Ankara Barosu'ndan Nuriye ve Semih'in tutuklanan avukatları için açıklama

Ankara Barosu açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın 14 Eylül'deki duruşmasına 2 gün kala gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 14 avukat hakkında açıklama yaptı. Açıklamada "tutuklamaları ‘savunmanın susturulmaya çalışılması’ olarak görüyoruz. Ancak biliyoruz ki bağımsız savunma tutsak edilemez; mesleğimizi yapmamızın önüne hiçbir kuvvet geçemez. 14 meslektaşımızın serbest bırakılmaları gerekmektedir. Bu hukuksuzluk derhal sona erdirilmelidir!" ifadeleri yer aldı.

Yayınlanma: 22.09.2017 - 16:44
Abone Ol google-news


Ankara Barosu'nun açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın 14 Eylül'deki duruşmasına 2 gün kala gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 14 avukat hakkında yaptığı açıklama şu şekilde:

AVUKATLAR ÜSTLENDİKLERİ GÖREVLERDEN DOLAYI YARGILANAMAZLAR!

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın vekilliğini yürüten 16 meslektaşımız, 12 Eylül 2017 günü gözaltına alınmış; savcılıkça tutukluluğa sevk edilmiş ve 14’ü hakkında tutuklama kararı verilmiştir.
Sorgu tutanaklarından anlaşıldığı üzere 14 meslektaşımız hakkında, savunmalarını üstlendikleri kişiler gerekçe gösterilerek soruşturma başlatılmış ve bu yüzden de tutuklanmışlardır. Soruşturma aşamasında avukatların yargılanmalarına ilişkin özel hükümlerin ihlal edildiği ve bu hükümlerin hiçe sayıldığı ortadadır.

Savunma hakkı, en kutsal haktır. Herkesin savunma yapma ve savunmasını yaparken bir avukattan yardım almaya hakkı olduğu açıktır.

Savunmayı temsil eden ve kamu hizmeti yapan avukatların soruşturulmaları ve bürolarının aranması, bu konudaki özel düzenlemeler dikkate alınarak yapılması gerekirken bu düzenlemelerin hiçe sayılmasını, üstüne bir de avukatın temsil ettiği kişiler ve üstlendiği görevlerden dolayı soruşturulmalarını ve tutuklanmalarını kabul etmemiz mümkün değildir.

Avukat, üstlendiği görev ile BAĞDAŞTIRILAMAZ! Bu görevinden dolayı YARGILANAMAZ, TUTUKLANAMAZ. Demokratik hukuk devletinde hiçbir avukat yaptığı iş dolayısıyla böyle bir muamele ile karşılaşmaz. Çünkü avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.

Ankara Barosu olarak, 14 meslektaşımızın tutuklanmasını ‘savunmanın susturulmaya çalışılması’ olarak görüyoruz. Ancak biliyoruz ki bağımsız savunma tutsak edilemez; mesleğimizi yapmamızın önüne hiçbir kuvvet geçemez. 14 meslektaşımızın serbest bırakılmaları gerekmektedir. Bu hukuksuzluk derhal sona erdirilmelidir!

Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.

ANKARA BAROSU BAŞKANLIĞI


Nuriye ve Semih'in 14 avukatı tutuklandı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler