Örtülü ödenekte yılın rekoru kırıldı

Bir ayda 3.3, ocak-ekim döneminde 34.9 milyar liralık açık veren bütçenin bu kez bahanesi ‘mal ve hizmet alımları ile hakedişler’. Ekimde 297 milyon lira örtülü olarak kullanıldı.

Yayınlanma: 15.11.2017 - 22:55
Abone Ol google-news

Devlet bütçesi ekim ayında 3.3 milyar lira, ocak-ekim döneminde ise 34.9 milyar lira açık verdi. Nereye harcandığı gizli tutulan “örtülü ödenek” harcamasında da bu yılın rekoru kırıldı. Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığın kullanımında bulunan “örtülü ödenekten” ekim ayında 297.2 milyon lira harcama yapıldı. Yıl başından bu yana yapılan harcama toplamı ise 1.7 milyar liraya çıktı.

Maliye Bakanlığı, ekim ayı ile ocak-ekim dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Sonuçlar şöyle:

* Ekimde bütçe gelirleri 52.8 milyar lira, bütçe giderleri ise 56.2 milyar lira oldu. Bütçe gelirleri ocakekim döneminde 509.4 milyar lira, bütçe giderleri 544.4 milyar lira olarak gerçekleşti.

* Ekimde vergi gelirleri 45.6 milyar TL, ocak-ekim döneminde vergi gelirleri 430.9 milyar TL oldu.

* Maliye Bakanı Naci Ağbal, ekimde faiz hariç giderlerin yüzde 29.8 arttığını, bu artışta “yılın son çeyreğine ilişkin ödeneklerin serbest bırakılması nedeniyle kurumların mal ve hizmet alım giderleri ile sermaye giderlerindeki hakedişlerin bu ay içinde ödenmiş olmasının” en önemli etken olduğunu belirtti.

* Mal ve hizmet alım giderleri ekimde 4.3 milyar lira oldu. Yıl başından bu yana bu kapsamda yapılan harcamaların toplamı ise 36.2 milyar liraya ulaştı.

* Enerji alımları da ekim ayında artarak 621 milyon liraya çıktı. Bunun büyük bölümünü 234.9 milyon lira ile elektrik alımları oluşturdu. 4 Güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları ekim ayında 455.4 milyon lira oldu. Yıl başından bu yana bu kapsamda yapılan harcamaların toplamı ise 5.1 milyar liraya ulaştı.

* Devletin kiralar için yaptığı harcama da ekimde artarak 103.4 milyon liraya çıktı.

* Görev zararları kapsamında TCDD’ye 219.8 milyon lira verildi. Ekimde sosyal güvenlik kurumlarına 6.5 milyar lira verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler