Binlerce kadın haykırdı... 'Erkek-devlet şiddetine itaat etmeyeceğiz'

Türkiye’nin birçok il ve ilçesinde kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde sokaklara çıktı, “Erkek şiddetine de, devlet şiddetine de itaat etmeyeceğiz” diye haykırdı. CHP ’li Şenal Sarıhan, 15 yıllık AKP iktidarı boyunca 6.375 kadının öldürüldüğünü açıkladı.

Yayınlanma: 25.11.2017 - 20:25
Abone Ol google-news

<video:873855>

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle kadınlar, polis engeline rağmen gerçekleştirdikleri yürüyüşle kadınlara yönelik şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto etti.

Beyoğlu Tünel Meydanı’nda dün akşam toplanarak yürümek isteyen kadınlara polis, Beyoğ- lu Kaymakamlığı’nın yasa- ğı nedeniyle engel olmaya çalıştı. Ancak kadınlar, tüm engellemelere karşı Galatasaray Meydanı’na yürüyüşe geçti. “Devlet şiddetine itaat etmiyoruz, hayatlarımızdan da mücadelemizden de vazgeçmiyoruz” pankartı- nın açıldığı yürüyüşe CHP’li milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ile HDP’li Pervin Buldan’da katıldı. Mor flamalar, tutuklu kadın siyasetçilerin fotoğrafları ve katledilen kadınların fotoğrafları ile “Kadınlar Birlikte Güç- lü., Yaşamak İstiyoruz, Hayatı İstiyoruz’ pankartlarının taşındı- ğı yürüyüş Hollanda Konsoloslu- ğu önünde sonlandı. Yürüyüşün ardından basın açıklaması Kürt- çe, Arapça ve Türkçe okundu. 25 Kasım Platformu adına açıklamayı okuyan Özengün Ergün, “Kürtaj yasağına, karakollarda şiddet gören kadınlar olarak itaat etmiyoruz. Belediye başkanları, milletvekillerini hapishanede tutmanıza rağmen itaat etmiyoruz. Gericiliği eğitim kitaplarına koymuş olmanıza rağmen, itaat etmiyoruz. Hayatlarımızı çevreleyen, olağanlaştırılmaya çalışılan erkek şiddetine, olağanüstü halle kadın düşmanlığının dozajını arttıran devlet şiddetine, fa- şizmin her türlü uygulaması- na karşı susmamaya, itaat etmemeye devam ediyoruz” dedi. Özengil son olarak, “Hayatlarımızı, anneliğe, aileye, şiddete hapsetmeye çalı- şan yasalara ve yargıya, nasıl bir hayat yaşayacağımızı bize dayatan adamlara, o adamları koruyan tek adama itaat etmiyoruz” ifadelerini kullandı.



‘Arabuluculuktan vazgeçin’

Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi kadınlar, dün Kartal Meydanı’nda bir araya gelerek “Kadına yönelik şiddete hayır” pankartı açtı. Yapılan açıklamada, “Müftülüklere verilen nikah kıyma yetkisinin derhal iptal edilmesini ve arabuluculuk sisteminden derhal vazgeçilmesini istiyoruz” denildi.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, Türkiye’nin de imzacısı oldu- ğu İstanbul Sözleşmesi’ni, erkek milletvekillerinin yüzüne okunması için Meclis’te grubu olan partilerin kadın milletvekillerine gönderdi.

 (Fotoğraflar:Akın Çeliktaş / Murat Deliklitaş)

Yasakları tanımıyoruz

Kadına Yönelik Şiddete Kar- şı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü dolayısıyla bir araya gelen kadınlar; uzayan OHAL’e, müftülük yasasına, boşanmalarda arabuluculuk formülüne ve Ankara Valiliği’nin LGBTİ etkinliklerini yasaklamasına tepki gösterdi. Baş- kent Ankara’da Çankaya Belediyesi önünde toplanan kadınlar, slogan ve dövizlerle Sakarya Caddesi’ne yürüyüş yaptı. Yaklaşık 500 kadı- nın toplandığı alanda yapılan basın açıklamasında, yasa, yasak ve polis şiddetiyle kadın mücadelesinin engellenemeyeceği belirtilirken tek adam rejimine, müftülere verilen nikâh yetkisine, eğitim sistemine tepki gösterildi. Ankara Kadın Platformu’nun açıklamasında; “Kolluk kuvvetleriyle karşılaşan, gözaltı- na alınan, tutuklanan kadınlar, taciz ve tecavüz ile  tehdit ediliyorlar, cezaevlerinde kadınlara dönük şiddet artarak devam ediyor” ifadeleri ile uzatılan OHAL’e tepki gösterildi. Kadınların yasak üstüne yasaklara gösterdiği tepkilerden biri de Ankara Valiliği’nin “toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar”, “genel sağlık ve ahlakın korunması” gerekçeleriyle şehirdeki tüm LGBTİ etkinliklerini yasaklaması oldu. Geçen hafta gelen bu yasağı “ayrımcı” olarak nitelendiren kadınlar, “Hep beraber el kaldırdığınız kadın düşmanı yasalarınız bizim için hükümsüzdür, yıllarca mü- cadele ederek kazandığımız haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz!” denildi.

MERSİN’DE MOR ZİNCİR

CHP Mersin İl Kadın Kolları’nın düzenlediği yürü- yüşe katılan kadınlar, mor bir tülden örülmüş zinciri taşıyarak Özgür Çocuk Parkı’na yü- rüdü. Şiddet kurbanı kadınların fotoğrafını taşıyan kadınlar, “Şiddete sessiz kalma, suça ortak olma”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları attı.

MAKYAJLI PROTESTO

Karabük’te üniversite öğ- rencileri Sinem Ceyhan, Neslihan Özmen ve Selinay Türgegün şiddeti simgeleyen makyajları ve ağızlarına taktıkları siyah bantla kadına yönelik şiddeti protesto etti. Kafalarına sargı saran, gözlerina mor makyaj yapan kadınlar, “kadına şiddete hayır” yazılı broşürler dağıttı.

KADINA YOL AÇIN

Gönüllü turizm elçisi Fatma Esin Tuna’nın çağrısıyla Tokat Gaziosmanpaşa Stadyumu’nun önüne otomobilleriyle gelen kadınlar mor konvoy oluşturdu. Kadınlar bileklerine ve otomobillerin yan aynalarına mor kurdele bağladı. Tuna, “Lütfen kadınlara yol açın, kadınlar ilerlesinler” diye konuştu.

TİYATROYLA TEPKİ

Bolu’da KESK tarafından dü- zenlenen ikinci yürüyüşte ise kadılar Demokrasi Meydanı’ndan Kent Meydanı’na yürüdü. Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğrencileri, Bolu’da öldürülen kadınların fotoğraflarını taşıdı. Öğrenciler, meydanda kadına şiddet konulu tiyatro oyunu gerçekleştirdi.

İTİRAZ EDİYORUZ

CHP’li Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin düzenlediği yürüyüş- te kadınlar, “Çocuk yaşta evlili- ğe, emek sömürüsüne, adaletsizliğe, müftülük yasasına, şiddete itirazımız var” yazılı dövizlerle yü- rüdü. Yürüyüşe Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Mü- dürü Seden Bozbey, Nilüfer Belediye Meclisi’nin kadın üyeleri ile CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu katıldı.

ŞİDDETE PROTESTO

Bir alışveriş merkezi önünde toplanan Eskişehir Kadın Meclisi üyeleri kadına yönelik şiddeti protesto etti Ceren Çavdar, “Bo- şanmak isteyen kadınlar öldürü- yorken boşanmaları zorlaştırmak için arabuluculuk yasası getirilmeye çalışılıyor. Arabuluculuk de- ğil yaşamak istiyoruz” dedi.

TEPKİ İÇİN YÜRÜYÜŞ

Fethiye ilçesinde Özgecan Anıtı önünde toplanan kadınlar Beşkaza Meydanına kadar yü- rüdü. Kadınlar burada Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına karanfil bıraktılar. Yürüyüşe İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM Birimi, Mavi Kuş Sanat ve Dayanışma Derneği, TKB Fethiye Şubesi, Mor Pedallar Bisiklet Grubu, Yörük ve Türkmen Derneği, AKP, CHP ve MHP’nin kadın kolları başkanları, çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri ve üyeleri destek verdi.

Kadıköy’de sosyal hizmet merkezi açıldı

Kadıköy’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde “Sosyal Hizmet Merkezi” açıldı. Merkezin açılışına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu katıldı. Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi’nin açılışı Selvi Kılıçdaroğlu, Aykurt Nuhoğlu ve konukların hep birlikte kurdelayı kesmesi ile yapıldı. Binayı gezen Kılıçdaroğlu merkezin işlevi hakkında bilgiler aldı. Kılıçdaroğlu, böyle bir merkezin açılışından dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

Değirmenci'nin adı merkeze verildi

karakol olarak kullanılan ve belediye tarafından yeniden düzenlenen bina Avcılar Belediyesi Kadın ve Aile Danışma Merkezi’ne dönüştürüldü. Merkeze kadın cinayetine kurban giden Gülsevin Buket Değirmenci adının verildi. Avcılar Belediye Başkanı Dr. Handan Toprak Benli, aile hekimliği yaptığı dönemde meydana gelen menfur olayın kurbanı Değirmenci adını yaşatmak ve benzer acı olayların yaşanmaması için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Ataşehir'de dilek ağacı mesaj doldu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Ataşehir Belediye Başkanlığı, Kadına Şiddete Hayır etkinliği düzenledi. Ataşehir Amfili Park’taki etkinliğe katılan kadınlar, Dilek Ağacı’na, “Kadına Şiddete Hayır” mesajları bıraktılar. Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Belediye bünyesindeki Kadın Eğitimi- Kreş merkezlerinin destek verdiği organizasyona Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, Kadın ve Aile Şube Müdürü Şehnaz Yabar katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler