Farelere tapan insanlar... Hindistan'ın gizemi

Hindistan’ın Bikaner kentini yıllar önce bir belgeselde görüp kesin gitmeliyim demiştim kendi kendime. Burası farelere tapan insanların şehriydi. Amritsar’dan 12 saatlik bir otobüs yolculuğunu göze alıp sırt çantalarımı yüklendim. Ver elini Bikaner…

Yayınlanma: 04.12.2017 - 11:27
Abone Ol google-news

Yolculuğumda bana hostelde tanıştığım Frank eşlik etti. O da fare tapınağını duyunca heyecanlanıp bana katılmak istemişti.  Yataklı bir otobüste çift kişilik yatakta bir İrlandalı bir Türk sabaha kadar seyahat ettik o mışıl mışıl uyudu beni ise uyku tutmadı. Bikaner’e gün doğmadan ulaştık. Gideceğimiz yer olmadığı için bizi yakalayan bir hanutçuya mecbur kaldık. Kötü bir otele götürdü bizi. Kalmak istemedik.  O gün Bikaner’i bitirip Jaisalmer’e doğru gece yolculuğu yapmaya karar verdik. Günlüğü 60 liraya tuk tuk kiraladık. Böylelikle günü hızlı değerlendirebilecektik.

Fare Tapınağı Karni Mata Bikaner’e 25 km uzaklıkta bulunuyordu. Tuk tuk sürücüsüne bizi önce oraya götürmesini söyledik. Tapınağın girişinde yine ayakkabılarımızı çıkarmamız gerekiyordu. Ben daha sonra çıkarıp atacağım çoraplarımla içeri girmeyi tercih ettim. Çıplak ayakla girecek kadar cesaretli değildim.İşlemeli mermer kapıdan girdiğimde yüzlerce fare karşıladı beni. Yürüdükçe sayıları binlere ulaştı.  Karni Mata’da 20 bin fare etrafınızda dolaşıyordu. Onlara tapanlar yanlarında getirdikleri  süt ve değişik yiyeceklerle besliyorlardı fareleri.

Tapınak, 1900’lerin ilk yıllarında Maharaja Ganga Singh tarafından fare tanrıçası Karni Mata için inşa edilmiş. Farelerle ilgili iki görüş var. Biri çocukların fare olarak doğduğuna diğeri 20.000 farenin önceden asker olarak kullanıldığına inanmaları.

Fareleri yırtıcı kuşlardan korumak için tapınağın üzerine file gerilmiş. Ziyaretçilerden biri beni uyarıyor. Ayağınızı fazla kaldırmayın. Yanlışlıkla basıp onları öldürebilirsiniz. İnsanlar ellerinde getirdikleri yiyecekleri tapınağın merkezindeki görevlilere veriyor ve mümkünse farelerle aynı tabaktan yemek yiyorlar. Tapınaktaki binlerce farenin arasında bir kaç beyaz fare var insanlar çılgın gibi bu fareleri görmeye çalışıyor. Beyaz farelerin görenlere şans getireceğine inanılıyor.

İnanç böyle bir şey işte.

Junagarh Kalesi

Bikaner’de  görülecek bir kaç yer daha var. Kalesini pek önermem. Hindistan ondan çok daha güzel kalelerle dolu. Boşa para vermeyin.

Laxmi Niwas Sarayı.

Dönemin yöneticisi Maharaja Ganga Singh’in malikanesiymiş. Şimdi lüks otel olarak kullanılıyor. Giriş ücretsiz. Bi gidin görün orta bahçesi çok huzurlu. Biraz oturup kafa dinleyin Hindistan’ın keşmekeşinde uzaklaşın.

Bhahdasar Jain Tapınağı.

Bildiğiniz güzel sevimli bir tapınak. Efsanesi ilginç. Güya 500 yıl önce bu tapınak yapılırken büyük su kıtlığı varmış yaptıran zengin işadamı da madem su yok harcında tereyağı kullanın demiş. Yine güya sıcak günlerde halen harçtaki yağlar tabandan yüze çıkıyormuş. Çok inandırıcı gelmedi ama genede yazayım dedim. Burası Hindistan burda herşey mümkün.

Bikaner’e 1 gün ayırmanız yeterli. Sırada Muhteşem Jaisalmer var…

Bu da videomuz buyrun efendim.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler