Chomsky'den Barış Akademisyenleri'ne destek: Dava korkunç bir hatadır

Emek ve meslek örgütleri ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza attıkları için yargılanan Barış Akademisyenleri davalarına destek çağrısı yaptı. ABD’li düşünür ve akademisyen Noam Chomsky, bugün Çağlayan’da başlayan Barış Akademisyenleri davasına destek mesajı göndererek, “Barış imzacılarına karşı açılan dava, korkunç bir yargı hatasıdır” dedi.

Yayınlanma: 04.12.2017 - 23:08
Abone Ol google-news

Eğitim-Sen, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık Emekçileri Sendikası’nın (SES) da aralarında bulunduğu emek ve meslek örgütleri, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıkları için yargılanan akademisyenlerin bugün başlayacak olan davalarına katılma çağrısı yaptı.

İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) düzenlenen toplantıda konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Savaşın, şiddetin, suç ve cezanın hükümdarları, akademisyenler şahsında bir kez daha barış talebini, düşünce ve ifade özgürlüğünü, evrensel hukuk ilkelerini ve ortak geleceğimizi hedef alıyor” dedi. Dünyanın hiçbir yerinde savaşa karşı barışı savunmanın suç olmadığını ifade eden Aytekin, “Barış talebini yargılamak, yaşam hakkını, demokrasiyi ve ortak geleceğimizi yargılamak anlamına gelmektedir. Bizler çok iyi biliyoruz ki insanlığa bırakılacak en önemli miras, demokrasi, barış, eşitlik, özgürlük ve adalet için gösterilen mücadele ve dayanışma kararlılığıdır. Mücadele kararlılığımızdan asla taviz vermeyeceğimizi ve bu hukuksuzluklar son bulana kadar imzacı akademisyenlerin yanında olacağımızı belirtiyor, bir kez daha tüm emek, demokrasi ve barış güçlerini barış akademisyenlerinin davalarını takip etmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

TTB Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel de “Akademisyenler topluma gerçek bildiklerini aktaracaklardır. Akademisyenlerin doğru bildiklerini ifade etmeleri hiçbir şekilde engellenmemeli, yaptırımla karşı karşıya kalmamalılar” dedi. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erdem “Ağır insan hakkı ihlallerinin yaşandığı, demokrasinin tamamıyla askıya alındığı, hukuktan bahsetmenin mümkün olmadığı dönemler yaşandı. İşte böyle bir dönemde akademisyenler yaşananlara ‘dur’ demek üzere bir bildiri imzaladılar. Onların bu süreçte de yanlarında olacağız” ifadelerini kullandı.

‘Dozu insaniydi’

Prof. Dr. Gençay Gürsoy ise askeri darbe döneminde de üniversiteden atıldığını fakat askeri dönemin bu dönemden daha insani olduğunu vurguladı. Gürsoy, “En azından o dönemki bize yöneltilen hakaretlerin dozu daha insaniydi, bunu net olarak söyleyebilirim” dedi. Akademisyen Özgür Müftüoğlu da iktidarda gördükleri yanlışları söylemekle yükümlü olduklarını dile getirerek, “Yaptığımız iş büyük ses getirdi. Bu da yaptığımız işin doğru olduğunu gösteriyor.”

Chomsky: Özgür düşünceye saldırı

Amerikalı dilbilimci ve filozof Noam Chomsky, açılan ayrı ayrı davalarla yargılanan barış akademisyenlerine destek mesajı gönderdi: “Dava korkunç bir yargı hatasıdır. Türkiye’deki toplumun dostları büyük bir dehşetle bu gelişmeleri takip etmektedir. İddianamenin dili aslında yaşanılanların son derece özenle korunması gereken özgür düşünce ifadesinin temeline yönelik bir saldırı olduğunu bizlere belirgin bir şekilde göstermektedir. Bir örnek vermek gerekirse, imzacılara şu suçlamalar getiriliyor: “Sokağa çıkma yasaklarının kaldırılması, insan hakları ihlali yapanların cezalandırılması, maddi ve manevi zarara uğrayan vatandaşların tazminat alma taleplerini” hükümetten talep etmeleriyle suçlanılıyorlar. Bu talepler bir özgür toplumda son derece normal bir durumdur. Endişe içinde olan vatandaşların yanında yer almak, doğal olan ve övülmesi gerekilendir. Barış çağrısının yanlış veriler içerdiğini söyleyenler ise, bu duruma karşı kendi görüşlerini olgun bir şekilde dile getirmek için yeterince fırsata sahiptir. Bu çağrıda, terörizmi en ufak bir şekilde destekleyecek bir nokta yoktur. Savcılığın işkenceci zorlayıcı bir tavır içerisinde barış ve adalet için yapılan esasi bir çağrıyı terörizm destekleyicisi olarak çarpıtması, özgür ve insan haklarına saygılı bir toplumda müsamaha gösterilmemesi gereken bir olgudur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler