Suriyelilerden sonra şimdi de Iraklılar Türkiye'ye geliyor

İç savaştan kaçan 1 milyon Suriyeli’den sonra, IŞİD korkusundan yüzlerce Iraklı da her gün Türkiye’ye geliyor. Kuzey Irak’tan İstanbul’a günlük otobüs sefer sayısı 20’yi buldu. Irak’ın 5 şehrinden haftalık 40 sefer yapan THY uçakları tamamen doldu.

Yayınlanma: 30.06.2014 - 10:21
Abone Ol google-news

Irak Şam İs­lam Dev­le­ti (IŞİD) ön­cü­lü­ğün­de­ki si­lah­lı grup­la­rın ne­den ol­du­ğu şid­det or­ta­mı ne­de­niy­le bin­ler­ce Irak­lı, ka­ra­yo­luy­la ül­ke­yi terk ede­rek, Tür­ki­ye­’ye sı­ğın­ma­ya baş­la­dı. Ça­tış­ma­la­rın yo­ğun ol­du­ğu Se­la­had­din, Di­ya­la ve An­bar vilayetle­rin­den ka­çan Arap­lar, Ku­zey Ira­k’­ta­ki Sü­ley­ma­ni­ye­’ye ge­li­yor. Irak­lı­lar, bu­ra­da oto­büs­le­re bi­ne­rek, İs­tan­bul'a gi­di­yor. Yo­ğun ta­lep ne­de­niy­le İs­tan­bul-Er­bil-Sü­ley­ma­ni­ye gü­zer­ga­hın­da ça­lı­şan Türk fir­ma­la­rı, gün­lük oto­büs se­fer sa­yı­sı­nı 20’ye çı­kar­dı.

AMAÇ SI­ĞIN­MA­CI OL­MAK
Bugün gazetesinin haberine göre, Sü­ley­ma­ni­ye'de­ki bir Türk oto­büs fir­ma­sın­da ça­lı­şan Ali Ab­du­rah­man, ça­tış­ma böl­ge­sin­den ka­çan Irak­lı ai­le­le­rin, da­ha iyi şart­lar­da ya­şa­mak ve Bir­leş­miş Mil­let­ler'den (BM) yar­dım al­mak için Tür­ki­ye'ye git­ti­ği­ni söy­le­di. Gün­lük 200 ki­şi­ye bi­le­t kes­tik­le­ri­ni ak­ta­ran Ab­dur­rah­man, “Bu in­san­lar, BM'ye baş­vu­ra­rak Tür­ki­ye ve­ya baş­ka bir ül­ke­de, sı­ğın­ma­cı ol­ma ta­le­bin­de bu­lu­nu­yor­la­r” de­di.

‘İŞ BU­LUR­SAK KA­LA­CA­ĞIZ’
Tür­ki­ye'ye git­mek için oto­büs bi­le­ti sa­tın alan İb­ra­him Ah­med, ai­le­siy­le Di­ya­la’dan gel­di­ği­ni, Sü­ley­ma­ni­ye'den oto­büs­le İs­tan­bul'a gi­de­ce­ği­ni söy­le­di. Ah­med, “Ha­ya­tı­mı­zı ve ço­cuk­la­rı­mı­zın ge­le­ce­ği­ni kur­tar­mak için Tür­ki­ye'ye git­me­ye ka­rar ver­dik. Ora­da bir iş im­ka­nı bu­lur­sak sü­rek­li kal­ma­yı dü­şü­nü­yo­ru­z” di­ye ko­nuş­tu.

Irak'tan Tür­ki­ye'ye ge­len uçak­la­rın yol­cu ka­pa­si­te­sin­de de bü­yük ar­tış ya­şa­nı­yor. THY Sü­ley­ma­ni­ye İl Mü­dü­rü Ab­dul­ke­rim To­run; Bağ­dat, Er­bil, Sü­ley­ma­ni­ye, Ne­cef ve Bas­ra ol­mak üzere 5 ha­va­li­ma­nın­dan Ira­k’­tan Tür­ki­ye­’ye haf­ta­lık 40 uçak se­fer­le­ri ol­du­ğu­nu söy­le­di. Uçak­la­rın tüm kol­tuk­la­rı do­lu şek­ilde kalk­tı­ğı­nı ifa­de eden To­run, “Her gün or­ta­la­ma 1000 yol­cu­yu Tür­ki­ye'ye ta­şı­yo­ruz. Özel­lik­le Bağ­dat'ta bü­yük bir yol­cu ar­tı­şı söz ko­nu­su­” de­di.

SE­FER­LER ART­TIRILDI
Irak Ha­va Yol­la­rı Sü­ley­ma­ni­ye Mü­dü­rü Di­ler İz­zet de “Da­ha ön­ce Bağ­da­t’­tan Er­bil ve Sü­ley­ma­ni­ye­’ye gün­lük sa­de­ce bi­rer uçak se­fe­ri­miz var­dı. Şim­di Sü­ley­ma­ni­ye­’ye 6 ve Er­bi­l’­e 12 se­fer ya­pı­yo­ruz. Kür­dis­tan böl­ge­si­ne gün­lük or­ta­la­ma 20 se­fe­re çık­tık” şek­lin­de ko­nuş­tu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler