Kızlar kurban edilmesin

Dünya Kız Çocukları Günü dün Türkiye’de de kutlandı. Ancak dün de hem Türkiye’de hem dünyada birçok kız çocuğu cinsel istismara uğradı, istemediği evliliklere zorlandı, ev işi ve seks köleliğinden kurtulamadı.

Yayınlanma: 11.10.2017 - 21:57
Abone Ol google-news

Dünya Kız Çocukları Günü, kız çocuklarının dünyanın her yerinde karşılaşmakta olduğu toplumsal cinsiyet eşitsizliği sorunlarına vurgu yapmak amacıyla dün kutlandı. Bu kutlamadan haberi olmayan milyonlarca kız çocuğu, dün de okula gidemedi, cinsel istismara uğradı, istemediği evliliklere zorlandı, ev işi ve seks köleliğinden kurtulamadı. Aydın Doğan Vakfı, BM, UNFPA, UNICEF ve UN Women’ın ortaklığında düzenlenen Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı’nda tüm katılımcılar, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamanın, sürdürülebilir kalkınmaya giden en önemli yol olduğu görüşünde buluştu. Konferansın açılış konuşmasını yapan Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Cinsiyet eşitsizliği veya kadının maruz kaldığı haksızlıklar, daha geniş tanımı ile kadın meselesi hem küresel hem de çok boyutlu bir mesele. Biz de Aydın Doğan Vakfı olarak başta kız çocuklarına eşit eğitim fırsatı olmak üzere kadının güçlenmesi adına konuyu önemsiyor ve bu alanda birçok farklı çalışma yürütüyoruz. Dünyada okuma yazma bilmeyen ve eğitim hakkından mahrum 1 milyara yakın yetişkinin üçte ikisi kadın, dünyadaki arazilerin ise sadece %1’i kadınlara ait, üniversiteyi yeni bitirmiş kadınlar erkeklerden %20 daha az para kazanıyor. Bu rakamlar, durumun vahametinin anlaşılması açısından önemli. Bu tablonun değişmesi için hep beraber daha büyük adımlar atmalıyız’’ dedi.

Kızlara kaynak yok

Dünyanın önde gelen devletlerinin küresel ısınma problemini çözebilmek için yılda yüz milyar dolarlar seviyesinde yatırım hedefi koyabildiklerini, kız çocuklarının eğitimine yönelik projelere aktarılan kaynağın ise sadece yılda 13 milyar dolar düzeyinde olduğunu vurgulayan Boyner, “Küresel ısınma konusunun önemini sorgulamıyorum ve alınan önlemleri destekliyorum, ancak kız çocuklarının eğitimine daha fazla bütçe ayırsaydık, bugün daha fazla kadın devlet başkanı, yönetim kurulu üyesi, akademisyen olsaydı, yani karar mekanizmalarında daha fazla kadın olsaydı küresel ısınma gibi dünya meselelerine daha da iyi sahip çıkıp çıkabilirdik” diye konuştu.

Her kız çocuğu için

UNICEF Türkiye Temsilcisi Philippe Duamelle ise “Sağlamakla yükümlü olduğumuz olanaklardan yararlanmaları ve gerçek anlamda güçlendirilmeleri için, kız çocukları 21. yüzyılın zorluklarının üstesinden gelebilecek şekilde bilgi ve beceriyle donatılmalıdır. Bu sadece kız çocukları için değil, aynı zamanda müreffeh, barışçıl ve dirençli toplumlar oluşturmak için de gereklidir. Kız çocuklarımızın eğitim ve güçlendirilmesine yatırım yaparak, yalnızca onların geleceklerine değil, insanlığın geleceğine de yatırım yapıyoruz”dedi. Konferansta “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar: 21. Yüzyılın Toplumsal Değişim Aktörleri” teması altında oturumlar da düzenlendi.

Okul çağındaki 131 milyon kız çocuğu eğitimin dışında

-Dünyada okumayazma bilmeyen ve eğitim hakkından mahrum 1 milyara yakın yetişkinin üçte ikisi kadın.

-Dünyadaki 300 trilyon dolarlık mal varlığının sadece 14 trilyon doları kadınlara ait. Dünyadaki arazilerin ise sadece %1’i.

-Üniversiteyi yeni bitirmiş kadınlar erkeklerden %20 daha az para kazanıyor. Bu fark 10 yıl içerisinde %31’e kadar yükseliyor.

-18 yaşın altında evlenmiş 700 milyondan fazla kadın var.

-Bu yıl içinde 15 milyon kız çocuğu daha zorla evlendirilecek.

-Genç kadınlar, üniversitelerde bilim ağırlıklı alanlarda sadece yüzde 35 oranında temsil ediliyor.

-Bilimsel araştırmaların südece yüzde 28’i kadınlara ait.

-Dünyada 131 milyon okul çağındaki kız çocuğu eğitimin dışında.

-10 kız çocuğundan biri 20 yaşından önce cinsel şiddete uğruyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler