'Bu dava çökmüştür... İki mağdur vardır Berberoğlu ve Anayasa Mahkemesi'

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, Cumhuriyet Gazetesi eski genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetemizin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün “silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme” suçundan yargılanmasına başlandı. Duruşmanın ardından açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat 'Bu dava çökmüştür.. İki mağdur vardır Berberoğlu ve Anayasa Mahkemesi' diye konuştu.

Yayınlanma: 04.10.2017 - 12:37
Abone Ol google-news

<video:837725>

 

MİT TIR’larındaki mühimmat görüntüleriyle ilgili gazetemizde ve Aydınlık gazetesinde yayımlanan haberler nedeniyle gazeteciler Erdem Gül, Can Dündar, İlker Yücel, Ceyhun Bozkurt ve CHP’li Enis Berberoğlu’nun yargılandığı davada, Berberoğlu’nun avukatları mahkeme başkanı ve üye hâkimi adil yargılama yapamayacakları gerekçesiyle reddetti. Hâkimler, Berberoğlu’nun mahkûmiyetine ilişkin gerekçede Aydınlık’ın yayımladığı fotoğrafın sırrı ifşa etmeyeceğini savunmuştu. MİT TIR’ları haberleri nedeniyle Mayıs 2016’da “devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama” suçlamasıyla gazetemiz Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e 5 yıl, eski Genel Yayın Yönetmenimiz Can Dündar’a 5 yıl 10 ay hapis cezası verilmişti. Örgüte yardım suçlamasına ilişkin davanın ise ayrı esas numarası üzerinden yürütülmesine karar verilmişti. Örgüte yardım suçlamasına ilişkin yargılamanın ilk celsesinde CHP’li Berberoğlu hakkında ‘örgüte yardım’ ve ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini, siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek’ iddiasıyla açılan davanın bu dava ile birleştirilmesine hükmedilmişti. Haziran ayında sonuçlanan bu yargılamada Berberoğlu, 25 yıl hapis cezasına mahkûm edilerek tutuklanmıştı. Mahkeme, Berberoğlu’nun mahkûmiyetine ilişkin gerekçesinde, Aydınlık gazetesinde 21 Ocak 2014’te yayımlanan mühimmat fotoğrafıyla ilgili “Nerede çekildiği, içeriğinin ne olduğu dahi ilk bakışta net olarak anlaşılamayan tek kare foto” ifadelerini kullanmıştı. Bu fotoğraf ile sırrın ifşa olmayacağını kaydeden heyet, haberin rivayet veya tahminden öte bir anlam taşımadığını ileri sürmüştü.

Aydınlıkçılara dava

Heyetin bu gerekçeyi yazmasının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, Aydınlık’tan İlker Yücel ve Ceyhun Bozkurt hakkında ‘devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama’ suçlamasıyla dava açmış, açılan dava da Gül, Dündar ve Berberoğlu hakkındaki ‘örgüte yardım’ davası ile birleştirilmişti. Birleştirilen bu davaya ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün kapalı olarak görülen ilk duruşmaya Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan Berberoğlu ve Erdem Gül ile Aydınlık eski Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel ve İstihbarat Şefi Ceyhun Bozkurt katıldı. Duruşmada Berberoğlu’nun avukatlarından Murat Ergün, mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan ve üye hakim Arif Atanıan’ın daha önce verdiği kararda Aydınlık gazetesinin suçsuz olduğunu belirttiklerini anımsatarak, “3 ay önce ‘Aydınlık suçsuz’ diye karar veren heyet, şimdi ‘Aydınlık suçlu’ diyemez. Heyet kendini bağlamıştır. Görüntüde bile tarafsız değildir” dedi ve iki hâkimi reddetti.

Üst mahkeme bakacak

Berberoğlu’nun avukatlarından Yiğit Acar ise, mahkemenin, Anayasa Mahkemesi’nin Can Dündar ve Erdem Gül’e ilişkin hak ihlali kararındaki Aydınlık gazetesinde daha önce aynı olaya ilişkin fotoğrafların yayımlanmasının konuyu sır olmaktan çıkardığı tespitini tanımayarak gerekçeli karar yazdığını anımsattı. Acar, “Berberoğlu ile ilgili makul şüphe yokken tutuklama ve mahkumiyet veren hâkimlerin hukuka uygun ve adil yargılama yapması mümkün değil” dedi. Reddi hâkim talebinin bir üst mahkeme olan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelenmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı 20 Aralık’a erteledi.

Bu dava çöktü

MİT TIR’ları davasının dünkü duruşmasında salona izleyici olarak yalnızca Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu ile kızı Dilara Berberoğlu, Erdem Gül’ün eşi Aslı Gül ve Can Dündar’ın eşi Dilek Dündar alındı. CHP’li milletvekilleri Barış Yarkadaş, Gamze Akkuş İlgezdi, Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Nurettin Demir, Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ve CHP Parti Meclisi üyesi Kadir Öğüt ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto da adliye koridorunda bekledi. Duruşma sonrası CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat adliye binası önünde basın mensuplarına açıklama yaptı. Canpolat, “Bu dava çökmüştür. AKP, FETÖ arıyorsa kendi içine, kendi belediyelerine baksın. Bu davada iki mağdur var, biri Enis Berberoğlu, diğeri Anayasa Mahkemesi” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler