Sarısülük davasında yeni skandal

Mahkeme müşteki avukatlarını unuttu...

Yayınlanma: 12.11.2013 - 19:44
Abone Ol google-news

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük davasında sanık polisin Şanlıurfa’da telekonferans yoluyla ifadesinin alınması sırasında yanında avukatlarının bulunmasına karar verirken, Ethem’in ailesinin Şanlıurfa’da bulunması için davetiye göndermedi. Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, mahkemeye başvurarak, sanığın ifadesinin telekonferans yoluyla alınmasından vazgeçilmesini istedi.

Gezi eylemleri sırasında Ethem Sarısülük’ü vurarak öldürmekten sanık polis memuru Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın geçen duruşmasında mahkeme, sanığın ifadesinin telekonferans yoluyla Urfa’da alınmasına karar vermişti. Mahkeme, bu kapsamda Urfa’daki ağır ceza mahkemesine talimat yazısı gönderdi. Yazıda, bu ifade sırasında sanığın yanında avukatının da bulanabileceği ifade edildi. Ancak mahkeme Sarısülük ailesinin avukatlarının Urfa’daki mahkemede bulunması için davetiye çıkarmadı. Bu nedenle müşteki avukatları, sadece Ankara’daki mahkeme salonundan telekonferans yoluyla sanığa soru sorma durumunda olacak.

Ailenin avukatı Kazım Bayraktar, mahkemenin bu kararına itiraz etti. Duruşma sırasında avukatlar olarak Urfa’daki salonda da bulunmak istediklerini belirten Bayraktar, dilekçesinde “Adil yargılamanın temel koşullarından biri AİHM içtihatlarında sıkça yer aldığı gibi ‘silahların eşitliği’ ilkesidir. Sanığın duruşmada ya da talimat yazılan yerde SEGBİS yöntemi ile de olsa ifadesi alınırken her iki tarafın ve avukatlarının hazır bulunma hakları vardır. Sanık sadece kendi avukatları huzurunda sorgulanamaz. Müdahiller ve avukatları da aynı ve eşit koşullarda sanığın sorgusu sırasında hazır bulunma ve eşit koşullarda soru sorma hakkına sahiptirler” dedi.

Avukat Bayraktar, mahkemeye verdiği ikinci bir dilekçe ile sanığın ifadesinin SEGBİS sistemi ile alınmasından vazgeçilmesini istedi. Sanığın ilk duruşmaya başında peruk ve takma bıyık ile geldiğini anımsatan Bayraktar, polisin Urfa’daki salona dublörünü göndermemesi için boydan ve yüzden fotoğrafının çekilmesini talep etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler