Devlet, 17-25 Aralık'tan bir yıl önce Rıza Sarraf'ı ihbar eden kişiye 50 bin lira ödül ödemiş

ABD'de görülen duruşmada milyonlarca avro ve dolar rüşvet dağıttığını açıklayan Rıza Sarraf'ın yaptığı altın kaçakçılığı işlemleri nedeniyle 17-25 Aralık operasyonundan bir yıl önce Maliye Bakanlığı'na ihbar edildiği ve Maliye'nin de bu ihbar için 50 bin lira ödül ödediği ortaya çıktı.

Yayınlanma: 01.12.2017 - 11:06
Abone Ol google-news

Sözcü yazarı Uğur Dündar, ABD'deki duruşmada itirafçı olan Rıza Sarraf hakkındaki yazısında, Sarraf'ın yaptığı kaçakçılık işmelerinin devlet tarafından 17-25 Aralık operasyonundan bir yıl öncesinden bilindiğini yazdı.

New York Times: ABD'deki davada Erdoğan'ın ismi ilk kez geçti

Erdoğan vekillerini ikna etmeye çalıştı: Sıkıntı getirir ama içinden çıkarız

Murat Yetkin: Hükümetin Kılıçdaroğlu'na teşekkür etmesi gerekir

İşte Dündar'ın "Bu satırları yazarken meslek hayatımın en büyük ızdırabını yaşadım!.." başlığı ile kaleme aldığı yazıda geçen çarpıcı detaylar:

19 Aralık 2013…

Halk TV’nin İstanbul Stüdyosu’nda kadim dostlarım, büyük mizah ustaları Müjdat Gezen ve merhum Levent Kırca’nın konuk olacakları programa hazırlanıyorum. Akşam saatlerine doğru elektronik posta kutuma, ilk bakışta sahte olmasından kuşkulandığım çarpıcı bilgi ve belgelerle dolu bir mesaj düşüyor.

İletinin eklerindeki ihbar dilekçesinde, Reza Zarrab’ın, adamlarının üzerine kurduğu paravan şirketlerle 87 milyar dolarlık bir kara parayı akladığı, bunu da Maliye’nin denetiminden kaçırarak gerçekleştirdiği öne sürülüyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarlığı, kara para soruşturmalarını yürüten MASAK ve Maliye Bakanlığı’na hitaben yazılmış ihbar mektubunun ekleri arasında -iddiayı doğrulamak amacıyla konulduğu anlaşılan- çeşitli banka dekontları da bulunuyor!..

* * *

Şimdi sıkı durun! İhbar mektubu hangi tarihte yazılmış biliyor musunuz?

11 Aralık 2012 tarihinde!..

 Yani FETÖ’cülerin 17-25 Aralık operasyonundan tam bir yıl önce!..

Bir kez daha ve altını çizerek belirtiyorum; Reza ihbarının, 17-25 Aralık’tan bir yıl önce, sorumlu mevkideki tüm kişi ve kurumlara yapıldığı net biçimde ortaya çıkıyor. (Nitekim Milli İstihbarat Teşkilatı olayın üzerine gidiyor ve Nisan 2013’de hazırladığı raporla, Reza Zarrab ile çalışılmasının yaratacağı tehlikeler konusunda iktidarın tepesini uyarıyor…)

* * *

Hemen kolları sıvayıp bu belgelerin sahte olup olmadığını araştırmaya başlıyorum. İhbar mektubunda telefon numarası da bulunan kişiyi arayıp konuşuyorum. İmzanın kendisine ait olduğunu, devletten kaçırılan verginin tahsil edilmesi halinde ikramiye almak amacıyla ihbarda bulunduğunu, ama aradan bir yıl geçmiş ve Maliye yetkililerine ifade vermiş olmasına karşın, kendisine henüz bir ödemenin gerçekleşmediğini söylüyor. Cevaben sakin olmasını, bildiğim Maliye teşkilatının çok ciddi çalıştığını ve böylesine hassas bir konuda mutlaka bir sonuç alınacağından kuşku duymadığımı belirtiyorum. Telefonu kapayıp bu kez Maliye Bakanlığı’nı arayarak, Bakan Mehmet Şimşek’in basın danışmanı olan meslektaşıma durumu anlatıyor, mektup ve eklerinden tek tek söz ediyorum. Bakanlık doğrulamadığı sürece bu hassas konuyu haberleştirmeyeceğimi ifade ediyorum.

Basın danışmanı yaklaşık bir saat sonra dönüyor. Bakanlığın Ağustos ayında bir soruşturma başlattığını ve incelemenin devam ettiğini söylüyor.

* * *

Bunun üzerine ekrana çıkıp, ihbar mektubu ve eklerindeki iddiaları ihtiyatlı bir dille kamuoyuna duyuruyorum.

Bu arada ihbarı yapan kişinin aylar önce (FETÖ’cü) Bugün Gazetesi’ne konuştuğunu, ancak şimdi kaçak olan muhabirlerin Reza Zarrab’tan rüşvet istemesi üzerine devreye Bakan Muammer Güler’in girdiğinı ve haberin yayımlanmasını engellediğinı öğreniyorum. Muhbir bu kez yandaş Yeni Şafak gazetesine gidiyor. Siyasi müdahale orada da sürüyor ama sansürlü de olsa yayımlanıyor.

* * *

Halk TV ekranından duyurduğum belge ve bilgiler kamuoyunda geniş yankı yaratıyor.

İhbarı yapan şahıs kısa bir süre sonra Ulusal Kanal, sonra da Halk TV’deki röportajlarında iddialarını yineleyip, hakkı olan ihbar ikramiyesinin bir an önce verilmesini istiyor.

* * *

Aradan aylar geçiyor…

Reza ve işbirlikçileri hakkında yargıdan takipsizlik kararı çıkmasına karşılık, Maliye, o kişiye de 50 bin TL ikramiye veriyor. Aslında hak ettiği rakamın daha büyük olduğu, ancak paravan şirketlerde bir mal varlığı bulunamadığından vergi kayıp ve kaçağı tahsilatının tam olarak yapılamadığı belirtiliyor.

...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler