'Barış Elçisi' için yürüdüler

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi ölümünün ikinci yılında Fransız Konsolosluğu önünden Galatasaray Meydanı'na alkışlar ve zılgıtlarla yürüyenerek anıldı. Elçi' nin ölümünü ikinci yılı dolmasına rağmen dosyada bir gelişme olmaması protesto edildi.

Yayınlanma: 02.12.2017 - 14:38
Abone Ol google-news
<video:878331>

Yürüyüşe Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan, CHP Milletveki Mahmut Tanal, HDP Milletvekilleri Garo Paylan, Filiz Kerestecioğlu, HDP eski milletvekili Hasip Kaplan, Cumartesi Anneleri, Emek Partisi MYK üyesi Levent Tüzel, avukatlardan Kemal Aytaç, Banu Güveren ve bir çok meslektaşı katıldı.

'Hepimiz Tahir'iz'

Taksim Meydanı' nda toplanan grubun yürümesine izin vermeyen polis gelenleri Fransız Konsolosluğu'nun önüne yönlendirdi. Avukatlar ve vekiller Tahir Elçi'nin son sözlerinden biri olan " İnsanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz" yazılı pankartı açarak Tahir Elçi'nin fotoğrafını taşıdı. Yürüyüş esnasında alkışlar ve zılgıtlar çalınarak, " Tahir Elçi ölümsüzdür", "Tahir Elçi onurumuzdur", " Hepimiz Tahir'iz öldürmekle bitmeyiz", " Katil devlet hesap verecek", " Seni unutmayacağız", sloganları atıldı.

Galatasaray Meydanı'nda yürüyüşünü bitiren grup basın açıklaması yaptı.


'Koskoca iki yıl geçti , gelişme yok'

İlk sözü alan Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen Elçi'nin ölümünün üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bir gelişme olmadığını protesto ettiklerini belirterek Tahir Elçi'nin bütün yaşamını demokrasi, insan hakları mücadelesine adadığını söyledi. Özmen, Elçi'nin kayıp yakınlarının avukatlığını yaparak onları bulmaya kendini adadığına da değinerek, " Üzerinden tam iki yıl geçti. Henüz failleri bulunamadı. Cinayetin gerçekleştiği andan bugüne devletin en üst kademesinden herkes kamuoyu aracılığıyla Elçi ailesine, Diyarbakır Barosu' na ve sevenlerine cinayetin aydınlatılacağına dair sözler verdi. Aradan koskoca iki yıl geçti bırakın faili şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulan bir kimse dahi yok. Soruşturma etkili bir şekilde yürütülmüyor" diye konuştu.

'Soruşturma eksik yürütülüyor'

Dosyada yüzün üzerinde talepleri olduğunu dile getiren Özmen şöyle devam etti, " Soruşturmanın eksik yürütüldüğünü defalarca dile getirdik. Mardin'de bir iş yerine ait kamera görüntülerini biz dosyaya sunduk. Adlı tıptan gelen raporda iş yerinin iç kısmına ait 3 adet kameranın çalıştığı yalnız sokağa bakan yani Tahi Elçi' nin vurulduğu sokağa bakan kamera görüntü kaydı yapmamış. 30 Kasım 2015 tarihinde verdiğimiz bir kamera kaydının raporu 19 ay sonra geldi. Bu soruşturma dosyasına gereken önemin verilmediğini gösteren bir durumdur. Tahir Elçi'nin blarış ve adalet talebi bir gün bu topraklara hakim olacak."

'Barış için mücadele etti'

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ise Tahir Elçi'nin sadece bir Baro Başkanı olmadığını belirterek barış için mücadele eden örnek bir kişilik olduğuna değindi. Durakoğlu konuşmasına şöyle devam etti: " Bir barış elçisiydi. Elçi'yi sadece bununlada anlatamayız. Hukuk çerçevesinde mücadele eden gerçek bir hukukçuydu. Yaşadığımız bu süreçlerde çok ihtiyaç duyduğumuz bu kişilik sadece bizim için değil insanlık içinde çok büyük bir kayıptır. İki yıl boyunca bir arpa boyu yol alınamamıştır. Bunu protesto etmek için buradayız. Umar bu protestonun bazıları için bir anlamı olacaktır. Tozlanmış dosyanın kapağı açılacaktır."

'Devletin ayıbı'

Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal da, " Tahir Elçi'yi rahmetle ve özlemle anıyorum. Sadece hukukçu değil barış güverciniydi. Başkanlığı süresince hep barıştan ve insanlıktan yana oldu. Onun kaybı tüm insanlık için büyük bir kayıptır. Soruşturmada bir gelişmenin olmaması devletin ayıbıdır" dedi. Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan, "Tahir Elçi ölümünde bile birleştiren böylesi büyük bir insan. Bir köprü idi köprümüzü yıktılar. Bugün burada yeni köprüler inşa etme zamanıdır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler