Halka barikat

İstanbul’un akciğerlerine yapılması planlanan kır kahveleri ve bungalovlarla ilgili halka açık toplantıya halk alınmak istenmedi.

Yayınlanma: 28.11.2017 - 21:17
Abone Ol google-news

Fatih Ormanı’na yapılmak istenen ‘Park Orman Tabiat Parkı Projesi’yle ilgili Halkın Katılımı Toplantısı dün Maslak’taki Tim Show Center’da yapıldı. Yaşam savunucuları, polis tarafından, halka açık toplantıya alınmadı. Polisin barikat kurduğu bina kapısı önünde açıklama yapan aktivistler “Ormanda yapılaşma olmaz. Biz İstanbul’a ihanet etmiyoruz, siz ediyorsunuz” dedi.

‘Yapılaşmaya açılamaz’

ÇED süreci kapsamında yapılan “Halkın Katılımı Toplantısı” dün gerçekleşti. Yaşam savunucuları, toplantı öncesi Fatih Ormanı Darüşşafaka kapısında buluşarak toplantının yapılacağı binanın önüne kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında “Ormana patron olmak için yaptığınız ÇED toplantınız batsın” yazılı pankartı açan yaşam savunucuları, “Bilgili elini ormanlardan çek”, “Doğuş elini ormanlardan çek” ve “Ormana villa yapılmaz” sloganları attı. Diren Fatih Ormanı İnisiyatifi adına bina önünde basın açıklaması yapan Eray Özgüner, “Sermaye ve iktidar baskısı ile kentin bütününden koparılan, Cendere Vadisi, Maslak 1453, 3. köprü ve 3. havalimanı gibi projelerle abluka altına alınan Fatih Ormanı, hiçbir şekilde imara açılmaması gereken bir orman, yok edilmemesi gereken bir doğal yaşam alanıdır” dedi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Orman Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi adına ortak basın açıklaması yapan Ayşe Yıkıcı ise “Orman rejimine tabi alanlar, kesinlikle yapılaşmaya açılamaz” diye konuştu.

Grup, açıklamanın ardından, toplantıya katılmak istedi. Grup dağılırken polis kapıdan çekildi. Bir süre sonra, güvenlik görevlileri, toplantıya katılım sağlanabileceğini söyledi. Şirket yetkilileri, toplantıda, hiçbir şekilde, tek bir ağacın dahi kesilmeyecek şekilde bungalovların ormana yerleştirileceğini savundu.

‘İSTANBUL’A SİZ İHANET EDİYORSUNUZ’

Polisin barikat kurduğu binanın önünde açıklama yapan çevreciler, “Biz İstanbul’a ihanet etmiyoruz, siz ediyorsunuz” diye haykırdılar. Yeni projeye göre Park Orman’ın “Kontrollü Kullanım Bölgesi” içerisindeki kamping alanına, 100 odalı 53 bungalov, 2 idari bina, 6 kır kahvesi ve açık yüzme havuzu, günübirlik kullanım alanına ise toplam 14 kafeterya yapılacak. Projede 26 bin metrekarelik alana bir çocuk müzesi, 1500 metrekarelik alana çok amaçlı salon, 2 bin metrekarelik arazi üzerine ise 487 araçlık otopark yapılması planlanıyor.

YENİDEN GÜNDEMDE

Sarıyer’deki Park Orman’ın bir bölümünü imara açacağı için 2014 yılından beri tartışma konusu olan bungalov ve kır kahveleri projesi yeniden gündemde. Doğuş Holding tarafından yapılacak proje için 2015’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir” kararı verilmişti. İdare mahkemesi bu kararı 2016’da iptal etti. Şirket, yeni bir proje hazırlayarak 6 Kasım’da ikinci kez ÇED başvurusu yaptı. Mahkeme kararına göre ÇED dosyasında değişikliğe gidildi. “Kontrollü Kullanım Bölgesi” içerisinde yer alacak bungalovların sayısı 109’dan 53’e düşürüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler