Yasa 3 kez ertelendi... Madenci yine 'Allah'a emanet'

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) çalışan maden işçileri, '4 Aralık Dünya Madenciler Günü' kapsamında, 1 hafta önce göçükte ölen 2 arkadaşları için dua ettikten sonra yer altına inerek iş başı yaptı. Öte yandan Soma katliamı yaşandıktan sonra hükümet tarafından iş güvenliği yasasında ilerleme kaydedileceği belirtilmesine rağmen iş güvenliği hükümleri bu yıl Haziran ayında 3’üncü kez ertelenerek 2020'ye bırakılmıştı.

Yayınlanma: 04.12.2017 - 12:29
Abone Ol google-news

<video:879362>



Türkiye'nin en büyük taşkömürü havzası Zonguldak'taki TTK'da, yer altında ve yer üstünde toplam 7 bin 596 işçi çalışıyor. Özel ve ruhsatsız kömür ocaklarında çalışanlarla birlikte kentte maden işçisi sayısı 14 bini buluyor. Zonguldak'taki ocaklardaki iş kazaları sonucu her yıl ortalama 10 işçi yaşamını yitiriyor. Ülke genelinde yılın başından bu yana 84 madenci iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Ölümün kıyısında yerin metrelerce altında çalışarak geçimlerini sağlayan, çocuklarını okutmaya çalışan madenciler, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde de çalıştı.

TTK Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçiler, iş başı yapmadan önce ocak önünde Madenciler Günü kapsamında düzenlenen programa katıldı. Geçen hafta pazartesi günü aynı ocakta meydana gelen göçükte ölen maden işçileri 37 yaşındaki Cafer Tepebaşı ile 33 yaşındaki İsa Çeltik 'in yakınları ile TTK Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu, müessese müdürleri, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci de programda yer aldı.

Ölen 2 maden işçisi için Kuran-ı Kerim okundu, dua edildi. Mevlit şekeri dağıtılan madenciler, kazasız belasız çalışmak için de dua etti. 17 yıllık maden işçisi 40 yaşındaki Erol Uçak, 'Dünya Madenciler Günü'nü buruk kutladıklarını belirterek, şöyle konuştu:



"7 GÜN ÖNCE 2 ARKADAŞIMIZI KAYBETTİK"

"Acımız büyük. Burada 7 gün önce 2 arkadaşımızı kaybettik. Duyguluyuz. O arkadaşlarımızın yerinde biz de olabilirdik. Bugün dünya madenciler günü ama fazla bir şey hissedemiyoruz. Arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz."

"DEVLETE KÖMÜR LAZIM"

9 yıllık madenci 38 yaşındaki Yüksel Oruçoğlu ise 4 Aralık Madenciler Gününde de yer altında çalışmaya devam ettiklerini belirterek, "Biz çalışmaya devam edeceğiz. Devlete kömür lazım. Biz her günkü gibi işimize geldik, çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de tüm maden işçilerinin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nü kutlayarak temennilerinin kazasız bir şekilde tüm işçilerin yaşamlarını sürdürmesi olduğunu ifade etti. Madenciler, programın ardından asansörle yerin metrelerce altına inerek iş başı yaptı.



ALMANYA’DA 40 YILDA SIFIR ÖLÜM

Dünyada 132 ülke arasında toplam kömür üretim değeri itibarıyla 28. sırada yer alan Türkiye’yi madenlerde yaşanan iş cinayetleri bakımından dünyanın en büyük kömür üreticisi olan Almanya ile karşılaştırdığımızda Almanya madenlerinde 2013 ekim ayına kadar 40 yıllık süre zarfında hiç ölüm meydana gelmedi. Uzun yıllar iş cinayetlerinin yaşanmamasının en büyük nedeni Almanya’da madenciliğin tamamının devlet kontrolünde yapılması. Bunu Türkiye madenlerinin 2004 yılından itibaren özel şirketler tarafından işletilmesine izin verilmesiyle birlikte madenlerdeki iş cinayetlerinin 3 kat artması da kanıtlıyor.

ZORUNLU OLUYORDU 2020'YE ERTELENDİ

13 Mayıs 2014'te  Soma katliamı yaşandıktan sonra hükümet tarafından iş güvenliği yasasında ilerleme kaydedileceği belirtilmesine rağmen iş güvenliği hükümleri bu yıl Haziran ayında 3’üncü kez ertelenerek 2020'ye bırakıldı. Kamu kurumları ve 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işlerleri için 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu, 1 Temmuz 2020 tarihine kadar ertelendi. 

6331 SAYILI İSG YASASI ÇIKTIKTAN SONRA İŞ CİNAYETLERİ:

İşçi katliamları hız kesmeden devam ediyor. Temmuz ayında en az 205, yılın ilk yedi ayında ise en az bin 119 işçi yaşamını yitirdi.

2013 yılının ilk yedi ayında en az 627 işçi,

2014 yılının ilk yedi ayında en az 1139 işçi,

2015 yılının ilk yedi ayında en az 982 işçi,

2016 yılının ilk yedi ayında en az 1108 işçi,

2017 yılının ilk yedi ayında ise en az 1119 işçi yaşamını yitirdi.

OHAL'de işçinin adı yok... Eylül ayında can veren 147 işçinin 13'ünün yaşı bile bilinmiyor

Yılın ilk sekiz ayında 1338 işçi yaşamını yitirdi


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler