'Yasin Hayal'in sağ faaliyetleri MİT'in kapsamında'

Dink cinayeti sanığı jandarma istihbarat görevlisi Metin Yıldız, azmettirici Hayal'in eylemlerinin sağ faaliyetler kapsamında olduğunu, bunların da MİT'in çalışma alanında olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 06.12.2017 - 13:32
Abone Ol google-news

 Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada dönemin Trabzon Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız ve Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz savunma yaptı. Duruşma Cuma gününe kadar sürecek. Yıldız, alay komutanı Ali Öz’ün cinayet planına ilişkin işlem yapılması için emir vermediğini söyledi. Öz ise, cinayet tasarısının kendisine söylendiğini hatırlamadığını söyledi.

Dink cinayetinde ihmali olduğu iddiasıyla yargılanan kamu görevlisi: İstihbarat kusuru vardır

Dink cinayeti davasında rapor tartışması: 'Samast'ın kimliğini televizyondan öğrendik'

“Zamanında çalışma yapılmalıydı”

Yıldız, Dink cinayeti planına ilişkin ilk bilgiyi 2006 yaz ayında Okan Şimşek'ten öğrendiğini söyledi. Yıldız bu bilgiyi öğrendiğinin ertesi günkü toplantıda alay komutanı Ali Öz'e anlattığını belirtti. Kapsamlı çalışma gerektiren konulara ilişkin talimatların toplantıda verildiğini kaydeden Yıldız, Öz'ün herhangi bir talimat vermediğini söyledi. Yıldız, ertesi gün Öz'e hatırlattığında cevap alamadığını ifade ederek, konunun bir daha gündeme gelmediğini belirtti. Yıldız, cinayetten sonra jandarma görevlileri Gazi Günay, Okan Şişmek ve diğer unsur komutanlarıyla buluştuklarını söyleyerek, form hazırladıklarını, bu formu Ali Öz'ün de onaylayıp imzaladığını belirtti ve şunu ekledi: “Bu çalışmalar zamanında yapılmalıydı. Zamanında yapılmadığı için bu olay meydana geldi.”

“FETÖ tarafından korunması engellendi”

Yıldız, cinayettin sorumlularının tasarıdan 14 ay önce haberdar olan emniyet görevlilerinin, koruma yapılmasını engelleyenlerin, Tuncel, Hayal ve Samast'ı kullananların, emir ve komutanın dışına çıkarak FETÖ'nün emir komutasına girenlerin sorumlu olduğunu söyledi. Dink'in tehdit aldığı halde korunmadığını anımsatan Yıldız, “FETÖ tarafından korunması engellendiği için öldürülmüştür. Dink cinayeti bizim eylemimiz nedeniyle öldürülmemiştir. Korunması engellendiği için öldürülmüştür” dedi.

“MİT ile bir araya geliyorduk”

Ardından Dink ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu, Yıldız'a, MİT ve emniyetle nasıl çalışmaları olduğunu sordu. Yıldız da MİT ve emniyetle aylık il emniyet toplantılarında bir araya geldiklerini belirterek, “Sol ve bölücü faaliyetlerle ilgili emniyetle sıkı işbirliği yapıyorduk. Sağ faaliyetler de MİT'in alanındaydı. Biz kendilerine bilgi verirdik. Şüpheli durum varsa bilgi paylaşımı yapardık. Önemli kişiler geliyor 'tedbir alın' derlerdi” diye yanıt verdi. Bakırcıoğlu, Yıldız'a ayrıca sağ faaliyetlerde neden MİT ile koordinasyon içinde olduğu sorusunu yöneltti. Yıldız da “2005-2006 yıllarında genellikle gelenlerin korunmasına yönelik görüşlerimiz olurdu. Dink olayı bir dönüm noktası oldu. İstihbarat şubeleri arasında bilgi alışverişi sağlandı” dedi.

Hal hatır sorma konuşması

Cinayetin tasarı aşamasında Trabzon Emniyet İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç idi. Cinayetin işlendiği sırada ise Dinç Afyon'da görevliydi. Dinç ve Yıldız arasında cinayet günü olan 19 Ocak 2007'de iki adet telefon görüşmesi gerçekleşmişti. Bakırcıoğlu, Yıldız'a bu görüşmede ne konuşulduğunu sordu. Yıldız, “Kendisi ile vedalaşamamıştık. Hal hatır sorduğum bir görüşme idi. Afyonu anlattı. Çalışmaları ile ilgili konuştuk, tamamen insani, sosyal bir görüşme idi. Dink ile ilgili bir görüşme değildi” dedi.

İhbarı hatırlamadı

Yıldız'ın ardından savunma yapan Ali Öz ise, alınan istihbarat ile ilgili işlem yapmak için zamanı ve gücü olmadığını söyledi. Öz, Dink cinayet tasarısı ile ilgili bilginin başka bilgilerle desteklenmediğini belirterek, ham bilgi olup olmadığının belli olmadığını savundu. Öz, cinayet tasarısı ile ilgili bilgiyi “bir cümlelik bilgi” olarak tanımladı ve bununla ilgili ağır suçlamalar yapılmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Öz, savunmasının sonunda da tasarının kendine söylendiğini hatırlamadığını kaydetti. Duruşma yarın devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler