Stajyere şiddet iddiası... Burak Aksak'tan yanıt geldi

Küsurat Yayınları’nda çalışan Ayşe Gülen isimli genç kadın yayınevi sahibi senarist Burak Aksak'ın fiziksel ve sözlü saldırıda bulunduğunu iddia etti. Aksak ise iddianın doğru olmadığını belirterek, yasal yollara başvuracağını kaydetti.

Yayınlanma: 06.10.2017 - 10:36
Abone Ol google-news

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğrencisi Ayşe Gülen 4 ay önce stajyer olarak çalışmaya başladığı Küsurat Yayınları’nın sahibi, senarist Burak Aksak tarafından fiziksel şiddete ve hakaretlere maruz kaldığı iddialarını İleri Haber'den Tuğba Özer'e anlattı.

Gülen açıklamasında savcılığa giderek suç duyurusunda bulunacağını da bildirdi.

Gülen'in sözlü ve fiziksel saldırıya ilişkin açıklamaları şu şekilde:

“Biz bir kitap hazırladık 3 editörle birlikte. Ben stajyerim ancak bana her fırsatta ‘Ayşe editör gibi çalışıyor, ona stajyer diyemeyiz’ şeklinde davranıldı ve bu şekilde sorumluluk verildi. Ben oraya başladığım gün, bana bir kitabın içeriğini hazırlattmaya başladılar.

Bir editör arkadaşımla birlikte kitabı yazdık. Sonrasında işler yetişmedikçe bize mobing uygulanmaya başlandı. Bu durum karşısında biz 3 editör istifa ettik. Biz istifa kararımızı ilettikten sonra genel koordinatörümüz Büşra Hacısalihoğlu bize çok daha fazla mobing uygulamaya başladı.

Ardından kitabın künyesinde adımızın yazılmasını istediğimizi söylediğimizde Burak Aksak ofise geldi ve elindekileri masaya fırlattı. ‘Sizin derdiniz ne künyeyle?’ diye sordu. Sonra bana dönerek ‘sen kimsin? 'Seninle istediğim gibi konuşurum’ gibi cümleler kullandı.

Ben oraya stajyer olarak işe girmeme rağmen bana kitapların neden çıkamadığını sordu. Sonra bana hakaret ederek, ‘kalk git’ dedi. Ben de bu durum karşısında çok sinirlendim ve eşyalarımı topladım. Bu sırada diğer editör arkadaşımı da kovdu.

'4 AY SİGORTASIZ ÇALIŞTIM'

Ben aylardır sigortasız ve 500 TL maaşla çalışıyorum. Çıkacağımız sırada da ‘sizi maliyeye şikayet edeceğim çünkü beni 4 aydır sigortasız çalıştırdınız’ dedim. Maliyeden teftişe geldiklerinde de genel koordinatörümüz ‘sen burada çalışan değilsin’ diyerek başka bir odaya almıştı.

Maliyeye söyleyeceğimi söylediğim anda Burak Aksak üzerime atladı ve beni itmeye başladı. Daha sonra kapıyı açarak hakaretlerle bizi dışarı attı.

'ŞİKAYETÇİ OLACAĞIM'

Bugün hakaret ve darp edildiğime ilişkin suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Sigortasız çalıştırılmamız hakkında da 3 editör arkadaşımla birlikte bir dava açacağız.

BURAK AKSAK'TAN AÇIKLAMA

Hakkında ortaya atılan iddiayı yalanlayan Burak Aksak şu açıklamayı yaptı:

“Kadının beyanı esastır” Bu yüzden yazılanları okuyup da hakkımda yapılan yorumları anlayabiliyorum. Ancak şunu söyleyebilirim ki;iddiaların tümü asılsızdır. Küsurat Yayınları’nın bu sene çıkarmayı planladığı kitaplar, ilk kitabı olan kadın yazarlardır. Ofis çalışanlarının tamamı kadınlardan oluştuğu gibi, hepsi de sigortalı çalışanlardır. Film çekimleri ve ardından kurgu süreci nedeniyle yayıneviyle ilgim alakam, zaten yapılan işlerin son halini gördükten sonra onay vermekten öteye gitmez. Bahsi geçen kitapta emeği geçen herkesin ismi künyede yer almaktadır. Tıpkı bir önceki kitapta yer aldığı gibi. ‘Ayna Ayna’ isimli kitabımızın künyesinde de görebilirsiniz bu isimleri. Hele ki “Dünyaya Kafa Tutan Kadınlar” adlı erkek egemen toplumda başarılı kadınların yok sayıldığının anlatıldığı bir kitapta böyle bir şey yapmam düşünülemez. Burayı kadının sesinin daha gür çıktığı bir yer haline getirmekten başka bir amacımız yoktu.

Bunu sağlayan da, ben değil burada çalışan kadınlardır. Bahsi geçen kişiye, tam zamanlı çalışanımız olması teklif edilmiş ve sigortasının yapılması gerektiği söylenmiş ancak kendisi başka birinin daha yanında çalıştığını, ardından da okulunun başlaması sebebiyle her gün ofise gelemeyeceğini açıklamış, dolayısıyla yollarımızı ayırma kararı kaçınılmaz olmuştur.

Her şey Pazartesi günü yapılan bu konuşmadan sonra başlamış ve işle ilgili durumu konuşurken gösterdiği saygısız ve üslupsuz hareketlerinden dolayı ofisi terk etmesini istememle sonuçlanmıştır. Haliyle gergin ve seslerin yükseldiği bir ortam olduğu doğrudur. Ancak kişinin şahsına küfür ya da şiddet söz konusu dahi değildir. Bırakın şiddeti, fiziki bir temasım dahi olmamıştır, olamaz. Mottosu “Hevesini ağzına sokup, kursağına kadar ittirenlere inat; vazgeçme” olan bir yayınevinde geçen bu hadise zaten tüm hevesimizi kırmış ve insanlara olan güvenimizi zedelemiştir. Metinlerin haklarına dair aldığımız tüm imzalar da benim için artık yok hükmündedir.

Diledikleri gibi, diledikleri yerde kullanabilirler bu metinlerini. Gelinen şu noktada; atılan iftiralar karşısında daha fazla sessiz kalamam. Bu yüzden mesele artık avukatlarımızın kontrolündedir. Hukuki sürecin ardından neyin ne olduğunu hep beraber görürüz. ‘Çamur at izi kalsın’ zihniyetinin de en kısa zamanda son bulması dileklerimle.

BURAK AKSAK KİMDİR?

Burak Aksak (12 Eylül 1985) , İstanbul), Türk senarist, yönetmen ve oyuncu. İlköğrenimini Yedikule’de, orta öğretimini ise Koca Mustafa Paşa Lisesinde tamamlamıştır. Şu an hâlâ Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde okumaktadır. 2006 yılında kazandığı bursla Plato Film Okuluna girmiştir. Ayrıca Ekol Drama Sanat Okulu’nda “Kamera Önü Oyunculuğu" eğitimi vermektedir. Televizyon hayatına kuzeni Selçuk Aydemir'le beraber senaristliğini yapıp yönettiği TRT'de yayınlanan Ramazan Güzeldir dizisiyle başlayan Burak Aksak, yine TRT'de Onur Ünlü'nün yönettiği Leyla ile Mecnun'un senaristliğini yapmıştır.

Uluslararası film eleştiri sitesi IMDb'de kullanılan 30.036 oy ile 9.3/10 puan alan Leyla ile Mecnun, sitenin en iyi televizyon dizileri listesinde ilk 10 içerisinde yer alan ilk Türk dizisi olmuş ve 4. sıraya kadar yükselmiştir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon