BTK'den baz istasyonları şikayetine bilmece gibi yanıt

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), baz istasyonlarının radyasyon yaydığına yönelik yapılan şikâyetlere: 'Baz istasyonlarının radyasyon yaydığına dair tatmin edici kanıt yok' yanıtını verdi.

Yayınlanma: 19.11.2017 - 23:30
Abone Ol google-news

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Meclis’e baz istasyonlarının radyasyon yaydığına yönelik yapılan şikâyetlere “Baz istasyonları ortama hiçbir şekilde radyasyon yaymamaktadırlar” yanıtını verdi. BTK’nin ‘baz istasyonları’ savunmasına göre, istasyonların “radyasyon yaydığına ilişkin tatmin edici bir kanıt yok.”

Erzurum’dan TBMM Dilekçe Komisyonu’na yazan F.D. adlı bir yurttaş, baz istasyonlarının insan sağlığına zarar verdiğini belirterek, oturduğu binada bulunan baz istasyonunun kaldırılmasını talep etti. Dilekçe Komisyonu ise konuyu BTK’ye sordu. BTK’den Meclis’e gönderilen yanıtta şunlar kaydedildi: “Baz istasyonları ve cep telefonları iyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik dalga yaymakta olup nükleer ve radyolojik cihazlardan yayılan ve iyonlaştırıcı özelliği bulunan radyoaktif radyasyonla çoğunlukla karıştırılmaktadır. Bu sebeple, baz istasyonlarının ‘radyasyon’ yaydığı kanısı vatandaşlar arasında ciddi bir kaygıya sebep olmaktadır. Elektromanyetik dalgalar temelde iyonlaştırıcı (atomdan elektron koparacak enerjiye sahip olan dalga) ve iyonlaştırıcı olmayan dalgalar olarak iki sınıfa ayrılmakta olup iyonlaştırıcı özelliğe sahip yüksek enerjili dalgalar radyasyon olarak nitelendirilmektedir. Buna göre, radyo ve tv vericileri, telsizler ve baz istasyonlarından ortama yayılan dalgalar iyonlaştırmayan elektromanyetik dalga sınıfına, röntgen ışını (x-ışını), gama ışını, a (alfa) ve 13 (beta) parçacıkları ise iyonlaştırıcı elektromanyetik dalga sınıfına girmektedir. Baz istasyonları radyasyon yaymamaktadır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler