ÇGD: Saniyelik tweete 3 yıl hapis verenlere, “ömür boyu basın özgürlüğü düşmanı ödülü” verilmelidir

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Genel Yayın Yönetmenimiz Oğuz Güven'in '55 saniyelik tweet davası'nda 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmasına tepki gösterdi.

Yayınlanma: 22.11.2017 - 16:00
Abone Ol google-news

Genel Yayın Yönetmenimiz Oğuz Güven, dün görülen '55 saniyelik tweet davası'nda 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Güven'e verilen cezaya yazılı bir açıklamayla tepki gösteren ÇGD, “Saniyelik tweete 3 yıl hapis verenlere, “ömür boyu basın özgürlüğü düşmanı ödülü” verilmelidir!” ifadelerini kullandı.

ÇGD tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Saniyelik tweete 3 yıl hapis verenlere, “ömür boyu basın özgürlüğü düşmanı ödülü” verilmelidir!”

Ülkemizde basın ve yayın özgürlüğüne yönelik baskıcı uygulamalar artık birilerinin, açıkça ‘basın özgürlüğü düşmanı ödülü’nü hak ettiğini gösteriyor. Basın özgürlüğüne yönelik her türlü baskıyı, başta siyasiler olmak üzere açıklama ve ya da kararlarıyla meşrulaştırmaya çalışanlar, her gün adeta birbirleriyle yarışıp bu ödüle aday olduklarını gösteriyorlar. www.cumhuriyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Güven’in hapis cezasına mahkûm edildiği dava da bu ödülün son adaylarını ortaya çıkarmıştır.

Meslektaşımız Oğuz Güven, trafik kazası sonucu yaşamını yitiren Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'in ölümüne ilişkin Cumhuriyet gazetesinin resmi hesabından atılan tweet nedeniyle "Terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işlediği iddiasıyla gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. 55 saniye yayında kalan tweetten kaynaklı 1 ay tutuklu kalan Güven, ilk mahkemede dün sonuçlanan yargılama sonunda da 3 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

"SANİYELİK TWEETİ 3 YIL HAPİSLE CEZALANDIRANLARA 'ÖMÜR BOYU BASIN ÖZGÜRLÜGÜ DÜŞMANI ÖDÜLÜ VERİLMELİDİR"

Adaleti sağlaması gereken yargı, gazetecileri, mesleklerini yapamaz hale getiren kararlar almaktadır. 55 saniye yayında kalan bir mesajı ‘terör örgütü propagandası’ nitelemek, gazetecilere, “siyasi iktidarın beğenmeyeceği bir tek kelime yazılamaz, bir tek cümle bile kurulamaz” demektir. Bu anlayışın, demokratik toplumların olmazsa olmazı “basın özgürlüğü”ne karşıt bir karar olduğu tartışmasız bir gerçektir. Hatta, saniyelik tweeti 3 yıl hapisle cezalandıranlara, “ömür boyu basın özgürlüğü düşmanı ödülü” verilmelidir!

Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, meslektaşımız Oğuz Güven’e verilen hapis cezasını kınıyor; demokrasinin temel kurumlarından birisi olan basının özgürlüğü yolunda mücadele etmekte kararlı olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz. Görevi sadece gerçek ve doğru haber yapmak olan gazetecilere yönelik baskılara bir an önce son verilmelidir.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler