Deniz Baykal bilinci kapalı olarak yoğun bakımda tutuluyor

Deniz Baykal, beyninde oluşan ödem nedeniyle iki müdahale daha geçirdi. Sabah yapılan operasyonun ardından uyutulan Baykal’a, kafatasındaki basıncın artması nedeniyle akşam saatlerinde yeniden operasyon yapıldı. Baykal'ın son durumunda olumsuz yönde bir gidişat olmadığı kaydedildi. Doktorlar, bu gidişatı olumlu yönde değerlendirse de 5 ana bilimdalı uzmanı kontrolünde olan Baykal, yoğun bakımda bilinci kapalı olarak tutulmaya devam ediyor.

Yayınlanma: 17.10.2017 - 10:22
Abone Ol google-news

<video:845787>

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın  beyin tomografisinde ödem ve kanama artışı izlenmesi nedeniyle doktorları tarafından ameliyata alındı. 

Gidişat olumlu, bilinci kapalı olarak tutulmaya devam ediliyor

Üçüncü operasyondan sonra sağlık durumu kötüye giden Baykal, kritik geceyi atlattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, beyin cerrahı uzmanının Ankara'ya gelmesini sağladı. Baykal'ın son durumunda olumsuz yönde bir gidişat olmadığı kaydedildi.  Doktorlar, bu gidişatı olumlu yönde değerlendirse de 5 ana bilimdalı uzmanı kontrolünde olan Baykal, yoğun bakımda bilinci kapalı olarak tutulmaya devam ediyor.

ANKARA Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin, "Bilinci kapalı. Hayati bulgulatı konrol altında. Ancak tomografi bulgularında bir miktar iyileşme bulgusu var. Küçükte olsa bizi umutlandıracak bulgular var. Kendisine yine cihazla solunum desteği sağlanıyor ve beyin koruma tedavisi uygulanıyor" dedi. 

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, hastane bahçesinde Deniz Baykal'ın sağlık durumuna yönelik açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. İbiş, Deniz Baykal'ın durumunun ciddiyetinin koruduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bilinci kapalı. Hayati bulguları kontrol altında. Herhangi bir belirgin anormallik yok. Bu güzel yönü. Nörolojik bulguları dünle aynı. Beyin fonksiyonları yine dünle aynı. Bunları özellikle söylüyorum çünkü daha önce bir kötüye gidiş vardı. Ama dünle bugün arasında kötüye gidiş anlamında bir sonuç yok. Bu bizim için güzel bir bulgu. Tomografi bulgularında bir miktar iyileşme bulgusu var. Küçükte olsa bizi umutlandıracak bulgular var. Kendisine yine cihazla solunum desteği sağlanıyor. Beyin koruma tedavisi uygulanıyor. Bunun bir parçası olarakta uyutulma işlemi devam ediyor. Sosyal medyada beyin ölümü gerçekleştiğine dair bazı haberler çıkıyor. Kesinlikle böyle bir şey yok."

"BEYNİ KORUMAK İÇİN UYUTULUYOR"

Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Prof. Dr. İbiş, Baykal'ın uyutulmasıyla ilgili, "İlgili hocalarımızı muayenesi sırasında muayene yapıldıktan sonra tekrar uyutuluyor. Çünkü uyanık kaldığı sırada beyin yoruluyor. Onu önlemek için, beyni daha fazla korumak için uyutma işlemine devam ediiyor." dedi. Prof. Dr. İbiş, dünyaca ünlü beyin cerrahı Prof. Dr. Uğur Türe'nin Baykal'ı kontrol etmesiyle ilgili ise, "Deniz beyin kızı Aslı hanımın talebiyle bu kontrol gerçekleşti. Biz Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak en iyisini yaptığımıza güveniyoruz. Bu nedenle de 'Elbette gelip görebilir' dedik. Ve yapılabilecek olanın en iyisinin yapıldığını, her şeyin mükemmelce yapıldığını belirterek buradan ayrıldı. Biz bu konuda çok açığız. Bir hekimin, ailenin talebiyle gelip görmesinde muayene etmesinde hiçbir sakınca yok" dedi.

"İNANCIMIZA VE DUAMIZI EKSİK ETMEYECEĞİZ"

Prof. Dr. İbiş, tedavi sonrası Baykal'da kalıcı hasar olup oluşamayacağı ile ilgli yöneltilen soruya ise şu şekilde cevap verdi: "Bu süreç çok önemli. Dün anlık değişiklikler yaşadık. Sonucun nereye varacağını bugünden söylemek mümkün değil. Süreci hep beraber takip dedlim. Elbetteki elimizden geleni yapacağız. Elbetteki onun iyileşmesi içinde inancımız ve duamızı eksik etmeyeceğiz. Ümitsiz olduğumuzu asla söylemedik, söyleyemeyiz de. Öyle bir şey olamaz da. Biz hekimiz. Elbette umudumuz var."  

"TIPTA HER AN HERŞEY OLABİLİR"

İbiş, Baykal'a takılan stentle ilgili de, "Stent yerinde duruyor. Stentte bir anormallik olduğuna dair elimizde herhangi br bulgu yok. Şu anda stentin açık olduğunu gösterir bulgular elimizde var" dedi. İbiş, Baykal'ın akciğeriyle ilgili endişe verici bir durum olup olmadığının sorulması üzerine de şunları söyledi: "Şu anda kontrol altında. Ateşi oldukça düştü. Enfeksiyon bulguları ilgili hekimlerce takip ediliyor. O da yüz güldürücü durumda. Şu an için konuşuyorum bunları. Tıpta her an her şey olabilir. Şu an için akciğer enfeksiyonu yönünden de bugular olumlu yönde."  Prof. Dr. İbiş açıklamasının sonunda ise hastane dışında yapılan açıklamalara itibar edilmemesini istedi.         

"Baykal uyutuluyor"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş de  ameliyatının ardından Deniz Baykal'ın  durumuna ilişkin açıklama yaptı. 48-72 saat kavramının önemini bir kez daha hatırlatan Erkan İbiş, “Çünkü beyinle ilgili hastalıklarla 48-72 saatte bazı komplikasyonların olabileceğini söylemiştik. Kafa içi basıncı artması nedeniyle ani gelişen bir durum. Arkadaşların bunu saptaması ve bunun da beyinde bir hasara, sağlam dokularda başka sorunlara yol açmaması için derhal müdahale ettiler. Ameliyatı yaparak o basınca bağlı yeni hasar oluşma riskini ortadan kaldırdılar. Elbette bu rahatlık beyin ödeminin olumsuz etkisini ortadan kaldırdı. Şu anda kanama yok. O konuda içimiz rahat” diye konuştu.

Deniz Baykal’ın, beynin istirahat de tutulması, yeni beyin hasarlarına karşı koruyucu tedbir ve akciğer fonksiyonları yönünden desteklenmesi nedeniyle uyutulduğunu söyleyen İbiş, “Akşam 8 gibi tekrardan tomografisi çekilecek. Şu anda bulunduğumuz durumda her şey hekim arkadaşlarımızın kontrolünde. Tedaviler başarıyla uygulanıyor. Bundan sonraki süreçte farklı sürprizlerle karşılaşabilir miyiz bilemiyoruz. O yüzden de sık takipler, sürekli muayeneler yapılıyor. Deniz Bey’e ziyaret bir süre yasak. Çünkü enfeksiyon riskini alsın istemiyoruz. Her karşılaştığıyla birkaç kelime konuşmak istiyor. Kimsenin görüşmesine izin verilmeyecek” ifadelerini kullandı.

Dün sabah saatlerinde rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan Baykal'ın beyne giden ana damarında tıkanıklık tespit edilmişti. Tıkanıklığın boyundan yapılan anjio ile giderilmesinin ardından Baykal'ın tedavisi yoğun bakım servisinde devam ediyordu. Gece boyunca durumu yakından takip edilen ve 3 kez beyin tomogrofisi çekilen Baykal'ın son tomografisinde beyninde ödem tespit edildi. Bunun üzerine Baykal kısa bir süre önce yeniden ameliyata alındı.

Bakan Demircan: Şu anda endişe edilecek bir noktada değiliz

Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Hepinizin bildiği gibi Deniz Baykal geçirdiği bir beyin damarındaki tıkanma nedeniyle hastanemize yatırıldı. Gerekli müdahaleler yapılmış. Müdahaleler sonrasında yapılan izlemeler sonunda yeni bir müdahale gerekince gerekli müdahaleyi yeniden yapıyor arkadaşlar. Şu anda endişe edilecek bir noktada değiliz Sayın Baykal inşallah bu rahatsızlığın üstesinden gelecek. Tedavi neticesinde sağlığına kavuşacak inşallah ve diliyoruz. Şu anda detay bilgiye girmek istemiyorum. Detay bilgilendirmeyi hastaneniniz yapacak. Bir müdahale daha yapılıyor şu anda sayın Baykal'a. Kendisine şifalar diliyoruz. Ailesine geçmiş olsun" diye konuştu. 

"Ameliyat tamamlandı, sağlık durumu iyi"

Ameyatının tamamlanmasının ardından Deniz Baykal'ın sağlık durumu ile ilgili açıklama geldi. Yapılan açıklamada Baykal'ın beynindeki ödem nedeniyle yeniden ameliyata alındı. Yaklaşık bir saat süren ameliyatın tamamlandığı, sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar operasyon hakkında bilgi verdi  

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, tekrardan ameliyata alınan eski CHP Genel Başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal'ın durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Baydar, "Bugün saat 08.30'da yapılan kontrol tomografisi sonrası yapılan genel değerlendirmede ameliyata alınarak operasyonla beyindeki basıncın giderilmesi kararı verildi. Biliyorsunuz bizim için ilk 72 saat çok önemli. Dün akşam çekilen tomografide bir miktar gözüktü ama kabul edilebilir ölçüdeydi. Bugün sabah çekildiğinde kanama durmasına rağmen beyindeki ödem artmıştı" diye konuştu.Beyindeki ödemin dekomplese edilip basıncın düşürülmesi için ameliyat kararı verildiğini bildiren Baydar, "Ameliyat esnasında yapılan anjiyo grafide beyindeki kanlanmanın tam olduğu ve bütün konulan stentin ve damarların açık olduğu gözlendi. Beyin dokusunun da canlı olduğu, bir problem olmadığı gözlendi. Onun üzerine dekomplese edilerek beynin içerisindeki ödem boşaltılarak ameliyata son verildi. Sağlık durumu iyidir. Beyindeki bütün damarlar çalışmaktadır. Beynin herhangi bir noktasında canlı olmayan doku yoktur. İnşallah önümüzdeki günlerde yoğun bakımdan çıktıktan sonra da onun yine buradan 'nerede kalmıştık?' diyerek yapacağı konuşmaları hep birlikte bekleyeceğiz" şeklinde konuştu.

Baydar, "Sol tarafında beşte bir oranında bir kuvvet kaybının olduğunu biliyoruz. Sabah ameliyattan önce uyandırıldığında arkadaşlarımız yine tespit ettiler. Önümüzdeki günlerde onun da ortadan kalkacağını tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Üçüncü müdahale

Baykal’a sabah gerçekleşen ameliyat sonucu yara kenarında oluşan kan birikintisi nedeniyle akşam saatlerinde yeniden müdahale edildi. Steril ortam gereği ameliyathanede gerçekleştirilen operasyonda sabahtan kalan birikinti temizlendi. Bu müdahalenin ardından yapılan değerlendirmede beynin en rahat pozisyonda olduğu görüldü.

Ardından yeniden tomografisi çekilen Baykal için yapılan değerlendirmeler ile yeni tedavi süreci belirlendi.

CHP'li vekilden açıklama

Aydın milletvekili Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Deniz Baykal'a kan sulandırıcı kullanılmasından kaynaklanan cilt alro hemotom gerçekleşti. Bunun boşaltılması için bir müdahale gerçekleşti. Baykal uyutulmaya devam ediyor. Bu müdahalenin ardından yapılan değerlendirmede beynin en rahat pozisyonda olduğu görüldü.

Kılıçdaroğlu: Dualarımız Deniz beyle beraber

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu," Hekim arkadaşlar ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Bütün dualarımız Deniz beyle beraber" dedi. 

Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'ndeki tedavisi sürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Baykal'ın tedavi gördüğü İbn-i Sina Hastanesi'nin bahçesinde Baykal'ın durumuna ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Deniz Baykal'ın tedavi gördüğü hastaneyi ziyaret eden ve bilgi alan  Kılıçdaroğlu, "Hekim arkadaşlar ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar. Bütün dualarımız Deniz beyle beraber" ifadelerini kullandı. 

Yarkadaş: Milletvekili arkadaşlarımız Sayın Baykal'ı hastanede yalnız bırakmıyor.

CHP milletvekili Barış Yarkadaş, nöbetleşe Deniz Baykal'ın ve  ailesinin yanında olacaklarını kaydetti.  Yarkadaş yaptığı açıklamada " Milletvekili arkadaşlarımız Sayın Baykal'ı hastanede yalnız bırakmıyor. Meclis çalışmalarını da aksatmamak amacıyla nöbetleşe olarak sürekli sayın Baykal'ın ve ailesinin yanındayız. Az öncede Meclis'te OHAL ve çeşitli tezkerelerin onaylanmasının bitmesinin ardından bir grup milletvekili Sayın Baykal'ı yeniden ziyarete geldi. Sayın Genel Başkanımızda yukarıda , ailesiyle görüşüyor, doktorlarından da bilgi alıyor. Yaklaşık 50 milletvekili arkadaşımızla buradan ayrıldıktan sonra diğer arkadaşlarımız gece nöbetini devralmaya gelecekler" diye konuştu. 

Doktor Erkan İbiş akşam saatlerinde Deniz Baykal'ın son durumuyla ilgili bir açıklama daha yaptı



Yoğun bakımda tedavisi devam edecek

İbiş, Deniz Baykal'ın olayın başından ber hayati tehlikesi olduğunu belirterek "Gelinen tablo içinde elbette umudumuzu koruyoruz "dedi. 

Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş'in açıklaması şu şekilde:

48-72 saatte beklediğimiz olası komplikasyonlar var. Deniz beyde malesef bunlar kanama ve ödem en üst düzeyde gerçekleşiyor. Kendisine yoğun bakımda yoğun tedavi uygulanıyor. Solunum ve beyin desteği sağlanıyor. Kendisi uyutuluyor. Gelişmeler olumlu veya olumsuz anlık oluyor. Çok daha iyi sonuçları görebilme umudumuzu koruduk ancak bazı olumsuzlukları yaşadığımızı biliyorsunuz. Yoğun bakımda destek tedavisi devam edecek. Aksi bir gelişme olmazsa bir sonraki tomografi sabah gerçekleşecek. Olayın başından itibaren hayati tehlikesi vardı ve halen devam ediyor. Hastalığı ciddi ama tedavilerle bu durumu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Ne söylersek tahminden öteye gitme. Süreç içerisinde akciğerdeki enfeksiyonun solunuma ne kadar izin vereceğini takip ediyoruz. Ciddiyet devam ediyor ve daha da devam edecek. İyileşme süreci kısa süreli olacak gibi görünmüyor. Uyandırmak için zaman zaman deneme yapılıyor ancak şu an uyutuluyor ve bilinci kapalı.Stelt ve beyin dolaşımında bir sorun yok. Olası doğal risklerin olduğunu görüyoruz. Gelişmeye bilirdi ancak gelişen sorunlarla mücadele ediyoruz.

Baykal'ın son durumuna ilişkin "Beyin enfarktüsü ve buna bağlı beyin ödemi ciddi. Beyin koruma tedavisi ve cihazla solunum desteği verliyor. Bilinç kapalı" denildi.

Ziyaret sonrası Özgür Özel'den açıklama

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel açıklamasında "Baykal'ın sağlık durumunu yakından takip ediyoruz. Sosyal medyada büyük bir endişe yaratıldı. Ancak gittik doktor içerden çıktı ve son açıklamadan beri deniz beyin durumunda bir değişiklik yok dedi. Deniz bey için sabah 8 de tomografi çekilecek. Yapılan açıklamaların Türkiyey'i tedirgin ettiğini ve aileyi üzdüğünü söyleyebiliriz. Önemli olan bu dezenformasyonu yeni bilgi ile düzeltmek" DEDİ.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon