Yarkadaş: AKP, imam nikahının sayısını bile bilmiyor

CHP'li Yarkadaş "Adalet Bakanlığı, imamlara açılan soruşturmaları da imamların kıydığı nikahın sayısını da bilmiyor. Buna rağmen, yanlışta ısrar ediyorlar." dedi. Yarkadaş, "AKP kadınlara cehennemi vaad ediyor" diye konuştu.

Yayınlanma: 12.10.2017 - 13:14
Abone Ol google-news

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Müftülere ve imamlara nikah kıyma yetkisi vermek, medeni kanunu yok edecek, toplumsal kaosa yol açacaktır" dedi.

81 ilden Meclis'e gelen kadınlar 'Müftü resmi nikah kıyamaz' dedi

 CHP Kadın Kolları'nın müftülere nikah kıyma yetkisi veren tasarıyı protesto gösterisine katılan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM'deki açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. CHP'li Yarkadaş, "AKP iktidarı, resmi nikahı olmayan ve yasal yaş sınırının altında bulunan gençlere yasadışı nikah kıyan imamlar hakkında açılan soruşturmanın sayısını bilmiyor. Buna rağmen, hala müftü ve imamlara nikah kıyma yetkisi vermeye çalışıyorlar" dedi. CHP'li vekil, "Sadece bu bile, müftü ve imamlara verilmek istenen yetkinin, nasıl bir kaosa yol açacağının işaretidir" ifadesini kullandı.

 "KONTROL DIŞI NİKAH"

 Bir süre önce Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) yazılı bir başvuru yaptığını ve "Yasal yaş sınırının altında, ve resmi nikahı olmayan kişilere imam nikahı kıyanlar hakkında kaç soruşturma açıldı?" diye sorduğunu anlatan Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

 "Adalet Bakanlığı, sorum üzerine 2016 ve 2017 yılı içinde, yasal yaş sınırının altında olan ve resmi nikahı bulunmayan kişilere imam nikahı kıyan kişilere kaç soruşturmanın açıldığını bilmediğini bildirdi. Bu demektir ki; imam nikahı kıyılan çiftlerin sayısı da bilinmiyor. Yani; tam anlamıyla bir kontrolsüzlük durumu hakim... Bakanlık, kaç kişiye bu nikahları kıydığı için soruşturma açıldığını bilmediğini de belirtiyor. Ya hiç kimseye bu yasadışılık için soruşturma açılmadı; ya da sayıyı gerçekten bilmiyorlar. Her ikisi de vahim bir duruma işaret ediyor."

 BAKANLIĞA ELEŞTİRİ

 Adalet Bakanlığı'nın, "Sorularınız için özel bir çalışma yürütülmesi gerekiyor" cevabını verdiğini de aktaran Yarkadaş, "Zahmet olacak ama bu çalışmayı yapsanız faydalı olur" dedi.

 Bakanlığın, 2016 ve 207'de yaşanan boşanma vakalarına ilişkin soruyu da yanıtlamadığını belirten Yarkadaş, "Belli ki; sayı ürkütücü bir boyuta ulaştı. Bu yüzden, toplum gerçeği görmesin diye sayıları saklama ihtiyacı hissediyorlar" ifadesini kullandı.

 "YANLIŞTAN DÖNÜN" UYARISI

 Resmi nikahın Anayasa ile koruma altına alınmış olan İnkılap Kanunları arasında sayıldığını anımsatan CHP’li Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 "AKP'nin müftülere ve imamlara nikah kıyma yetkisi vermek istemesi, Medeni Kanunu ortadan kaldıracak, kadınların kazanılmış haklarını yok edecektir. Kadınlarımızı, 200 yıl geriye götürecek bir düzenlemenin peşindeler. Bu tasarı, çocukların erken yaşta evlenmesinin de önünü açacaktır. Bu bir cinayettir! AKP, tarikat ve cemaatlerin istediği her şeyi yapma mecburiyeti hessediyor. Laiklikten uzaklaşmak, yeni 15 Temmuzların kapısını açmaktır. AKP bir an önce bu yanlıştan dönsün ve kadınlarımızın kazanılmış haklarından elini çeksin."

 KADINLAR SORUNLARINI ANLATAMIYOR

 Yarkadaş, kadınların çeşitli ekonomik ve sosyal problemlerle karşı karşıya kaldığını belirterek, elindeki başka bir veriyi de açıkladı. 2017 yılının ilk altı ayında, Alo 183 Sosyal Destek Hattı'na 146 bin otuz bir başvurunun yapıldığını belirtti.

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın, yazılı sorusu üzerine kendisine verdiği cevabın ayrıntılarını anlatan Yarkadaş, "Alo 183 Hattı'nı arayan illerin başında İstanbul geliyor. Hat, İstanbul'dan 44.183 kez aranmış. İstanbul'u 15.536 aramayla Ankara, 9616 aramayla İzmir takip ediyor. En az arayan il ise Bayburt... Bayburtlular hattı 62 kez aramış ve sorunlarını aktarmış" dedi.

 CHP'li Yarkadaş, açıklamasına şöyle devam etti:

 "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Aile İçi Şiddet'e ilişkin sorularımıza verdiği yanıta göre, 2017 yılının ilk altı ayında 52 kadın, konuk evine yerleştirildi. 34 kadına ise hukuki destek verildi. Ancak bu gerçek veriyi göstermiyor. Bakanlığın verdiği cevaba göre, Her on kadından dördü, eşi ya da erkek arkadaşından şiddet görüyor. Şiddet gören kadınların yüzde 89'u hiçbir şekilde yasal bir soruşturma için başvurmuyor. Bu korkutucu bir veri.."

 CHP'li vekil, "Kadınlar yaşadığı şiddeti gizliyor. Alo 183'e 2017 yılının ilk altı ayında 146 bin otuz bir başcuru yapılmış ancak bunun sadece 170'i kadınlara ait... Kadınlar, yaşadıkları çileyi anlatmıyor, anlatamıyor... Ama şiddet ise artarak sürüyor" dedi.

 "AKP'NİN KADINLARAI VAADİ CEHENNEM..."

 CHP'li Yarkadaş, "AKP tüm bunlara rağmen, yanlışta ısrar ediyor ve müftülüre nikah kıyma yetkisi vermek istiyor. Müftülük nikahı, aile içi şiddetin önünü açar ve artırır. AKP kadınlara cehennemi vaad ediyor" diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler