Aralarında gazeteci ve avukatların olduğu 12 kişi tutuklandı

Sosyalistlere yönelik operasyonda gözaltına alınanlardan 12 kişi, "Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyesi olma" ve "örgüt propagandası yapma" iddialarıyla tutuklandı. Tutuklananlar arasında Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü İsminaz Temel ile muhabiri Havva Cuştan ile Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları Özlem Gümüştaş ve Sezin Uçar var.

Yayınlanma: 26.10.2017 - 10:32
Abone Ol google-news

 

İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Suruç'ta hayatını kaybeden Hatice Ezgi Sadet'in ablası Özgen Sadet, Onur Binbir, Hünkar Yurtseven, İlhan Aslan ve İsmail Geçkin ile İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen İsminaz Temel, Havva Cuştan, Özlem Gümüştaş, Sezin Uçar, Erkan Kakça, Meral Tatar ve Mazlum Demirtaş tutuklandı.

3 kişi adli kontrolle serbest

1996 ve 2000 ölüm oruçlarına katılan ve “Wernicke Korsakoff sendromu” olan Nihat Göktaş, Mehmet Aslan ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) üyesi Ali Düzkün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Suçlamalar "cenazeye, taziyeye, protestoya, yürüyüşe katılma"

ETHA’nın haberine göre gazeteci Temel'e "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" suçlaması yöneltildi. Delil olarak ise takip ettiği haberlerden fotoğraflar gösterildi. 2016’dan bu yana ETHA'da muhabir olarak çalışan Havva Cuştan ise yine haber takibi, katıldığı cenaze törenleri ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle suçlandı. Cuştan'a Rojava'da IŞİD'e karşı savaşırken yaşamını yitirenlerin cenaze törenlerine katılması nedeniyle "örgüt üyeliği" suçlaması yöneltildi. Havva, Aralık 2014'de Sibel Bulut için düzenlenen taziyeye, 2014'de Kadıköy'de Suphi Nejat Ağırnaslı için düzenlenen yürüyüşe, Mart 2015'de Sinan Sağır için açılan taziyeye, 2015 yılında Kayıplar Haftası'nda Hasan Ocak'ın dosyasının zaman aşımından düşürülmesine yönelik protestosuna katılmakla suçlandı.

Avukat Sezin Uçar ve Özlem Gümüştaş da Rojava'da yaşamını yitiren müvekkillerinin adli tıp işlemlerine katılma ve ailelerine hukuki destekte bulunmaları nedeniyle "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" iddiasıyla suçlandı. Uçar ve Gümüştaş, daha önceki bir soruşturmada isimleri geçtiği gerekçesiyle 4 ay önce ifade vermek için savcılığa dilekçe sunmuş, ancak savcı ifadeye çağırmamıştı.

Aynı suçlamalarla üçüncü operasyon

Suçlamalara konu cenaze törenleri, taziyeler ve basın açıklamaları, daha önce iki davaya daha konu olmuştu. İlk operasyon 15 Haziran 2016'da yapılmıştı. Soruşturmanın sonunda açılan davada 12'si tutuklu 37 kişi yargılanıyor. Bu davanın ilk duruşması 31 Ekim'de görülecek.

İkinci operasyon ise 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesinde gerçekleştirildi. "1 Mayıs'ta Taksim'de silah, molotof kullanılacağı" iddiasıyla yapılan operasyonda gözaltına alınan 18 kişiden 15'i tutuklanmıştı. 1 Mayıs'ta silah ve molotof kullanılmayınca tutuklananlar aynı cenaze törenleri ve basın açıklamaları nedeniyle suçlanmıştı. Tutuklananlar arasında ETHA çalışanı Meşale Tolu da bulunuyor. İlk duruşmaları 11 Ekim'de görülen 18 kişiden 8'i tahliye edilirken, 6'sının ise tutukluluk halinin devamına karar verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler