Et piyasasında yeni kriz kapıda. Lop et ithalatının da önü açılıyor

AKP hükümeti et ithalatının kapsamını genişletiyor. Yerli üretimi baltalayacağı ve uzun dönemde fiyatların daha da artmasına neden olacağı eleştirilerine rağmen lop et (kemiksiz) için de ithalatın kapısı aralanıyor.

Yayınlanma: 09.10.2017 - 11:47
Abone Ol google-news

Kasaplık canlı hayvan ve karkas etten sonra şimdi de kemiksiz et olarak bilinen lop et ithal edilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan, ‘Sığır Eti İthalatında Sağlık ve Teknik Şartların Belirlenmesine İlişkin Tebliğ’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle karkas etin yanı sıra lop et olarak adlandırılan kemiksiz et ithalatının da kapısı açılıyor. Düzenlemeye göre, ithalatı şimdilik sadece Et ve Süt Kurumu (ESK) yapabilecek.

Kontrol Belgesi alarak karkas ve kemiksiz sığır eti ithalatı yapabilecekler

 Resmi Gazete’nin 7 Ekim 2017 tarihli sayısında yayımlanan tebliğ, ESK ile özel kesimhaneler sağlık ve teknik şartları yerine getirdikten sonra Kontrol Belgesi alarak karkas ve kemiksiz sığır eti ithalatı yapmalarını öngörüyor. Ancak, bakanlık şimdilik özel sektöre ithalat için izin vermeyecek. Ancak siyasi bir kararla özel sektörün de et getirmesi istenirse bakanlık kontrol belgesi düzenlemek zorunda kalacak.

 Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım’ın haberine göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk, Et ve Süt Kurumu’nun et ithalatı yaptığını belirterek, özel sektöre ithalat için gerekli olan ‘kontrol belgesini’ vermeyeceklerini söyledi.

3 ülkeden ithalat yapılıyor

 Polonya,Fransa ve Bosna Hersek’ten karkas sığır eti ithal eden ESK, Bakanlar Kurulu Kararı ile Bosna Hersek’ten kemiksiz et ithalatı da yapıyor.

Üreticiler tepkili: Bize üretim yapmayın diyorlar

 Karkas etten sonra lop et ithalatının önü açılması üreticileri endişelendiriyor. Hükümetin, ithalatı bitireceğini açıklamasına rağmen hayvancılıkla ilgili her türlü ithalatın serbest bırakılmasının yerli üretimi bitireceğini anlatan üreticiler, şöyle diyor: “Lop et ithalatının yapılması demek bize üretim yapmayın demektir. Biz ürettiğimiz eti kimse satacağız. Ülke ithalatçıya teslim oldu. Başlangıçta ucuza et ithal edilebilir.Fakat üretim bittiği zaman tüketici çok daha pahallıya et almak zorunda kalacak. Çok tehlikeli bir sürece girildi. Üretim biterse yarın paranız olsa dahi et bulamayabilirsiniz. Hani Cumhurbaşkanımız diyor ya ‘paramızla silah alamıyoruz’ diye, yarın paramızla et de alamayacağız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler