AYM, HDP'li vekiller için ilk kararını 16 Kasım’da verecek

Anayasa Mahkemesi, başta Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş olmak üzere tutuklu HDP milletvekilleriyle ilgili ilk kararını 16 Kasım Perşembe günü yapacağı toplantıda karara bağlayacak.

Yayınlanma: 10.11.2017 - 16:18
Abone Ol google-news

 

Anayasa Mahkemesi, 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu olan HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın yaptığı başvuruyu 16 Kasım’da görüşecek.

 

4 Kasım 2016’da tutuklanan Gülser Yıldırım, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Başvuruda; yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması ve soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının; tutuklamaya konu suçlamaların ifade özgürlüğü ve siyasi faaliyet kapsamındaki eylemlere ilişkin olması ve tutukluluk nedeniyle milletvekilliği görevinin yerine getirilememesi nedenleriyle ifade özgürlüğü ile seçilme ve siyasi faaliyette bulunma haklarının ihlal edildiği belirtilmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 16 Kasım günü yapacağı oturumda, Yıldırım’ın tutukluluğunun hukuki olup olmadığını değerlendirecek. Eğer ihlal kararı verilirse Yıldırım tahliye edilmek zorunda. 2011’de de milletvekili seçilen Yıldırım, 2,5 yıl cezaevinde tutuklu kalmış, Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı sonrası Diyarbakır’da tahliye edilmişti. Yüksek Mahkeme’nin aynı içtihadını yine uygulayıp uygulamayacağı 16 Nisan’da netleşecek. Verilecek karar, diğer tutuklu vekiller için de emsal karar olacak.

AYM, tutuklu milletvekilinin başvurusunu Genel Kurul gündemine aldı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler