Tahir Elçi anmasına örgüt soruşturması

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ÇHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil hakkında “örgüt propagandası” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.

Yayınlanma: 01.12.2017 - 23:40
Abone Ol google-news

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ÇHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil hakkında “örgüt propagandası” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. 2016 yılında başlatılan soruşturma kapsamında ifadesine başvurulmak üzere Avcılar Emniyet Müdürlüğü’ne davet edilen Yeşil, ifadesi alınmadan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yönlendirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’na giden Yeşil’in ifadesi burada da alınmayarak ifadesini Emniyet’te vermesi söylendi.

Hakkındaki soruşturmanın Tahir Elçi eylemine katıldığı iddiasıyla açıldığını söyleyen Yeşil, Diyarbakır’da Elçi ile ilgili hiçbir eyleme katılmadığını vurguladı. Suçlamanın hangi eylemle ilgili olduğunu bilmediğini kaydeden Yeşil, 5 Ocak 2016’da Sur’daki yıkım devam ederken ÇHD’li 70 kişilik avukat grubuyla Diyarbakır’a gittiklerini söyledi. Diyarbakır Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasının Sur’a ilişkin olduğunu kaydeden Yeşil, açıklama sırasında Tahir Elçi’yi de andıklarını söyledi. Yeşil, “Açıklamada ‘Kürt halkının hesabı sorulacak’ gibi bir cümle kullandığım iddia ediliyor” dedi.

Yeşil, net olmamakla birlikte söz konusu açıklamayla ilgili, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD Genel Sekreteri Nergis Tuba Aslan ve Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Eren’e de aynı soruşturmanın açıldığı bilgisini verdi. Eren’in dosyasının sonradan ayrılarak yapılan yargılama sonucunda beraat ettiğini söyleyen Yeşil, Kozağaçlı ve Aslan ile ilgili soruşturma kapsamında bugüne kadar bir işlem yapılmadığını belirtti.

Gelmedi, tutukladık

Soruşturmayı başlatan savcıyla da talimat savcısıyla da görüşemediklerini anlatan Yeşil şöyle konuştu: “Talimat savcısının kendisiyle değil katibiyle görüştük ifadenizi Emniyet’te verin dediler. Emniyet’te ifade verebilmek için savunmamızı hazırlayalım diye dosya hakkında bilgi vermelerini istedik ancak onu da vermediler ‘Emniyet’te alırsınız’ dediler. Emniyet’te de ‘biz evrak veremeyiz savcıdan alırsınız’ demişlerdi. Neticede savcı ifademizi almadı, dosya hakkında bilgi de vermedi. Kendisiyle hiç görüşemedik. Katibiyle arada haberleşiyoruz. Savcı suç şüphesi altında bulunan kişilerin aleyhine olan delilleri toplarken lehine delilleri de toplamak zorunda. Bugüne kadar savcılar şüphelilerin avukatlarıyla, aileleriyle görüşmek istemiyordu. Yakın zamanda Selçuk Kozağaçlı’nın gözaltında baro başkanlarıyla da görüşmedi. Şimdi ben şüpheliyim, şüpheliyle de görüşmüyorlar. Savcılar çıldırmış olmalı demekten kendimi alamıyorum. Görevi ifademi almakken bunu yapmaktan kaçınıyor. Hukuk ve adliye işleyişi tümüyle parçalanmış durumda. Yarın herhalde biz ifadeye bekliyorduk gelmedi, o yüzden sabaha karşı evini bastık, kaçma şüphesi olduğu için de tutukladık diyecekler.”

Elçi için Taksim çağrısı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te çatışmalarda zarar gören tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptıktan sonra öldürülmesinin üzerinden 103 hafta geçti. Diyarbakır Barosu, her hafta olduğu gibi bu hafta da Elçi’nin fail veya faillerinin bulunması talebiyle Diyarbakır Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Baro Başkan Yardımcısı Sertaç Buluttekin, “Tahir Elçi cinayetine ilişkin adli soruşturmada hiçbir ilerleme yok! Yürütüldüğü iddia edilen idari soruşturmanın da akıbeti belli değil! Böylesi bir duruma karşı asla sessiz kalmayacağız” dedi. Buluttekin, Elçi için bugün saat 11.30’da İstanbul’da Taksim Meydanı’ndan Galatasaray Meydanı’na kadar gerçekleştirilecek yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler