Sol yayınların hafızası Emin Şakir tutuklandı

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK) web sitesinin de tasarımcısı olan, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyesi, Türkiye’de çıkmış tüm sol, sosyalist, devrimci yayınları arşivleyen, solyayin.com adlı web sitesinin editörü Emin Şakir, 28 Kasım’da tutuklanarak Maltepe Cezaevi’ne konuldu.

Yayınlanma: 05.12.2017 - 11:43
Abone Ol google-news

Emin Şakir, sitede yayımlanan bazı yayınların “yasaklı yayınlar” listesinde olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Küresel BAK’tan yapılan yazılı açıklamada, Şakir’in Türkiye’deki tüm sol, sosyalist yayınların arşivini, bir gazeteci titizliği ile yedi yıldan beri oluşturmakta olduğu belirtilerek, “Böylece Türkiye sosyalist hareketinin tarihindeki yazılı dokümanlara ulaşmayı ve onlar hakkında bilgi edinmeyi mümkün hale getirdi. Emin Şakir’in hazırladığı bu arşiv, Türkiye sol tarihini araştırmak isteyen yerel ve uluslar arası alanda çok sayıda araştırmacının da yararlandığı bir kaynak oldu. İki yıldır süren soruşturmada, pasaport sahibi olan, defalarca yurtdışına gittiği halde her defasında geri gelen Emin Şakir’in kaçma şüphesinin olmadığı açıkça ortadaydı. Buna rağmen tutuklanması adalet duygumuzu bir kez daha yaralamıştır” denildi.

‘Arşivcilik suç değildir’

Emin’in yaptığı faaliyetin, dokümanların, bilgilerin korunması, erişilebilir olmasının sağlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması olduğu vurgulanan açıklamada, “Arşivcilik ve gazetecilik alanında ödüllendirilmesi gereken bir çabadır. Yayınlanmış olan gazete ve dergileri bir sitede tekrar yayınlamak suç olamaz. Emin’in tutuklanması ifade özgürlüğünün açıkça ihlalidir. Arşivcilik suç değildir. Gazetecilik suç değildir. Emin Şakir’e özgürlük” ifadeleri yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler