Eğitim İş'ten Öğretmenler Günü için araştırma: Umutsuz, borçlu ve baskı altındalar

Öğretmenler Günü için yapılan araştırma, öğretmenlerin içinde bulunduğu zorlukları bir kez daha gündeme getirdi. Eğitim-İş Sendikası tarafından yapılan ankete göre, yüzde 80’i gelir yetersizliği nedeniyle psikolojik sorun yaşayan öğretmenlerin yüzde 92’si ise siyasi baskı görüyor. Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 30’u, çocuklarının gıda ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 23.11.2017 - 22:10
Abone Ol google-news

Öğretmenler ekonomik, mesleki ve sosyal açıdan çok zor günler geçiriyor. Evine icra gelen, borç içinde yaşayan, çocuklarının gıda ihtiyacını bile tam olarak yerine getiremeyen öğretmenler, görevden alınma korkusu içinde düşüncelerini özgürce ifade etmekten uzakta, okul yöneticilerinin siyasi baskısı altında görev yapmaya çalışıyor.

Eğitim İş Sendikası’nca 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle” Öğretmenlerin ekonomik, mesleki ve sosyal durumlarına ilişkin öğretmen görüşleri’’ başlıklı bir araştırma yapıldı. 26 ilde 906 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmaya göre, öğretmenlerin neredeyse yüzde 30’u, çocuklarının gıda ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda. Yüzde 60’ı son bir yılda hiç tiyatro izlememiş, yüzde 37’si de aynı süre içinde hiç sinemaya gitmemiş. Öğretmenlerin yüzde 69’u gelir yetersizliği nedeniyle öğrencilerine örnek olabilecek şekilde giyinemiyor, yüzde 70’i maaşının düşük olması nedeniyle gazete, dergi ve kitap almakta zorlanıyor.

Yüzde 62’si gelecekten umutlu olmayan öğretmenlerin yüzde 77’si ise öğretmenliğin saygın bir meslek olma özelliğini kaybettiğini belirtmiş.

Ya işimden olursam

Araştırmadan bazı bulgular şöyle:

* Yüzde 41’i ev kredisi ödüyor.

* Yüzde 24’ü otomobil kredisi ödüyor.

* Yüzde 27’si kirada oturuyor.

* Yüzde 15’i çocuklarının eğitimi için kredi çekmiş.

* Yüzde 21’i ek iş yapıyor.

* Yüzde 20’sinin esnafa borcu var Yüzde 23’ü kişilere borçlu.

* Yüzde 24’ü kredi kartının sadece asgari borcunu ödeyebiliyor.

* Yüzde 3’ünün maaşında icra var.

* Yüzde 16’sı her ay borç para bulmak zorunda.

* Yüzde 36’sı yakınlarından ya da arkadaşlarından yardım alıyor.

* Yüzde 68’i herhangi bir otelde tatil yapamıyor.

* Yüzde 63’ü tatilini evinde ya da köyünde geçiriyor.

* Sadece yüzde 19’u her gün bir gazete alıyor, yüzde 80’i almıyor.

* Sadece yüzde 45’i her ay bir kitap alıyor.

* Yüzde 74’ü maaşının düşük olması nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünüyor.

* Yüzde 59’u borçları nedeniyle mesleki veriminin düştüğünü söylüyor.

* Yüzde 69’u gelir yetersizliği nedeniyle öğrencilerine örnek olabilecek. şekilde giyinemediğini belirtmiş

* Yaklaşık yüzde 85’i liselere giriş sınavı ile ilgili yapılan değişikliği olumsuz buluyor

* Yüzde 77’si üniversite giriş sınavı ile ilgili yapılan değişikliği olumsuz buluyor ve onaylamıyor

* Yüzde 77’si devlet okullarında niteliğin düştüğünü düşünüyor

* Yüzde 75’i görevden alınma korkusu yaşıyor

* Araştırmaya katılan öğretmenlerin sadece yüzde 33’ü öğretmenler odasında kendisini özgürce ifade edebildiğini, yüzde 66’sı ise bu konuda kendisini tam olarak özgür hissetmediğini söylemiş.

* Öğretmenlerin yüzde 82’si okul yöneticilerinin siyasi baskı yaptığı görüşünü tereddütsüz belirtmiş, yüzde 10’u orta, yüzde 4ü az baskı yapıldığını söylemiş. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 3’ü hiç siyasi baskı yapılmadığını düşünüyor.

‘Güvende hissetmek istiyoruz’

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Öğretmenler Günü için şunları söyledi: “KHK ile başlatılan güvencesizlik saldırısı üzerinden tüm öğretmenler olarak kendimizi güvende hissetmek istiyoruz. İş güvencesi hakkımız fiilen gasp ediliyor ve uzun bir süre geçmesine rağmen hâlâ suçumuzun ne olduğunu bilmiyoruz. Bu hukuksuz süreç devam ediyor ve komisyonun bu dosyaları ne zaman işleme konacağı belirsiz. Biz ise bu süreçte arkadaşlarımızı kaybetmeye devam ediyoruz. Tüm bu süreçlerde suçsuzluğumuzu tekrar ve tekrar ispatlayacağız. Ama bu kadar zulmü, kaybettiğimiz arkadaşlarımızın hesabını kim verecek.”

 

Elveda Kazım Hoca

Öğretmenliğe başladığı günden itibaren sendikal örgütlenme içinde yer aldığı için sürgünler yiyen, son olarak da KHK ile çok sevdiği mesleğinden ihraç edilen 28 yıllık öğretmen Kazım Ünlü, dün kalp krizi geçirerek öldü.

Ünlü, 2001 yılında, Tunceli’de Eğitim Sen Şube başkanı olarak çalışırken sendika üyesi ve yöneticilerinin içinde olduğu 12 kişilik sürgünden payını aldı, Bartın’a sürgün edildi. Sendikanın Bartın şube yöneticiliği ve şube başkanı olarak görev yapan Ünlü, daha sonra ailevi nedenlerle Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine tayinini istedi. Çorlu’da da sendikal mücadelenin içinde yer alan, Tekirdağ Şube yöneticiliği yapan Kazım Öğretmen, 7 Şubat 2017 tarihinde çıkarılan 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çok sevdiği mesleğinden ihraç edildi. İki çocuk babası Kazım Ünlü’nün kalbi, yaşadıklarına dayanamayarak dün Elazığ’da durdu.

Adanmış bir hayat

Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, hayatını kaybeden Kazım Ünlü için şunları söyledi: ‘’Bugün 24 Kasım... Kazım öğretmenimizin hayatı öğretmen mücadelesine adanmış bir hayat... Fakir Baykurt öğretmenimizin dediği gibi ‘Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir...’ sözünün mücadelesi için yaşanan bir hayat... TÖS ‘ten, TÖBDER’den bugüne ‘Mutsuz insanların mutlu öğretmenleri olmayacağız!’ haykırışını Kazım öğretmenimizin anısına, mücadelesine sahip çıkarak büyütmeye devam edeceğiz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler