Erdal İnönü ölümünün 10. yılında kabri başında anıldı

Eski Başbakan Yardımcısı ve SHP Onursal Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü, ölümün 10. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.

Yayınlanma: 31.10.2017 - 11:49
Abone Ol google-news

<video:856749>


Eski Başbakan Yardımcısı ve SHP Onursal Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü, ölümün 10. yılında Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında anıldı.

Anma törenine İnönü'nün eşi Sevinç İnönü, yeğeni ve Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, yeğeni Eren İnönü ile yakınları katıldı.

İnönü için ilk olarak mezarı başında dua okundu. Sevinç İnönü, Erdal İnönü'nün yanında kabri bulunan yönetmen Atıf Yılmaz Batıbeki'nin de mezarına çiçek koydu.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, anma töreninin ardından kısa bir açıklama yaparak, Erdal İnönü'nün Süleyman Demirel ile birlikte koalisyanların yürüyebileceğini gösterdiğini belirterek, "Önemli bir kişiydi, ben yeğeni olarak buradayım. Kardeşim ve bana çok yakın bir amcaydı. Çok arıyoruz kendisini" dedi.,

Erdal İnönü Kimdir?

İsmet İnönü'nün oğlu olan Erdal İnönü 6 Haziran 1926 tarihinde Ankara'da doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. 1947 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik-Matematik Bölümü'nden mezun olduktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. Kaliforniya Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans eğitimi gördü. 1952 senesinde Türkiye'ye dönen İnönü, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doçent unvanını aldı.

1958-1960 yılları arasında Princeton Üniversitesi ile Oak Ridge Princeton National Laboratory'de konuk araştırmacı sıfatıyla bulundu. Ayrıca ODTÜ'de fizik profesörü olarak çalıştı. 12 Eylül Darbesi'nin ardından öğretim üyeliğini bırakarak siyasete atıldı. Sosyal Demokrasi Partisi'nin kurulmasında öncü olarak partinin genel başkanı oldu. SODEP ile Halkçı Parti'nin birleşmesinde de büyük rol oynadı, İki siyasi kuruluşun birleşmesinden sonra kurumun adı Sosyaldemokrat Halkçı Parti olarak belirlendi ve Erdal İnönü SHP'nin genel başkanlık makamına getirildi.

28 Eylül 1986 yılında yapılan ara seçimlerde de İzmir'den milletvekili seçilerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girdi. 1991'de gerçekleştirilen erken seçimlerde parti içindeki muhalefet grupları kaybedilen oyların sorumluluğunu İnönü yönetimine yükledi. 19 Şubat 1995'te SHP ile CHP'nin birleştiği kurulda partinin onursal genel başkanı oldu. Daha sonra yapılan atamalarda ülkenin dışişleri bakanı olarak göreve gelmiştir. Fakat 2001 senesinde Deniz Baykal'ın bazı uygulamalarına sert tepki göstererek Cumhuriyet Halk Partisi'nden ayrıldı.

Erdal İnönü 31 Ekim 2007 tarihinde kan kanserinden yaşamını yitirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler