CHP'li Tüm iş cinayetlerini sordu, Çalışma Bakanı icraatlarını anlattı

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm’ün iş cinayetlerine ilişkin önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’dan ilginç yanıt geldi.

Yayınlanma: 14.12.2017 - 15:02
Abone Ol google-news

CHP’li Mehmet Tüm’ün “İş cinayetlerini bitirmek için ‘hedef sıfır kaza’ kampanyası başlatmıştınız ancak bu süreçte işçi katliamı tablosuyla karşı karşıya kaldık. Bakan olarak sözünüzü yerine getiremediğiniz için gereğini yapacak mısınız?” sorusuna Bakanlık “İş sağlığı ve güvenliği konusunda değişen ve gelişen koşullara göre iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır” yanıtını verdi.

 Bakan o sorulara yanıt veremedi!

CHP’li Mehmet Tüm, geçtiğimiz ay Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na soru önergesi vererek iş cinayetlerindeki olağanüstü artışı sormuştu. Bakan Jülide Sarıeroğlu’na verdiği önergede CHP’li Mehmet Tüm şu soruları yöneltmişti:

 Bakanlığınız süresince kaç işçi iş kazası neticesinde hayatını kaybetmiştir? Bu iş kazalarının nedenleri nedir?

  -Hedef sıfır kaza’ kampanyası sürecinde hayatını kaybeden işçi sayısı dikkate alındığında, yürütülen çalışmanın yanlış veya eksik olduğu düşünülmekte midir?

 -İnşaat sektöründe yaşanan iş cinayetlerindeki olağanüstü artışta, iktidarınızın aşırı betonlaşma ve ormansızlaştırma üzerine kurulu çevre politikasının etkisi bulunmakta mıdır?

 -İş cinayetleri nedeniyle iktidarınız döneminde kazadan sorumlu olduğu gerekçesiyle kaç kişi yargılanmış ve cezalandırılmıştır?

- İktidarınız döneminde iş kazasından dolayı hayatını kaybeden çocuk sayısı kaçtır? Çocuk işçiliği önlemeye yönelik ne tür çalışmalar yapılmaktadır?

"İş güvenliği ve sağlığında değişen ve gelişen koşullara göre iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır”

Bakan Jülide Sarıeroğlu’nun CHP’li Mehmet Tüm’e verdiği yanıtta şu ifadeler yer aldı:

 “Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği 633 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile uluslararası mevzuatla uyumlu hale getirilmiştir. Kanunun uygulanmasına yönelik ikincil mevzuat çalışmaları tamamlanmış olup, değişen ve gelişen koşullara göre iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. Bakanlığımız, son yıllarda ‘Risk Esaslı’, ‘İşkolu ve Sektör Esaslı’ ve ‘Alan Esaslı’ önleyici teftiş politikalarını hayata geçirmiştir. Bu kapsamda programlı ve program dışı teftişler yapılmaktadır. Bakanlığımız tarafından, çocuk işçiliğin önlenmesi için kamu kurum ve kuruluşları, işçi ve işveren kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasında koordinasyon ve işbirliği sağlanmaktadır.”

 “Bakan’ın yanıtı ve çalışmaları tam bir hayal kırıklığıdır!”

CHP’li Tüm konuya ilişkin “İş sağlığı ve güvencesinin olmadığı, iş cinayetlerinin her ay olağanüstü düzeyde arttığı OHAL Türkiyesi’nde şahsım adına Bakan Sarıeroğlu’na yanıtlaması istemiyle defalarca önergeler verdim, yetmedi sorularımı sosyal medyadan da şahsına ilettim. İş cinayetlerini sıfırlama sözü verip bunu yerine getiremediği için gereğini yapıp yapmayacağını sormuştum. Bakan önceki gün önergeme yanıt verdi ancak yanıt dilekçesinde de pembe bir tablo çizerek çalışmalardan bahsediyor. Grevlerin yasaklandığı, işsizliğin arttığı, iş güvencesinin olmadığı ve her ay yüzlerce işçinin iş cinayetlerine kurban gittiği bir ülkede, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak şahsının bu tablo karşısında çıkıp kurumlar arası koordinasyondan, iyileştirme çalışmalarından bahsetmesi tam bir hayal kırıklığıdır. Ülkemizde her ay bir Soma yaşanıyor. Kasım ayında en az 170 işçi öldürüldü, çocuk işçiliği almış başını gidiyor. Bakanın kalıcı çözümler üretmek yerine, geçici etkisiz anlamsız çözümlerle zaman geçiriyor. Biz, CHP olarak, iş cinayetlerinin peşini bırakmayacağız ve rantçıyı yandaşı koruyan bu anlayışı her yerde deşifre etmeye devam edeceğiz.” dedi.

CHP'li Mehmet Tüm, sosyal medya sitesi twitter'da artan iş cinayetleri nedeniyle Bakan Sarıeroğlu'nun istifasını istemişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler