Savcı boş dosyayı doldurdu... Oğuz Güven'e, 'tweet' suçlamasıyla 12 yıl 9 aya kadar hapis istedi

Cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven, Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in trafik kazasında ölümüne ilişkin Cumhuriyet Gazetesi'nin twitter hesabında yapılan paylaşım gerekçesiyle yargılandığı davada duruşma savcısı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Mütalaada twitterda yapılan yorumlar suç delili olarak gösterildi.

Yayınlanma: 17.10.2017 - 11:39
Abone Ol google-news

  

Sabah gazetesinin hedef göstermesiyle 55 saniye içinde düzeltilen bir anons tweeti nedeniyle 32 gün tutuklu kalan Oğuz Güven hakkında görüşünü açıklayan İstanbul Cumhuriyet Savcısı, istinat olunan suçların dayanağı olarak twitterda habere yapılan yorumları gösterdi.

Savcının 4 sayfalık mütalaasında şu ifadelere yer verildi:

Fetullahçı yapılanmanın bir terör örgütü olduğunu belirten savcı, "İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan başsavcı Mustafa Alper'i kamyon biçti, paylaşımı ile ilgili aynı platform üzerinde yapılan yorumlara baktığımızda: Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün organlarına din ve adelet gibi yüce değerler istismar ederek sirayet etmiş işbirlikçileri olan dış odakların talimatı ile ülkede kanlı darbe girişiminde bulunmaya cürret eden silahlı bir terör örgütü ile mücadele edilmesi adeta bir haksızlık ve bir zulüm olduğu alğısı oluşmuş, dönüşler yapılan yorumlarda özellikle bu doğrultuda olmuştur..."

Yorumlara mütalaasında geniş yer veren savcı, 'örgüt propagandası suçunun' gerçekleşip, gerçekleşmediğinin belirleyicisi olduğunu ifade etti. Mütalaanın devamında da hem AİHM hem de Yargıtay kararlarına atıf yaparak, "Suça konu ifade Cumhuriyet Gazetesi'nin resmi twetter sayfasında paylaşılmıştır. Sanık ise adı geçen internet haber sayfasının genel yayın yönetmeni, resmi sorumlusudur. Aynı zamanda objektif sorumluluğu vardır. Ancak kendi beyanına göre de paylaşım talimatıyla yapılmıştır. Netice itibariyle sanık tanafından meydana gelen trafik kazasında şehit olan Başsavcı Mustafa Alper'i FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile mücadele kapsamında sembol isimlerinden olması dolayısıyla yürüttüğü soruşturmalar, düzenlediği iddianameler ve görevi gereği verdiği kararların neticesi olarak kendisinin kamuoyunun biçtiğini, bu şekilde görevi dahilinde yaptıklarının ölümünün sebebi olduğunu ifade etmiştir. Kamuoyunda FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne yönelik mücadelenin hassasiyetini ortadan kaldırmak, yapılan soruşturmaların neticesiz kalacağı örgütün meşru amaçları uğrunda mücadele ettiği algısı oluşmuş, düşünce açıklama özgürlüğünün sınırları aşılarak atılı örgüt propagandası yapma suçu işlenmiştir."


Bununla birlikte soruşturma kapsamında Güven'in facebook ve twitter sosyal medya hesapları incelendiği, "Kandil'den sert tepki silah bırakma beklentisi boş" , "Kandil'de KCK Eş Başkanları konuştu: Öcalan serbest kalmadan silahlar bırakılmaz" ve "Ya Apo Kandil'e Ya Biz İmralı'ya" Ahmet Şık'ın Kandil röportajı paylaşımları nedeniyle de suçlandığı anlatıldı.


Ahmet Şık'ın röportaji düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirildi 

Savcı Şık'ın röportajının cebir ve şiddet içermediğinden düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Davaya konu diğer paylaşımların ise cebir ve şiddet içerdiği belirtilerek cezalandırılması istendi. Savcı Güven'in örgüt propagandası ve “terör örgütlerinin yayınlarını basmak ve yayınlamak” iddiasıyla 12 yıl 9 aya kadar hapis istendi. 

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki dava esas hakkındaki savunmanın hazırlanması için 21 Kasım 2017 tarihine ertelendi.

 Suça konu yorumlarla ilgili 'İnsanlık utancı ' diye haber yapıldı

Oğuz Güven dava kapsamında daha önce yaptığı savunmasında yapılan yorumlar kapsamında 'İnsanlık utancı' diye haber yapıldığını söylemişti.


Hukukun delil toplanırken sanık lehindeki belgelerin de toplanmasını da içerdiğine vurgu yapan Güven'in ifadesi şöyle:

“Çünkü, sayfaya baksa, bu haberle ilgili ahlaksızca yorum yapan, herkesin tanıdığı bugün kaçak durumundaki isimlerin Twitter'da yaptığı yorumları 'İnsanlık utancı' diye haber yapıp eleştirdiğimizi görecekti. Ancak savcının böyle bir niyeti hiç olmamıştır.  Sayın savcı, geçmişte yazdığım tweetlere baksa, şu andaki yöneticiler, bakanlar Fetullah Gülen’i el üstünde tutarken, toz kondurmazken FETÖ ile nasıl mücadele ettiğimi görürdü. Ama, tweetlerimi didik didik edip hiçbir suç unsuru bulamazken onları görmek işine gelmemiş. Söz konusu tweetle haberin içeriği birlikte incelendiğinde herhangi bir şiddet çağrısı, terör örgütünün övülmesi, amacı ya da teşvikinin söz konusu bile olmadığının ortaya çıkacaktır."

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler