NYT’den eleştiri yağmuru

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkinin dramatik bir biçimde kötüleştiğini yazan gazete, ilişkiler çökmeden Türkiye’de tutulduğu iddia edilen nükleer silahların taşınması çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 14.10.2017 - 22:45
Abone Ol google-news

Türkiye ile ABD arasındaki krizi dokuz soruluk bir başyazıyla ele alan New York Times (NYT), ABD’nin Türkiye’de tuttuğu iddia edilen ve şimdiye kadar varlığı resmen kabul edilmeyen nükleer silahların güvenlik gerekçesiyle geri çekilmesi çağrısında bulundu. NYT’nin haberinde “Bu silahları, Türk-Amerikan ilişkileri çökmeden taşımak akıllıca olacaktır” ifadesi kullanıldı. New York Times (NYT), Washington’la Ankara arasındaki krizi başyazılarından birinde değerlendirdi. Gazete, krizi dokuz soru ve cevapla mercek altına aldı.

“Türkiye hakkında bazı acil sorular” başlıklı başyazının girişindeki soru - cevap bölümünden önce şu yorum yapıldı: “Türkiye 2’nci Dünya Savaşı’ndan bu yana ABD’nin hayati bir müttefiki. NATO’nun ABD’den sonraki ikinci ordusuna sahip ve ittifakın doğu kanadını tutuyor. Yaklaşık 50 taktiksel nükleer silahın konuşlandırıldığı İncirlik dahil, Ortadoğu’daki Amerikan operasyonları için merkezi önem taşıyan askeri üslere ev sahipliği yapıyor ve Müslüman dünya ile Batı arasında bir köprü görevi görüyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın 2003’te iktidara gelmesinden ve reformlara başlamasından sonra, Türkiye model bir Müslüman demokrasi olma yolunda görünüyordu.

Fakat son yıllarda Türkiye ile ABD arasındaki ilişki dramatik biçimde kötüleşti. Erdoğan temel sivil özgürlükleri ve diğer demokratik normları ihlal etti, Rusya’dan hava savunma sistemi alıyor ve şu an Amerikalıları rehin tutuyor. Erdoğan’ın Amerikan karşıtlığının yanı sıra artan güvenlik endişeleri göz önünde bulundurulduğunda, Trump yönetimi ABD’nin Türkiye’deki nükleer silahlarını çekmeyi ciddi ciddi düşünmeli.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler