Putin'den Ankara'ya Kudüs desteği

Suriye’de Esad, Mısır’da Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştükten sonra dün Ankara’ya gelen Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe’de bir araya geldi. Ortak basın toplantısında Putin “Kudüs’ün statüsü İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınmalıdır” mesajını verdi. Putin, Rusya’nın yarın düzenlenecek İslam İşbirliği Teşkilatı’nın olağanüstü zirvesine gözlemci olarak katılacağını söyledi.

Yayınlanma: 11.12.2017 - 19:13
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ankara’da bir araya geldi. Putin’in Kudüs için “Statüye İsrail ve Filistinliler karar vermeli” mesajı dikkat çekti.

Putin, Erdoğan’ın davetiyle dün akşam Ankara’ya geldi. Erdoğan ve Putin 2017 yılı içinde 8. kez bir araya geldi. Saray’da düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Kudüs konusunda benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördük. Temasları sürdürme konusunda mutabık kaldık” dedi. Erdoğan, ABD’nin kararının infial uyandırdığını belirterek “Müslümanları, Hıristiyanları ve aklıselim sahibi Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor” dedi. Putin ise Kudüs kararının bölgeyi daha da dengesizleştirdiğini söyledi.

Putin, “Barış süreci BM nezdinde alınan bütün kararlar çerçevesinde yürütülmelidir. Kudüs’ün statüsü İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınmalıdır” dedi. Putin, Rusya’nın yarın düzenlenecek Olağanüstü İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesine gözlemci olarak katılacağı bilgisini verdi. Erdoğan ise geçen ay Soçi’de İran-Türkiye-Rusya devlet başkanlarının yaptığı görüşmenin ikincisinin yakın zamanda gerçekleşeceğini dile getirdi. İki lider S-400 füze anlaşmasının bu hafta tamamlanacağını söyledi.

Putin, Türkiye öncesi Suriye’ye sürpriz ziyaret gerçekleştirdi, ardından Mısır’a geçti.

‘Kısmi çekilme’yi onayladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’in Ankara’nın terör örgütü kabul ettiği YPG’ye destek verdiği haberlerinin yanı sıra “Kürt güçlerinin Fırat’ın doğusunda Rus askerlerinin güvenliğini sağlamaya hazır oldukları” açıklamaları gölgesinde gözlerin çevrildiği Ankara ziyareti öncesine sürpriz bir Suriye durağı ekledi. Lazkiye kentindeki Hmeymim hava üssüne giden, burada Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad tarafından karşılanan Putin’in Suriye’de bulunan Rus askerlerinin kısmen çekilmesi talimatı verdiği bildirildi. Putin yaptığı açıklamada, “Kararımı verdim: Suriye’deki Rus birliklerinin önemli bir bölümü ülkelerine dönüyor. Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’na Rus güçlerinin, daimi konuşlanma noktalarına geri çekilmeye başlanması emrini veriyorum” dedi. Putin, Hmeymim üssünün yanı sıra Tartus’taki Rus donanma üssünde ise askerlerin bulunmaya devam edeceğini aktardı. Putin, “Teröristlerin Suriye’de kafalarını yeniden kaldırmaları halinde Rusya’nın onları hiç görmedikleri kadar güçlü saldırılarla vuracağını” belirtti. Putin, Esad ile görüşmesinde ise İran ve Türkiye ile beraber, Suriye’ye “barışçıl hayatın” geri dönmesini ve siyasal sürecin işlemeye başlamasını sağlamayı umduğunu belirtti.

Sisi ile nükleere imza attı

Suriye’nin ardından Mısır’a geçen Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile görüştü. Son Kahire ziyaretini iki yıl önce gerçekleştiren Putin, Sisi ile Rusya’nın ülkenin ilk nükleer santralının inşasını üstlenmesi konusunda anlaşmaya varmıştı. İkilinin yedi yılda tamamlanması planlanan proje ile ilgili son imzaları attığı duyuruldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler