15 Temmuz şehit ve gazileri için toplanan 309 milyon lira neden şehit ve gazilere dağıtılmadı?

'Tırnağı kırılan bile gazi sayılacak' denildi. Başlatılan kampanyada 309 milyon lira toplandığı açıklandı. Ancak toplanan paranın 15 Temmuz gazilerine ve şehit ailelerine dağıtılmadığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 01.11.2017 - 18:59
Abone Ol google-news

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tüm halkımızı milli iradeye, demokrasiye sahip çıkmak üzere meydanlara davet ediyoruz" çağrısı üzerine sokaklara çıkan halk, darbeci askerlerin önüne geçerek darbe girşiminin başarısızlığa uğratılmasında önemli bir rol oynadı.

 Darbe girişimi sırasında 48 saat içinde 250 vatandaş şehit oldu, 2193 vatandaş ise yaralandı.

 22 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan 677 ve 678 sayılı KHK'lerle 15 Temmuz darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden siviler de şehit, yaralananlar ise gazi sayıldı.

 KAMPANYADA KAÇ LİRA TOPLANDI?

Darbe girşiminin ardından Başbakanlık ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından başlatılan darbe girişiminde şehit olanların yakınları ile gazilere destek sağlanması amacıyla başlatılan 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası'na vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 27 Ocak 2017 tarihinde katıldığı "Anadolu Ajansı Editör Masası" programında 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası'nda 20 Ocak 2016 tarihi itibarıyla 309 milyon lira para toplandığını açıkladı.

 TOPLANAN PARA HAK SAHİPLERİNE DAĞITILMADI

Ancak şehit ve gaziler ile yakınlarına dağıtılacağı açıklanan ve yurttaşların yoğun ilgi gösterdiği kampanyada toplanan para hak sahiplerine dağıtılmadı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında İstanbul'daki darbe ana davasını izleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, toplanan yardımların kurulacak bir vakıf aracılığıyla değerlendirileceğini söyledi.

 GAZİLER İSYAN ETTİ: DAHA FAZLA ONURUMUZLA OYNANMASIN

15 Temmuz gazilerinden Cumali İbin, darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine sokağa çıkan ve yaralanan gazilerden. İbin, hükümet yetkililerinin 15 Temmuz şehit ve gazileri hakkında kamuoyu önünde söyledikleri vaatlere rağmen, başta kampanyada toplanan paraların hak sahiplerine dağıtılmamasına ve vaatlerin yerine getirilmemesine tepki gösterdi.

 15 Temmuz ailelerinin şikayetlerini dile getirdiği için kimi milletvekilleri ve bürokratlar tarafından hedef gösterildiğini dile getiren Cumali İbin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Sizin ihtiyacınız olmayabilir; ama bir kısım gazilerimizin ihtiyacı var. Buradan sayın cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyorum. (Sayın Cumhurbaşkanım; sana sevgimiz, saygımız sonsuz) 15 Temmuz şehit yakınları ve gazileri adına toplanan nakdi yardımlar ile bir vakıf kurulacağı söyleniyor. Evet, vakıf düşüncesi kalıcı olması açısından çok güzel ve takdir ediyoruz. Allah razı olsun diyoruz. Ama toplanan bu paralar bizim adımıza toplandığı halde bize dağıtılmayacak mıdır? Burada kimse art niyetli aramasın. Bize paracı gazi demesin. Çünkü bize bunu diyenler sorun çözme makamında olan kişiler. Biz bu konuaları yazıp çizmekten haya ediyoruz. Lütfen bu sorunumuzu kalıcı olarak çözün ki bizim daha fazla onurumuzla oynanmasın; paracı gazi damgası vurulmasın" dedi.

 Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz şehit ve gazilerine verilecek hakları böyle açıklamıştı: 

<video:857593>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler