Erdoğan'dan İhsanoğlu yorumu

Başbakan Erdoğan muhalefetin Köşk adayı Ekmeleddin İhsanoğlu hakkında ilk kez konuştu. Erdoğan, " Bu konuda benim söyleyecek hiçbir şeyim yok. Bu konuda en güzel yanıtı 10 Ağustos'ta millet verecektir. Onlar kendilerine göre temeli olmayan bir çatı kurmuşlar, bu çatıları hayırlı olsun" dedi.

Yayınlanma: 19.06.2014 - 10:48
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nin (UETD) 10. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerine katılmak üzere Esenboğa Havalimanı'ndan Avusturya'ya hareket etmeden önce açıklamalarda bulundu. Programı kapsamında, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile görüşeceğini belirten Erdoğan, "İkili görüşmeler yapacağız, Avusturya-Türkiye arasındaki münasebetlerimizi değerlendireceğiz. Bunun yanında son haftalarda komşularımızda meydana gelen gelişmeleri ele alma fırsatımız olacak. Tabi Avusturya'da yaşayan vatandaşlarımızın sorunlarını orada değerlendirme fırsatı olacak" dedi. Fransa ziyareti hakkında da bilgi veren Erdoğan, "Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geleceğiz. Türkiye, Fransa ilişkilerin tarihi geçmişini de de göz önünde bulundurarak ikili ticari, siyasi, askeri ilişikleri değerlendirme fırsatımız olacak. Bunun yanında da Paris'ten Lyon'a geçeceğim. Lyon'da Türk vatandaşları yoğun şekilde yaşıyor. Fransa'da bugün 600 bine aşkın Türk var. Bizdeki kayıtlara göre bunun 300 bini çifte vatandaştır. Son dönemde de ciddi manada Fransa'nın yerel siyasetinde vatandaşlarımız aktif olmaya başladı. 170'e yakın belediye meclislerinde şuanda görev alan vatandaşlarımız var. Temennim odur ki Fransa'nın federal yapısı içerisinde de vatandaşlarımız Almanya'da yer aldığı gibi almaya başlar" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'dan Ekmeleddin İhsanoğlu yorumu - VİDEO

"BİZ İLKELER PARTİSİYİZ"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili, "Gelinen noktada hem sizin siyasi geleceğinizle ilgili hem de partinizin geleceğiyle ilgili düşünceleriniz biraz daha netleşti mi? Ailenizin Köşk adaylığına sıcak bakmadığı doğru mu?" sorusu üzerine, "Ak Parti olarak, bizim bir ilkeler partisi olduğunu biliyorsunuz ve ilkeler partisi olarak rüzgar karşısında savrulan yaprak gibi olmayı hiçbir zaman düşünmedik, düşünmeyiz" dedi.

"TBMM BAŞKANININ DA DÜŞÜNCELERİNİ ALDIM"

AK Parti'nin istişarelere bağlı olarak, kendi içindeki bütün mekanizmalarını çalıştırarak çalışmalarını yürüttüğünü vurgulayan Erdoğan, büyük kongre delegelerinin, milletvekillerinin tamamıyla ve partinin kurucularıyla bu istişareyi yaptıklarını belirtti. Yazılı olarak beyanların da alındığını ifade eden Erdoğan, "Bu beyanlar karşından talep nedir, teklif nedir bunları şu anda görmüş durumdayız. Bunun dışında, TBMM Başkanımızla da, tabi her ne kadar şu anda bulunduğu konum, onula ilgili olarak bir tarafsızlığı gerektiriyorsa da, partimin bir üyesi olması nedeniyle görüşünü almayı prensip olarak doğru buldum ve kendisini de ziyaret ederek bu konuda düşüncelerini aldım" dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'yle de (TOBB) bir araya geldiklerini anımsatan Başbakan Erdoğan, Pazartesi Günü TESK'le bir toplantı gerçekleştireceği, parlamentoda dışındaki partilerden bazılarını da ziyaret ettikten sonra, ay sonu itibariyle nihai kararı milletle paylaşacaklarını söyledi.

"ÇATILARI HAYIRLI OLSUN"

Erdoğan, "çatı aday" Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun sorulması üzerine ise, "Bu konuda benim söyleyecek hiçbir şeyim yok. Bu konuda en güzel açıklamayı inşallah 10 Ağustos'ta milletim yapacaktır. Milletim burada nihai kararını verecektir. Dolayısıyla ben, 'öyledir, böyledir' falan bunları söylememe gerek yok. Onları zaten Sayın Kılıçdaroğlu söylüyor, Sayın Bahçeli de söylüyor, onlar kendilerine göre temeli olmayan bir çatı kurmuşlar, bu çatıları hayırlı olsun" dedi.

"BU ONLARIN İÇ SORUNU"

Başbakan Erdoğan, İhsanoğlu konusunda CHP içindeki tartışmaların anımsatılması üzerine ise, şunları dedi:
"Ben CHP'nin temsilcisi değilim beni ilgilendirmiyor, bu beni ilgilendirmiyor. Bu onların iç sorunudur. AK Parti ilkelerin partisidir. Biz bin düşünürüz bir konuşuruz. Bizim düşünce sürecimiz devam etmektedir, ay sonu itibariyle de kararımızı açıklayacağız ama CHP'nin içinde bu olmuş, MHP'nin içinde bu olmuş, bunlar bizi ilgilendirmiyor. Biz sadece kendi işimize bakarız. Biz seçilecek cumhurbaşkanının neler yapmasın gerektiğini bilen bir partiyiz. AK Parti siyaseti bilen, siyaseti dünyada çok farklı bir konuma taşımış bir partidir. Özellikle de merkez siyaseti bu ülkede başlatmış bir siyasi partidir. Dünyada üzerine hamdolsun tezlerin, makalelerin yazıldığı bir siyasi partidir. Onun için bu ilkelerimizden taviz vermeden adımımızı atarak, inşallah milletin bize çizmiş olduğu rol bugüne kadar neyse, biz ona nasıl uyduysak, o güzergahta yolumuza devam edeceğiz."

TEKRAR YARGILANMALARI SÖZ KONUSU TEMENNİ EDERİZ Kİ BURADA DA ADALET YERİNİ BULMUŞ OLUR

Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Planı Davası'nda adil yargılanmaya ilişkin hak ihlal kararı verdiğinin anımsatılması üzerine Başbakan Erdoğan, bireysel başvuru yolunu açan iktidarın kendileri olduğunu hatırlattı. Erdoğan, "Bunu ne CHP ne açmıştır. ne MHP açmıştır, ne de HDP açmıştır. Son referandumla bireysel başvuru hakkını getiren parti Ak Parti olmuştur. AK Parti olarak biz bireysel başvuru hakkının Türkiye'de başlaması gerektiğini, Anayasa Mahkemesi'ne bu noktada böyle bir yetkinin verilmesini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de gitmeyi ciddi manada azaltmanın adımını attık" dedi. Vatandaşların Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolu ile başvurma sürecinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidişi de azalttığını belirten Erdoğan, bireysel başvuru yolu ile bir çok sorunun Türkiye'de çözümünün önünün açıldığını kaydetti. Kendisinin yeniden yargılanmayla ilgili sözlerinin bazı kesimler tarafından hafife alındığının altını çizen Başbakan Erdoğan, "Buyurun şimdi, işte kaç tane şu ana kadar sanık, hatta bazıları mahkum konumuna gelmişti veya yargılama sürecinde nihai nokta konulmamıştı, şimdi onlarla ilgili yeniden yargılamanın önü açılmış oldu. Şu anda da burada 230. Artık bu durumları itibarıyla onlara da sanık konumunda böyle bir imkan doğmuş oldu ve müracaatlar başladı. Tekrar yargılanmaları söz konusu, temenni ederiz ki burada da adalet yerini bulmuş olur" dedi. 


Erdoğan, Balyoz ve 12 Eylül kararını değerlendirdi - VİDEO

NİHAİ NOKTA KONULMADI

12 Eylül 1980 darbesine ilişkin davada yerel mahkemenin kararanın verdiğinin anımsatılması üzerine ise Erdoğan, söz konusu davayla ilgili olarak nihai noktanın konulmadığını ifade etti. Davanın yargılama sürecinin devam ettiğini belirten Erdoğan, kararın ilk derece mahkemesinin verdiği bir karar olduğunu, temyiz sürecinin devam ettiğini anlattı. Erdoğan, "Avukatlarının yapacağı farklı itirazlar söz konusudur. Bunları görmeden, bu kararları şu anda bilmeden, bir açıklama yapmanın çok aceleci bir tavır olacağını düşünüyorum. O kararlar da verildikten sonra bir kanaat belirtmenin çok daha isabetli olacağı düşüncesindeyim" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD tarafından kaçırılan Musul Başkonsolosluğu çalışanları ile tır şoförlerinin durumunu yakından takip ettiklerini söyledi. ABD'nin Irak'ta yaşananlara sıcak bakmadığını belirten Başbakan Erdoğan, IŞİD unsurlarının halk ile iç içe olduğunu ve orada yaşayan sivil vatandaşların, olası bir harekatta, ciddi manada ölümüne yol açabileceğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan Avusturya ziyareti öncesi Irak'taki gelişmelere ilişkin de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"FEVRİ DAVRANARAK ATACAĞIMIZ BİR ADIM CİDDİ SIKINTILARI DOĞURABİLİR"

Musul'da kaçırılan Türklerin durumunu yakından takip ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Dün bir heyetim Kuzey Iraktaydı. Heyetim dün temaslarını yaptılar gece de tekrar Türkiye'ye döndüler, onlardan da düşüncelerini aldım. Çok farklı kanallarla burada hassa bir süreci işletiyoruz. Burada felaket tellallığı yaparak veya fevri davranarak atacağımız bir adım veya alacağımız bir karar, oradaki 49 başkonsolosluk çalışanının ve 31 tır şoförümüzün akıbeti için daha ciddi sıkıntılar doğurabilir. Onun biz kalkıp ta gerek onların yakınlarına gerekse milletimize izah edemeyiz. Bizim için şuanda en önemlisin bu 80 vatandaşımızı sağ salim ülkemizi dönmelerini sağlamaktır. Bunun dışında Basra Başkonsolosluğumuzu boşaltmış bulunuyoruz. Bunda sonra ki süreçte yine buralarda çalışan vatandaşlarımıza yönelik açıklamalar var. Irak'taki gelişmelere göre oradaki tabloya göre nerede bir tehdit bizim için hassasiyet keşfediyorsa oradaki vatandaşlarımızın tahliyesine yönelik adımlar atıyoruz" dedi.

"IRAK'TA YAŞANANLAR İÇ SAVAŞ OLMAKTAN ÇIKTI"

Bir gazetecinin "ABD'nin olası bir operasyonunu söz konusu olabilir mi?" yönündeki soruya Başbakan Erdoğan, "Amerika şuandaki duruşu itibari ve yaptığı açıklamalar ile bu tür saldırıya sıcak bakmıyor. Çünkü Burada IŞİD unsurlarının halk ile iç-içe olmuş olması orada yaşayan sivil vatandaşların böyle bir harekâtta ciddi manada ölümüne yol açabilir. Böyle bir hassas yanı var. Burada özellikle Irak Ordularının mevzilerini terk etmek suretiyle, kaçmak ve oraları tamimiyle onlara bırakması çok manidardı. Olay artık IŞİD unsurları ile Irak arasında bir mücadele ve iç savaş olmaktan çıkmış adeta bir mezhepsel savaşa dönüşmüştür. Buda Şii- Sünni savaşı konumundadır. Biz bunu asla tasvip etmiyoruz. Bizim değer yargılarımızda, bizim ölçülerimizde mezhebi bir taassubun olması mümkün değildir. O da ben Müslümanım diyor, o da ben Müslümanım diyor. Bir Müslüman bir Müslümanı Allahu Eber diyerek öldüremez. Vuramaz. Böyle bir şey olmaz. Bırakın bunları bir savunmasız insanı, yaşlıyı, kadını aynı şekilde öldüremezsiniz. Şu yapılanları bizim Türkiye Cumhuriyet olarak tasvibimi asla mümkün değildir. Bizim birinci önceliğimiz orada bulunan 80 vatandaşımızı ülkemize döndürmektir" Cevabını verdi.

"20 BİN ÇADIR GÖNDERİLDİ"

IŞİD güçlerinin son olarak Türkmen nüfusun yaşadığı Telafer'e girmesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Telafer'de ciddi manada Türkmen kardeşlerimizle ilgili bir oraya yönelik saldırı oldu. Saldırlar neticesinde Erbil istikametinde oradan ciddi manada bir göç söz konusu oldu. Biz bu göçe yönelik AFAD olarak aldığımız tedbirler var. Bugün itibari ile yaklaşık 20 bin çadırı bölgeye transfer etmiş olacağız. Bu çadırları orada kurmak suretiyle onların bütün gıda ihtiyaçları, ilaç vesaire karşılamak noktasında yaptığımız çalışmalar var. Bu çadırların sayısı yüz bine kadar çıkabilir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler