Tutukluluk bir istisna olmalı

Türkiye’de aralarında gazeteci, yazar, akademisyen, insan hakları savunucularının da olduğu binlerce kişi haklarında kesinleşmiş bir yargı hükmü olmadan cezaevinde tutuklu yargılanırken, Konsey, Ankara’yı birkez daha uyardı.

Yayınlanma: 14.12.2017 - 10:50
Abone Ol google-news

 


Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi arasında 2015 yılında oluşturulan Çalışma Grubu geçtiğimiz hafta Strazburg’da “hükümsüz tutuklamalarla” ile ilgili biraraya geldi. Konsey, Ankara’ya AİHS’nin 5’nci maddesi çerçevesinde Özgürlük ve Güvenlik Hakkının ihlal edilmemesi ve hükümsüz tutuklamanın ancak istisnai olduğunu anımsattı. Türkiye’den özgürlük hakkına saygı duyulması istendi; “haksız ve uzun tutuklulukların” önlenmesi uyarısı yapıldı. Konsey’den yapılan açıklamada da Çalışma Grubunun “haksız ve uzun hükümsüz tutuklamaya” karşı devlet yetkililerin garanti altına alma sorumluluğunun teyid edildiği duyuruldu. Savcıların ve ilk derece hakimlerinin aldığı kararların değerlendirildiği toplantıda, terörizm ile bağlantılı suç iddiasıyla verilen tutuklama kararları anımsatıldı ve bu karaların “ifade ve örgütlenme özgürlüğüne” aykırılığı ele alındı. Bu çerçevede hükümsüz tutuklamaya alternatif olabilecek kararlara hakim ve savcıların öncelik vermesinin önemine işaret edildi.


Başta Gazetemiz yazar ve yöneticileri için yapılan başvuru olmak üzere, Türkiye’den AİHM’e yapılan başvuruların temeli, hükümsüz tutuklamaya dayanıyor. Toplantıda özgürlükten mahrumiyetin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Mahkeme içtihatına göre “istisnai” olduğuna işaret edilirken, bu çerçevede insan hakları ihlalllerini önlemek için işbirliğinin sürdürülmesi benimsendi.
Ayrıca Yargıtay’ın terörizmle ilgili suçlara dair verdiği kararlarla ilgili de ayrı bir toplantı yapıldığı duyuruldu. 

Brüksel de bekliyor

Türkiye’nin tam üye olduğu Avrupa Konseyi’nin yanı sıra AB de 1 yılı aşkın süredir Ankara’nın Terörle Mücadele Kanunu’nda atacağı adımı bekliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önceki gün Brüksel’e giderek vize serbestisinde esas görülen bu süreç için yol haritasını sunması bekleniyordu. Ancak Çavuşoğlu, Kudüs trafiği nedeniyle bu ziyareti gerçekleştirmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler