Torbadan göz boyama çıktı

‘Torba tasarıda’, GMİS’in istediği değişiklik yapıldı. Ancak satışın da önü açıldı. TTK’nin doğrudan işlettiği sahalar kapsam dışı bırakıldı.

Yayınlanma: 15.11.2017 - 22:58
Abone Ol google-news

Zonguldaklı madencilerin “ocaktan çıkmama” eylemi ile tepki gösterdikleri Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait sahaların özelleştirilmesinin önünü açan “torba tasarıda” değişiklik yapıldı. Meclis’te kabul edilen önerge ile “TTK’nin halen kendisi tarafından doğrudan işletilen sahaları” kapsam dışında bırakıldı. Ancak TTK’nin rödevanslı sahalarının özelleştirilmesinin de önü açıldı.

Tasarıdaki madde şöyleydi: “TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsatlarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir.”

Tasarıdaki bu madde madencilerin tepkisini çekmişti.

Zonguldak başta olmak üzere TTK işletmelerinde çalışan madenciler tasarının gündeme gelmesinin ardından “ocaktan çıkmama” eylemi yapmışlardı. Ankara’da sendikacılar ile AKP yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonunda hükümet maddede değişiklik sözü vermişti. Bu değişiklik önceki günkü görüşmeler sırasında yapıldı. AKP’nin verdiği önerge ile TTK’nin halen kendisi tarafından doğrudan işletilen sahaları kapsamdan çıkarıldı. Maddeye şu cümle eklendi: “Ancak, TTK’nin halen kendisi tarafından doğrudan işletilen işletme izin alanlarında oluşturulacak ruhsatlar bu madde kapsamında ihale edilemez.”

Söz konusu madde ile TTK’nin kendisi tarafından işletilmeyen rödevanslı sahalar ise satılabilecek.

İşçi alınmalı

CHP maddenin tasarıdan tamamen çıkarılması için önerge verdi. Ancak AKP tarafından kabul edilmedi. CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, özelleştirmenin ölüm getirdiğine dikkat çekti. Maddede yapılan değişiklik ile AKP’nin “kısmen” geri adım attığını belirten Demirtaş, “Örneğin Hattat Holding’in elindeki rödevanslı sahaları özelleştirilebilecek. Bunun elbetteki Zonguldak’a zararı var. Eğer gerçekten TTK’nin özelleştirilmesi istenmiyorsa, işçi açıkları derhal giderilmeli ve TTK’ye işçi alımı yapılmalıdır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler