ABD desteğini arkasına alan Veliaht Prens, İran'a karşı tutumunu sertleştiriyor

Körfez’in Sünni lideri Suudi Arabistan iç ve dış politikada hırslı hamlelere girişirken ABD desteğini arkasına alarak İran’la bölgesel nüfuz mücadelesinde tutumunu sertleştiriyor... Suriye’den Yemen’e, Lübnan’a uzanan pek çok cephede iki ülke arasında tansiyon her geçen gün yükseliyor.

Yayınlanma: 14.11.2017 - 23:38
Abone Ol google-news

Suriye krizine yönelik ABD ve Rusya’dan “askeri değil, siyasi çözüm uzlaşısının” dikkat çektiği bir dönemde Riyad’dan da “muhalifleri bir araya toplama” adımı geldi. Gözler Suudi Arabistan’da Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın gücünü pekiştirmeyi de amaçlayan dev yolsuzluk operasyonlarına, Washington’ın desteği arkasında İran’la Lübnan, Yemen üzerinden vekalet savaşlarına girişmesine çevriliyken Riyad yönetimi bu kez Suriye hamlesi yaptı. Suudi Arabistan ajansı SPA’nın haberine göre, Riyad’da 22-24 Kasım’da yapılacak geniş katılımlı toplantıyla farklı muhalif grupları tek hedef çevresinde toplama ve BM destekli Cenevre görüşmelerine katkı amaçlanıyor.

Heyet oluşturma çabası

Toplantıyla 28 Kasım’da yapılması planlanan Cenevre görüşmelerinde yer alacak muhalefete ilişkin ortak delegasyonun oluşturulması da hedefleniyor. Pek çok kez çeşitli çevrelerce Suriye krizinde cihatçıların destekçisi olduğu yönünde suçlamaların merkezinde olan Suudi Arabistan’ın, siyasi çözüm çağrılarının arttığı ortamda kendi etkinliğindeki muhalefeti oluşturma çabasında olduğu yorumları dikkat çekiyor.

Suriye muhalefeti oluşumlarından Riyad Hicab başkanlığındaki Yüksek Müzakere Komitesi’ne yönelik S. Arabistan’ın desteği biliniyor. Bu oluşum bir önceki Cenevre görüşmelerinde muhalifleri temsil etmişti. Diğer yandan Riyad Hicab’ın isminin Suudi Arabistan’daki yolsuzluk operasyonları sırasında gözaltına alınanlar arasında geçtiği iddialarının gündeme yansıması ise dikkat çekiyor. Ancak iddia kimi muhalif cephece reddediliyor. Riyad destekli muhalifler Suriye’de Devlet Başkanı Esad’ın geçiş döneminde de herhangi bir rol oynamasına karşı.

Riyad’ın toplantı girişimi Irak ve Suriye’de IŞİD’e yönelik nihai operasyonlarda sona gelinirken siyasi çabaların hızlandığı dönemde gerçekleşiyor. Gözler 28 Kasım’da yapılması planlanan BM destekli Cenevre görüşmelerinin yanı sıra son olarak Rusya’dan Suriye’de tüm grupların temsil edileceği bir ulusal konferansa evsahipliğine hazırlanıldığı açıklamasına çevrilmiş halde. Moskova’nın Ankara’nın terör örgütü gördüğü YPG’yi de davet ettiği haberleri basına yansımış, toplantı tarihinin de 18 Kasım olabileceği duyurulmuştu. Ancak buna Ankara’dan tepki yükselmiş, ardından ise Moskova’dan toplantının planlamasının halen sürdüğü açıklaması gelmişti.

Rusya ve İran’ın sahada askeri desteğini almasıyla kazanımlar elde eden Suriye yönetimi elini güçlendirirken muhaliflerin sesleri epeydir kısık çıkıyor. Cenevre sürecinin yanı sıra Rusya, Türkiye ve İran’ın inisiyatifiyle yaşama geçirilen “çatışmasızlık bölgeleri” uzlaşısı da yaklaşık yedi yıldır süren savaşın sona ermesine yönelik etkin çabaların başında görülüyor.

SURİYE’DE HERKES KALICI!

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, önceki gün Washington’ın Suriye’de barış sürecine yönelik çabalara güçlü destek verdiği vurgusu yaptı. Diğer yandan da IŞİD çıkarılmadan, Cenevre sürecinin sonuçları uygulanmadan ABD’nin Suriye’den çıkmayacağının altını çizdi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen hafta ABD ile Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği zirvesi sırasında Suriye’de siyasi çözüm, IŞİD’e yönelik mücadelede kararlılık vurgulu ortak metne yönelik basının soruları üzerine İran destekli güçlerin Suriye’den çekilmesini sağlayacakları yönünde kimseye bir söz vermediklerini belirtti. Lavrov ayrıca, Şam’ın davetiyle Suriye’de bulunan Rusya ve İran’ın bu ülkedeki varlığının meşru olduğunu da kaydetti. Moskova’dan ABD’ye “Çıkarları için IŞİD’e gözyumuyor” suçlamaları da sürüyor. Rus yetkililer, Suriye’nin Irak sınırı yakınındaki Ebul Kemal’den kaçan IŞİD militanlarının konvoy halinde ilerleyişine ABD’nin izin verdiği iddiasında bulundu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler