Silivri'de kalemler de şüpheli

Silivri Cezaevi’nde keçeli kalemler ‘örgütsel amaçlı haberleşme’ aracı sayıldı.

Yayınlanma: 06.12.2017 - 22:01
Abone Ol google-news

 

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün Silivri Cezaevi’nde dikkat çeken bir yasaklama getirdiği öğrenildi. Genel Müdürlük kurum kantininde kırmızı, siyah ve mavi renklerde tükenmez kalem ile kurşun kalemlerin satışına onay verirken, keçeli kalemlerin ise “örgütsel amaçlı haberleşmelerde kullanılabileceği düşünüldüğünden güvenlik gerekçesiyle toplatıldığını” kaydetti. Silivri Cezaevi’nde mahkûm olan G.A.’nın TBMM Dilekçe Komisyonu’na yazdığı dilekçe, kurumdaki uygulamaları gözler önüne serdi. Bu yıl silahlı terör örgütüne üye olduğu gerekçesiyle tutuklandığını, savcılık, cezaevi ve mahkeme safhalarında haklarının ihlal edildiğini savunan G.A, Meclis’ten mağduriyetinin giderilmesini talep ettti. Komisyonun görüşünü sorduğu Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Silivri Cezaevi’nden aldığı belge ve yanıtlarla G.A’nın suçlamalarına yanıt verdi.

‘Keçeli kalem örgütsel’

Genel Müdürlük, G.A’nın “Cezaevinde keçeli ve renkli kalemlere izin verilmediği, renkli ve şekilli savunma evraklarına el konulduğu” iddiasına, “Kurumda barındırılmakta olan hükümlü ve tutukluların her türlü kullanımına açık olabilecek şekilde kurum kantininde kırmızı, siyah ve mavi renklerde tükenmez kalem ile kurşun kalemler satılmaktadır, keçeli kalemlerin ise örgütsel amaçlı haberleşmelerde kullanılabileceği düşünüldüğünden güvenlik gerekçesiyle toplatılarak ilgili tutuklular adına Emanet Eşya Birimi’ne gönderilmiştir” yanıtını verdi.

Çiçeğe güvenlik yasağı

“Çiçek yetiştirme ve kuş beslemesine izin verilmedğine” yönelik iddiaya ise “Koğuşlarda barındırılmakta olan hükümlü ve tutukluların koğuş içerisinde çiçek yetiştirmelerine güvenlik gerekçesiyle müsaade edilmemektedir” yanıtı geldi. Adalet Bakanlığı’nın diğer iddialara verdiği yanıtlar ise özetle şöyle oldu:

Havalandırma bahçesinin üstüne tel çekildiği iddiası: Havalandırma bahçelerine, “Koğuşlararası pusula ve benzeri yazılı belgelerle örgütsel haberleşmelerin önünün kesilmesi, firar ve firara teşebbüs ihtimallerinin önüne geçilmesi, koğuşlararası alışverişin ortadan kaldırılması amaçları doğrultusunda’, ışıklandırma ve görüntüye engel teşkil etmeyecek şekilde güvenlik tedbiri amaçlı ince tel çekilmiştir.

Aynı kaplarla aynı oranda yemek verildiği ve aç kaldıkları: Kurumda sağlık koşullarına uygun, makul çeşitlilikte, yaş, sağlık, çalıştığı işin özelliği, dini ve kültürel gerekleri göz önünde tutularak besin verilmektedir. Ayrıca hükümlü ve tutuklular ile kurum personelinin doğru ve sağlıklı beslenmesi amacıyla yemekler uzmanlar tarafından hazırlanmakta, inancı gereği veya vegan, vejetaryen diyet yemek gibi özel durumu olan hükümlü ve tutukluların beslenmesi ile ilgili de düzenlemeler yapılmaktadır.

İçme suyu ihtiyacının karşılanmadığı iddiası: Kurumda barındırılan her hükümlü ve tutukluya her gün için 50 litre sıcak, 200 litre soğuk su istihkakı koğuş güncel sayıları dikkate alınarak aktarımı sağlanmaktadır. 7/24 soğuk ve sıcak su verilmekte, musluk suyunu içme suyu olarak tercih etmeyenler için de kurum kantininde 1 buçuk ve 5 litrelik pet şişelerde ücreti mukabilinde su satışı yapılmaktadır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler