması için yazı yazan Interpol Ankara Şubesi, Akhanlı'nın tecavüz suçundan da arandığını iddia etti.

Yayınlanma: 22.09.2017 - 06:59
Abone Ol google-news

Yazar Doğan Akhanlı, İspanya'nın Granada şehrinde tatil yaparken, kimlik kontrolü sırasında, Interpol tarafından kırmızı bülten ile arandığı gerekçesiyle 19 Ağustos'ta gözaltına alınmış, ertesi gün serbest bırakılmıştı. Interpol, ardından Akhanlı hakkında çıkarılan kırmızı bülteni de kaldırmıştı.

 Akhanlı, 2010 yılında Türkiye'ye geldiğinde 1989'da Eminönü'nde bir döviz bürosu soygununa katıldığı iddiasıyla havaalanında gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Akhanlı, bu davadan 2011 yılında beraat etmişti ancak Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 27 Şubat 2013’te müebbet hapis cezası verilmesi gerektiğini belirterek bu kararı bozmuştu. Yargılamayı yapan, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi de Ekim 2013'te Interpol'e Akhanlı hakkında kırmızı bülten çıkarılması talebinde bulunmuştu.

 'Silahlı, tehlikeli ve kaçabilir'

Akhanlı'nın Ağustos ayında İspanya'da gözaltına alınarak serbest bırakılmasının ardından Interpol Genel Sekreterliği, Interpol Ankara Şubesi'nden, Akhanlı'nın aranmasına gösterilen gerekçeleri istedi. Genel Sekreterlik, Ankara'ya yazdığı 28 Ağustos 2017 tarihli yazıda, kırmızı bülten talebinde suçlamalardan birisinin 'tecavüz suçu' olduğunu belirterek, “Olayların özetinde şahsın bu suçun işlenişindeki rolünden bahsedilmiyor ve bu suçtan da kırmızı bültende bahsedilmiyor. Şahsın bu suçtan ötürü de aranıp aranmadığını ve eğer aranıyorsa şahsın bu suça iştirakine dair teferruat bilgilerini gönderiniz” dedi. Ankara'nın Akhanlı hakkında 'silahlı, tehlikeli ve kaçabilir' dediğini aktaran Genel Sekreterlik, bunun gerekçesini de sordu.

 'İade talebi oldu mu'

 Genel Sekreterlik, Ankara'nın Akhanlı'nın Alman vatandaşı olduğunu ve bülten talep edildiğinde nerede bulunduğunu bildiğini kaydederek, “Eğer iki taraflı olarak atılan herhangi bir adım oldu ise, -iade talebi veya adli yardımlaşma talebi gibi- lütfen bizi bilgilendiriniz” dedi. Genel Sekreterlik, kırmızı bülten talebi değerlendirmesinin tamamlanabilmesi için Ankara'dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

 - Türkiye Doğan Akhanlı'nın Türk vatandaşlığını 1998 yılında iptal etmiş bulunmaktadır. Bu doğru mu, doğru ise sebepleri ne?

 - Doğan Akhanlı, 10 Ağustos 2010'da Türkiye'ye gelişinde, 1989 yılında vuku bulan olaylardan ötürü tutuklanmış ve salıverilmiştir. Akhanlı'nın o tarihte tutuklanmasına ve de serbest bırakılmasına konu olan suçlarla ilgili 21 Ekim 2013 tarihli kırmızı bültende belirtilen suçlar aynı suçlar mı?

 - Olayların özetinde belirtildiğine göre, şahıs diğer iki şahıs ile beraber bir soyguna katılmış bulunmaktadır. Diğer iki şahıs tespit edilip haklarında kovuşturma yapıldı mı?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler