Türkiye’ye yatırımlar sorgulanır hale geldi

ABD ile yaşanan vize gerilimi yabancı yatırımcının Türkiye’ye yaklaşımında ciddi bir tedirginlik kaynağı haline geldi. Yatırımcılarda yorgunluk hâkim.

Yayınlanma: 18.10.2017 - 04:33
Abone Ol google-news

Citigroup analistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar’ın 21 yabancı yatırımcı ile yaptıkları görüşmelerde, yatırımcıların Türkiye ile ilgili hayal kırıklığı yaratan enflasyon verileri ve ABD ile yaşanan diplomatik gerilim dolayısıyla Türkiye’ye yönelik yatırım hikâyesini sorguladıklarını ifade etti.

ABD ile yaşanan vize gerilimi yabancı yatırımcının Türkiye’ye yönelik yaklaşımında ciddi bir tedirginlik kaynağı haline gelmiş görünüyor. Bu durum Citi analistlerinin Londra’da 11-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdiği yatırımcı turunda daha da ön plana çıktı.

ABD ile Türkiye’nin vize işlemlerini karşılıklı askıya almasının ardından gerçekleştirilen yatırımcı turunda Citi analistleri, daha önce ABD ve Londra’da yaptıkları yatırımcı turlarına kıyasla yabancı yatırımcıların Türk varlıkları konusunda daha temkinli göründüklerini belirttiler.

Belirsizlik arttı

Analistlerin gözlemlerine göre dezenflasyon süreci ile ilgili artan hoşnutsuzluğun ve daha yumuşak aktivite olasılığının, para politikasının gelecek seyri dikkate alındığında belirsizliği artırdığı görülüyor.

ABD ile yaşanan gerilim açısından yatırımcıların bu gerilimin ekonomik sonuçlarına odaklandığını belirten analistler yatırımcıların bu krizde hızlı çözümün söz konusu olup olmadığını da izlediğini vurguladı.

Analistlere göre bu konuda iyimser ve kötümser bazı yabancılar olmasına rağmen, beklenmeyen gelişmelere uyum sağlama konusunda yatırımcılar arasında bir yorgunluk gözlemlediklerini de eklediler.

Düşüş sınırlı olacak

Öte yandan Londra’da Nomura stratejisti İnan Demir, “Enflasyondaki düşüş, esas olarak düşünülenden daha sığ olabilir” dedi ve kurdaki zayıflığın ithalat fiyatları üzerindeki etkisine ilişkin endişe duyulabileceğini belirtti.

Yabancı Hukuki güven istiyor

Fin-AS Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve Finans Uzmanı Ali Serim, uluslararası yatırımcıların Türkiye’den beklediği birtakım mesajlar olduğunu söyledi.

Serim, “Olağanüstü hal konusunda uluslararası yatırımcılar tedirgin. Öncelikle Türkiye’de hukuk üstünlüğü ilkesinin standartları konusunda uluslararası yatırımcı kendini güvende hissetmek istiyor. Bu noktada bir iletişim stratejisinin geliştirilmesi çok önemli. Malum olanı zaten bilmeliler diyemeyiz. Standartlarda iyileştirmeye gidilmesi elzem fakat bu iyileştirilmelerin doğru bir şekilde iletişimi yapılmadığı takdirde olumlu etkileri geç görülecek. Yargının şeffaflığı ve uluslararası kabul gören normlara uyumu artırılırken doğru ve hızlı bir şekilde ilgili bilgilendirmelerde uluslararası kamuoyu ile paylaşılmalı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler